• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
bulhomes2 написа:
Кофата с изместения център на Тани е най-простото и надеждно решение досега.
Да де, съгласен съм, ама в заглавието не се пита за просто, а за умно казанче :-D
kozl - майстор
Това със U сифона може да сработи само ако входящия дебит е достатъчен да запълни сечението на изходящата тръба. Иначе това, което влиза - ще си излиза и сифона няма да сработи. Но на изходящия край може да се добави ОК и да се регулира силата на притискане на клапата така, че като натежи определено достатъчно количество вода в тръбата клапата да се отваря и сифона да се задейства.
saraneron - специалист
kozl написа:
Това със U сифона може да сработи само ако входящия дебит е достатъчен да запълни сечението на изходящата тръба. Иначе това, което влиза - ще си излиза и сифона няма да сработи. Но на изходящия край може да се добави ОК и да се регулира силата на притискане на клапата така, че като натежи определено достатъчно количество вода в тръбата клапата да се отваря и сифона да се задейства.
Сифон ,клапа ,ОК ,обясни по подробно ,че не мога да схвана идеята?
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Да де, съгласен съм, ама в заглавието не се пита за просто, а за умно казанче :-D

Разликата между "умно" и просто гениално не е голяма.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Да обединим 2-те идеи тогава: Да добавим кофа с изместен център вътре в съда. Колкото е по-тесен основният съд при ниво макс - толкова по-малка кофичка ще трябва. Кофата естествено не опира във водата ,а е по-нагоре от ниво макс - не ми се чертаеше отново всичко. Кофата трябва да излива повече литри от Фи на тръбата по площта на основният съд при ниво макс. Така може да увеличиш размера на тръбата.
Прикачен файл:
Kazan4e2.JPG
Kazan4e2.JPG (18 KиБ) Видяна 1738 пъти
Тани - модератор
Не разбирам защо смяташ, че ще заема повече място "кофата" ? Не е задължително да е кофа , а произволен съд , може и във формата на паралелепипед. Реално можеш да го сложиш да се изсипва директно върху тръбата за да я прочиства и разликата в необходимото ти място ще е само в радиуса, който описва съда при движението си за изсипване! Пробвай на практика с умален мащаб на идеята!
Тани - модератор
bulhomes2 написа:
Всъщност май си прав. Сега схванах какво искаш да кажеш. Когато кофата натежи и започне да повдига леко конуса, водата ще започне леко да се източва и пълненето на кофата спира. Може да се получи такова равновесно състояние на люлката. Но при достатъчно малко разстояние между неподвижния шарнир и този на тапата, мисля че системата лесно ще "прескочи" равновесната точка от инерцията.
Понеже водата създава налягане върху тапата, силата необходима за първоначалното минимално повдигане на тапата е много по-голяма, отколкото силата необходима за задържането ѝ в повдигнато положение, затова недей разглежда примера, като чиста лостова система! В определен случай може да стане така, че дори пълна кофа да не може да отвори системата, но пък веднъж като я отвори, да не може да се затвори, защото тежестта на празната кофа е прекалено голяма и не позволява на тапата да се върне за да запуши отвора. Свързването на поплавък към тапата, позволява по-лесното балансиране на системата. Силата на натиск върху тапата зависи от височината на водното огледало върху нея, а не от обема на водата. Това също е важно при проектирането!
saraneron - специалист
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Да обединим 2-те идеи тогава: Да добавим кофа с изместен център вътре в съда. Колкото е по-тесен основният съд при ниво макс - толкова по-малка кофичка ще трябва. Кофата естествено не опира във водата ,а е по-нагоре от ниво макс - не ми се чертаеше отново всичко. Кофата трябва да излива повече литри от Фи на тръбата по площта на основният съд при ниво макс. Така може да увеличиш размера на тръбата.
Прикачен файл:
Kazan4e2.JPG
Да , :) :) :) това наистина може да заработи :partyman: :partyman: :partyman:
8180 - майстор
От мен Каса бира, за този, който изработи действащ модел на кофата!

Жокер - канче, овесено "с изместен център" за дръжката с канап. Пълним, пълним и получаваме преливник.

Писах на два пъти по-горе - вероятно неясно. КОЙ И КАК извежда кофата от равновесие и я преобръща, а после я връща в изходно състояние? Справка - кулата в Пиза.
Сигурно може да се измисли срещу каса бира - едностранен залог за незнанието ми.

Булхомс, то хубаво изтича по пунктир, ама твърдя, че равновесен пунктир ще се получи и при ПЛАВНОТО отваряне на тапата. Кой я подмята нагоре тая тапа, като в твоето клипче, когато водата в обема се опитва да я затиска на местото й?
Веднъж започнал процесът, Е НЕОБХОДИМА положителна обратна връзка.
Без последната, повечето системи са равновесни, чудесно свойство на природата - със "самоизравняване" е терминът и не е баш точен тук, ама е др. тема.

Апропо, с какво ги рисуваш тези неща?
PCL82 - майстор
Предполагам, че може да се мине само със стеснение на U-то в горната част, където започва да се образува водната тапа. Така малкото преливаща вода ще направи тапата, а по нататък процесът е лавинообразен, защото водата пада ускорително.

Друг вариант е накаква клапа с пружина, която се оваря щом се вдигне определено ниво и създава първоначалното ударно изтичане.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "УМНО ТОАЛЕТНО КАЗАНЧЕ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: