bulhomes2 написа: Кофата с изместения център на Тани е най-простото и надеждно решение досега.Да де, съгласен съм, ама в заглавието не се пита за просто, а за умно казанче

bulhomes2 написа: Кофата с изместения център на Тани е най-простото и надеждно решение досега.Да де, съгласен съм, ама в заглавието не се пита за просто, а за умно казанче
kozl написа:Това със U сифона може да сработи само ако входящия дебит е достатъчен да запълни сечението на изходящата тръба. Иначе това, което влиза - ще си излиза и сифона няма да сработи. Но на изходящия край може да се добави ОК и да се регулира силата на притискане на клапата така, че като натежи определено достатъчно количество вода в тръбата клапата да се отваря и сифона да се задейства.Сифон ,клапа ,ОК ,обясни по подробно ,че не мога да схвана идеята?
bulhomes2 написа: Всъщност май си прав. Сега схванах какво искаш да кажеш. Когато кофата натежи и започне да повдига леко конуса, водата ще започне леко да се източва и пълненето на кофата спира. Може да се получи такова равновесно състояние на люлката. Но при достатъчно малко разстояние между неподвижния шарнир и този на тапата, мисля че системата лесно ще "прескочи" равновесната точка от инерцията.Понеже водата създава налягане върху тапата, силата необходима за първоначалното минимално повдигане на тапата е много по-голяма, отколкото силата необходима за задържането ѝ в повдигнато положение, затова недей разглежда примера, като чиста лостова система! В определен случай може да стане така, че дори пълна кофа да не може да отвори системата, но пък веднъж като я отвори, да не може да се затвори, защото тежестта на празната кофа е прекалено голяма и не позволява на тапата да се върне за да запуши отвора. Свързването на поплавък към тапата, позволява по-лесното балансиране на системата. Силата на натиск върху тапата зависи от височината на водното огледало върху нея, а не от обема на водата. Това също е важно при проектирането!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:Да обединим 2-те идеи тогава: Да добавим кофа с изместен център вътре в съда. Колкото е по-тесен основният съд при ниво макс - толкова по-малка кофичка ще трябва. Кофата естествено не опира във водата ,а е по-нагоре от ниво макс - не ми се чертаеше отново всичко. Кофата трябва да излива повече литри от Фи на тръбата по площта на основният съд при ниво макс. Така може да увеличиш размера на тръбата.Да ,Прикачен файл:Kazan4e2.JPG
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: