• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ами колкото и да се напъваш, полека-лека спайката си отива в миналото.
Спайката никога няма да отиде в миналото.
PCL82 написа:
Стопяемте предпазители все още са актуални, но в нови държачи за ДИН шина с касетка...
Съгласен съм. Класическите основи са опасни поради възможността някой да бръкне вътре. Но съгласи се, ако сложиш предпазител на врътката и почнеш да завиваш, много трудно ще си напъхаш пръстите между врътката и тялото на предпазителя, поради керамичната или бакелитовата изолация около цокъла на основата. Ти можеш да бръкнеш в контакта и с вилица, както и да замостиш автоматичният предпазител с тел. На човек нормално не му е работа да бърка в таблото и нарочно се слага на високо, за да не достъпно от палави деца с любопитни пръсти. Няма защита, която да може да предпази от всичко.
Би ли посочил кои точно държачи имаш предвид, за да ги коментираме?
hidrazin написа:
Всичко това е така. Само не разбрах колко е стягал тези АП-та за да се пръсне пластмасата?
Нормално. Колкото да съм уверен, че проводникът е стабилно закрепен, не може да се измъкне или да нагаря.
PCL82 - майстор
Ето за такъв тип става дума.

http://www.schrack.bg/shop/sistemi-stop ... iteli.html

Хубаво е първият предпазител в ГРТ да е стопяем, защото има по-висока изключвателна способост и ако след него АП не успее да изключи той остава добра защита, която не старее и няма движещи се части. Също така това е разединител, който дава видимо разделяне на захранването. Може и със сваляем АП.
hidrazin - майстор
Абе хора, спрете се малко. Абсолютно съм, против стопяемите предпазители от посочения тип за битови консуматори. Да не забравяме къде живеем - у нашата мила родина, където всеки прави това което го е научил баща му и което не му е работа. С една дума - рядко някой ще отиде в магазина за да даде 0,5 - 1 лев за нов предпазител а ще си сложи усилена жица. Ей така, да не гори. И тогава PCL82 къде отива изключвателната ти способност? По дяволите. Освен това прекрасно знаеш че може да си избереш АП с каквато изключвателна искаш.
Относно видимото разкъсване - за Бога, не се изживявай все едно си в подстанция. :) Все пак ако искаш да се обезопасиш напълно, като в енергийно съоръжение има вариант за видимо разкъсване и при АП-тата. Той се практикува и в подстанциите където има АП-та. Надявам се знаеш как? :shock:
Между другото знам за пристрастията ти към стопяемите башони и явно за две години не са се променили. :-D
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =11&t=6565
Сопяеми при битови потребители вече [-X .
thinkpad написа:
Нормално. Колкото да съм уверен, че проводникът е стабилно закрепен, не може да се измъкне или да нагаря.
Това не е отговор. За едни нормално е до скъсване и връщане на четвърт, за други - колкото да не се измъкне като затръшнеш вратата на таблото. :cool:
Отговора трябва да е нещо от сорта - "Затегнах го с ххх нютона на метър, защото токова препоръчва производителя." Или поне приблизителни цифри.
:partyman:
rolls - специалист
hidrazin написа:
Отговора трябва да е нещо от сорта - "Затегнах го с ххх нютона на метър, защото токова препоръчва производителя." Или поне приблизителни цифри.
Да, но имам съмнение ... не сигурен съм :-D , че после ще питаш: А как го сметна? С динамометричен ключ ли го стегна? :-D
И аз ги стягам силно, но не чак до откат. Иначе и аз съм с две ръце "за" да се направи по тоя начин, но цените на VDE динамометричните ключове не са по джоба на всеки. На Книпекс мисля, че бяха между 650 и 700 лв.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Абе хора, спрете се малко. Абсолютно съм, против стопяемите предпазители от посочения тип за битови консуматори.
Абе какви нютон метри бре? Колко мога да го завия с отвертка според теб?
И всъщност стопяемите бушони са си много стабилни, потребителската глупост е друго нещо. С такава глупост можеш и да замостиш двата края на АП с парче жица - 6мм2 ПВВ-МБ1, за да не "пада" предпазителя. Каква е разликата в този случай?
PCL82 - майстор
Защитавал въм стопяемите предпазители, защото с такива са изградени инсталациите на две от жилищата ми и при правилна подръжка не съм имал проблеми. По тази причина съм призовавал хора, които имат такива като заварено положение, да направят нужната профилактика и да спазват начина на работа с тях, а не да хвърлят излишни пари за АП.

Ако става въпрос за инсталация за простаци, да определено с АП.
Тани - модератор
thinkpad, ти колко замостени АП си виждал на живо и колко стопяеми предпазители с побългарена вложка? Или правилния въпрос е, колко стопяеми ФАБРИЧНИ предпазители си виждал в старо табло? Моя опит показва, че над 90% от предпазителите са с тел, който в 95% не е с правилното сечение и НИТО ЕДИН манипулиран АП!
hidrazin - майстор
Тани написа:
thinkpad, ти колко замостени АП си виждал на живо и колко стопяеми предпазители с побългарена вложка? Или правилния въпрос е, колко стопяеми ФАБРИЧНИ предпазители си виждал в старо табло? Моя опит показва, че над 90% от предпазителите са с тел, който в 95% не е с правилното сечение и НИТО ЕДИН манипулиран АП!
Напълно съгласен! Дори и тези с добрите намерения като им гръмне башона и нямат под ръка фабричен слагат тел. Уж за временно ама става за постоянно. И така лека-полека цялото табло става ...... разклонителна кутия. :lol:
PCL82 написа:
По тази причина съм призовавал хора, които имат такива като заварено положение, да направят нужната профилактика и да спазват начина на работа с тях, а не да хвърлят излишни пари за АП.
Ако става въпрос за инсталация за простаци, да определено с АП.
Ти това с призоваването и изпълнението му вярваш ли го искрено? Ама честно? И това за простаците - няма да го коментирам. Само погледни образователната ни система колко е добра и какви галфони излизат.
thinkpad написа:
Абе какви нютон метри бре?
Ти ми кажи. Нали си електротехник? Или бъркам?
Тани - модератор
Аз ги връткам с винтоверта именно защото всички стават еднакво затегнати, а бързината си е само бонус :wink: Клеморедите и контактите също ги завивам с винтоверта! Да си призная, не знам дали спазвам точното усилие, предписано от производителите. Установил съм го по емпиричен път.
Chefo77 - майстор
Тани написа:
Всъщност идеята ми беше, кутията да е да е скрита под гипскартона без да и стърчи капака отгоре, а не съвсем да я няма. При това положение ще пробиеш отвора и ще сложиш разклонителна кутия за гипскартон със съответния ѝ видим капак, само АКО някога ти се наложи достъп до тази кутия, което, ако всичко е направено както трябва, ще е точно никога :wink:
Абе диване, как ще изкарам кутия с диаметър 70 мм през отвор 65 мм така, че да мога да я вкарам пак обратно? :lol:
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: