Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pif4o - специалист
Къщата редоно да, но там са тръби само от сутерена чисто нови, смянал съм ги преди 2 години, Ф110 от там отиват в канализацията, яма има но не се ползва, тя е вързана към канализацията излята е от бетон и сега е просто по голяма шахта :) Но ще я отворя да я погледна да не би да се е запушила нещо :)
VLADO66 - майстор
Е наснимай и около къщата,къщата и с ракурс наоколо.
pif4o - специалист
Тя ме е срам да я покажа, ама докато е жив ползвателя нищо не мога да сторя общо взето освен да я укрепя да не му падне на главата, инак на снимките изглежда много здрава :) Там където е входната врата на остъклението се вижда де съм лепил маркери по наи голямата цепка, а тва зеленясало петно е точно в ляво от вратата на остъклението не е хваното на снимките щото те са от преди месец и тогава си беше сухичко :) https://www.dropbox.com/sh/ti57mkbbdcxwtzd/MwjnATR2CA От вън не изглежда толкова страшно, а може и да не е, ама вътре от стаите на белите стени цепките седят впечатляващо поне за непрофесионално око като моето което сефте се сблъсква с цепки :)
VLADO66 - майстор
Дъждовната канализация нова ли е и къде си я заустил :?
pif4o - специалист
Дъждовната е нова, ако погледнеш снимката на която се вижда входната врата на самия двор (снимка 4464), леко в дясно има натрупани некви боклуци от дядото-плочи и гумени ленти някви, е там на това място е шахтата, виждат се двата и бетонени капака, на времето е било яма но като са пуснали канализация на дъното на тая яма има тръба която води в канализацията. |След това при пропукването на тоя ъгъл първото нещо което решихме да направим е да обезопасим тази яма щото тя беше зидана от каманаци и те бяха така леко изтумбени на вътре. Изляхме стените от стоманобетон и се образува шахта, в нея тече този олук които виждаш на снимката, тече водата от външната чешма , тече също така и обратната вода само на половината сутеренен етаж също с нова оранжева тръба Ф110, тече и водата която се стича по плочките при дъжд, тръбите в шахтата не са навързани една за друга и да влизат в канализацията, дъното на шахтата си е бетонено, просто се изливат там и от там отиват в канализацията, Някои ден ще ги навържа една за друга и ще ги бучна направо в тръбата на канала, но за сега течат в обща каца :)
Улуците на къщата не са хич хубави, но в съседство има едни огромни акации които са надвиснали над самата къща, 100 пъти пускаме молби да доидат да ги орежат защото пълнят олуците с боклоуци и реално и да почистя олуците само за една седмица пролетно време пак са пълни с мизерии и като завали дъжд преливат и гният бърже. А тея скапани акаци поне 4 пъти в летния сезон пускат некви боклуци, първо нещо като цвят, после пък нещо като връхчета, после шушулки и накрая листа. Докато не ги орежат все едно нямам олуци, сам немога че са много високо инак резачка имам :) Поне съм се пострала уж долу плочките покраи къщата да са ок та водата от горе да се стича в шахтата. НО според мен цялата беда е от много високи води и неподходящи за такъв раион основи на къщата. По ваши съвети огледах околните къщи и като чели целия терен там е пропаднал към улицата, съседната къща е цепната на две, новата ограда на съседната кооперация също се е спраскала в тази посока, явно има някакво прпадане там при самата улица и е увлякло околностите.
nikolovvd - майстор
VLADO66 написа:
Дъждовната канализация ...
Със сигурност е от поне 30 години, ако се пренебрегнат киселинни дъждове на оловно-цинковия завод.
Не знам защо до сега не е сменил тръбата и да я изнесе на 2-3 метра от къщата към улицата. Ако е спукана някъде под плочките може да е изкопала и дупка в земята. На брат ми в блока се беше спукала тръбата и в мазетата под пода бе изкопана дупка 2 м в диаметър и 1.5 дълбока.
pif4o - специалист
Не, тръбата е под плочките от няколко месеца, преди това олука си течеше върху плочките :) Бетонени стари тръби имаше на друго място които с сигурност са изкопали дупка :) но кои да знае аз бера ядове с тоя имот от 5-6 год от как сме там, за съжаления преди това никои не се е интересувал от него като подръжка инак за собственост мераклии много имаше чак на публична продан мина :)
PCL82 - майстор
Теренът ни изглежда равен и ако ямата ти е от тази страна е възможно докато не е била бетонирана да е подкопала основите. Зидарията на къщата ти изглежда старателно правена, но не ми харесва това смесване на камък и тухли без ред около ъгъла-това за мен е слабо място. Пукнатината не е твърде голяма и сега е моментът да се спаси положението.

Като минимум трябва да се подпре ъгъла и поне на 1 метър в страни от пукнатината. Понеже основите са зидани това ще усложни задачата и ще е необнодимо предварително обезопасяване и укрепване на самия зид, преди подпирането му. Над замята едно торкретиране с мрежа ф4 или ф5 100х100 с цименто пясъчен разтвор 1:1 ще заздрави съществено ъгъла. Това правиш от двете страни на ъгъла. Ако можеш да си позволиш измазване на къщата с вароциментова мазилка, това ще я заздрави допълнително.

Обърни се към инженер конструктор да състави план за укрепването, да ти каже до къде минимално да укрепваш и как.

За улуците има едни ластмасови мрежи, които се слагат в тях и пречат листата да задръстват улука. Поне малка цетка на водостаците е необходима, за да не се задръстят тръбите.
pif4o - специалист
Да, ямата е от същата срана на около 1,5-2 метра от въпросния ъгъл и аз също обвинявам нея до някъде като основен виновник. Всичките ми усилия да намеря инжинер конструктор последните два месеца останаха безуспешни, няколкото инжинера които намерих казаха че не се занимават с такъв вид деиност все са специалисти по нещо друго. Един пък ми обяви една умопомрачителна сума сякаш ще укрепвам бъкингамския дворец. И така, за сега съм оставил за късна пролет или лято. Моята идея която аз мисля да реализирам въз основа на събраното като информация до момента и предвид финансопвите ми възможности е: Укрепване на въпросния ъгъл като се почне от вратата на остъклението (северна стена), там една стъпка, до ъгъла ще останат около 1,50м. Втората стъпка ще е на западната стена на около 4,5 метра от ъгъла, след нея стъпка на 3 метра от ъгъла, след нея стъпка на 1,5 метра от ъгъла, и след нея стъпка на самия ъгъл. Стъпките с размери около метър на 80см, арматура Ф16 или Ф18, дебелина на стъпката към 25-30 см (не ми се ще да пълня целите дупки с бетон с тея размери щото да не натежат много и да стане обратен ефект), след като всички стъпки са готови ще се вържат една за друга със стоманобетонен пояс, как му казвате вие на вашия език незнам но се сещате за какво става дума, арматура Ф14 по 4 пръчки ще бъдат заварени за мустаците от стъпките, след тва затрупвам и се молим да помогне :) Това естествено ще бъде сторено от бригада, която вече е правила укрепвания, де ще я търся е друг проблем, ще се съобразя и с техните предложения но мисля че моята идея има логика.

Тема "Стената не спира да се пука въпреки мерките." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: