• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
8180 - майстор
Задачата в темата е:
saraneron написа:
Моля дайте идея за тоалетно казанче или резервоар около 10-20 литра ,който автоматично да се изпразва много бързо след като се напълни!
Моят "облог" и прогноза:
8180 написа:
Жокер - канче, овесено "с изместен център" за дръжката с канап. Пълним, пълним и получаваме ПРЕЛИВНИК.
Писах на два пъти по-горе - вероятно неясно. КОЙ И КАК извежда кофата от равновесие и я преобръща, а после я връща в изходно състояние?
До тук: половин чаша - половин каса бира (само заради старанието).

Може би може леко да се подобри резултата с окачването и по-тежко дъно, но не много и не променя естеството на природното явление.

Обаче, "кофата" би могла да свърши работа в комбинация или сама, ако на Автора му харесва поне двойно по-голям съд от разчетния.

В "Комбинацията" на abcdf...... май "има хляб" за развитие и е достатъчно проста, според мен. Предполагам пълни основния съд през кофата до "финалната" порция, която да накара преливника да засмуче и продължи сам.
Да продължа мисълта на Тани - кофата може да е в "отделен съд" с необходимите (за кофата) размери, надолу се стеснява като фуния и в тясната част е извивката на U-то (ниво мах). Тогава условието за обема (половината) на кофата ще се изпълни по-лесно и с по-малка кофа. Допълнително, ако U-то е тръба в тръба, ще най-прибрано.
Тани - модератор
Тани написа:

Все пак има и доста по-просто решение, което съм се чудел с години как би ми влезнало в полза и ето, че ще послужи евентуално на някого. Преди години в аквапарк Aqua fantasy в Кушадасъ се учудих на простотата на това "устройство"

Изображение

Изображение

Съда е с по-голям диаметър в горния край, и е закачен с изместен център на тежестта. Когато се напълни до определено ниво, центъра на тежестта се измества в горния край и съда се преобръща и излива рязко. Точно както в условието :wink:
Колега, за сетен път показваш недоверие, въпреки очевидните доказателства на твърдението ми и факта, че съм ги потвърдил със снимки от личния си архив и заявлението:
Andri01 написа:
BTDT - Been Thеre,Done That , "бил съм там,правил съм го..."!

че дори и на бас се хващаш! Това съм го виждал с очите си как работи и то не веднъж, а няколко поредни години. Изсипва се видимо напълно, но дори да приемем, че остават някакви 10%, не смятам, че това ще е от кой знае какво значение! В предишния ми пост умишлено пропуснах да спомена заоблянето в горната част, защото то може да се компенсира чрез съд с по-големи размери, за да се избегне усложнението а формата. По-голям съд ще е необходим и поради спецификата на съоръжението - кофата стои под ъгъл и няма как да се запълни целия ѝ обем! Понеже обаче искаш да лишиш пича от половин каса бира, а мен от кафето, този път ще обясня цялата "философѝя" на тази прословута "кофа" !

Начертай си съд с подобна форма и започни да го пълниш виртуално, като чертаеш къде му е центъра на тежестта на стъпки и какви вектори действат във всеки определен момент. Дори по капка да капе, за да се напълни, ще видиш, че има момент, в който "капката без да прелива чашата", обръща баланса на кофата и тя започва да се преобръща. При правилно избран център на тежестта, все още не е започнало изсипване на кофата! Ако дотук системата е била относително статична, то от тук нататък става доста динамична, защото с промяна на баланса, флуида започва да преминава първоначално бавно, но след това лавинообразно от другата страна, при което рязко се преобръща кофата, която от инерцията се обръща почти напълно. И за да се премахне "почтито" е направено заоблянето - хем да се предотврати изсипването в началото, хем да се добави и още един вектор в системата - реактивна сила, която избутва кофата с още по-голяма сила! Надявам се да успееш да си представиш цялата динамика на системата - тежест на водата + центробежна сила + инерция на водата от дъното към ръба + реактивна сила , заради формата на стената на съда!

Колко бири станаха в касата и спечелих ли си кафето?

ПП сега изгледах клипа отново и имам обяснение защо не се изсипва напълно чашата - защото теглото на чашата е сравнимо с теглото на водата в нея, а може и да го превъзхожда. Освен това, дъното на чашата е от дебело стъкло и нарушава баланса в неблагоприятна посока! При по-голям обем, теглото на водата е значително по-голямо от теглото на съда и водата се изсипва напълно!
kozl - майстор
saraneron написа:
kozl написа:
Това със U сифона може да сработи само ако входящия дебит е достатъчен да запълни сечението на изходящата тръба. Иначе това, което влиза - ще си излиза и сифона няма да сработи. Но на изходящия край може да се добави ОК и да се регулира силата на притискане на клапата така, че като натежи определено достатъчно количество вода в тръбата клапата да се отваря и сифона да се задейства.
Сифон ,клапа ,ОК ,обясни по подробно ,че не мога да схвана идеята?
Изображение
8180 - майстор
Уважаеми Тани,
За мен (споменах) "ОЧЕВИДНИ" доказателства НЯМА, все още. Нещо повече - експериментът в клипа ПОТВЪРЖДАВА моите очаквания. Съвсем земни, бих казал и се опитвам да го обясня в темата.
За сметка на това ИМА ОЩЕ половин каса бира и НЕ СА "БАС"!! - компенсация за този, който попълни достоверно моето незнание.
Достатъчни са прости експерименти. Аз нямам желание да ги правя, защото ги считам за ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНИ (на ниво "вечен двигател") и имам алергия към такива. Може и да греша в случая - затова черпя експериментатора. :)

ПРИРОДНОТО равновесие задържа част от водата в кофата и я изправя. Ако по някакъв начин излъжем природата (и изпразним напълно кофата), после ще трябва да излъжем и втори път за да изправим кофата. За мен - просто и ясно. Ако греша - благодаря и черпя. :prost:

Какво "недоверие", какви 5лв. Подхващам две, самостоятелно не добри (според мен) идеи и се опитвам да спомогна развитието им в "комбинация". НАПЪЛНО в духа на Форума.
На днешен ден почти няма уникално НОВИ фундаментални открития - повечето са комбинация от известното. Защо да не доразвием идеята на abcdf.....

Въпросното U e измислено преди няколко (или 20 и няколко) века, но иска допълнителен "импулс" (с верижката). Туристическата атракция (кофа) би могла да го даде за конкретния случай - чудесна комбинация, ако сработи.
КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Колеги, сори. :prost:
saraneron - специалист
Тани написа:
Тани написа:

Все пак има и доста по-просто решение, което съм се чудел с години как би ми влезнало в полза и ето, че ще послужи евентуално на някого. Преди години в аквапарк Aqua fantasy в Кушадасъ се учудих на простотата на това "устройство"

Изображение

Изображение

Съда е с по-голям диаметър в горния край, и е закачен с изместен център на тежестта. Когато се напълни до определено ниво, центъра на тежестта се измества в горния край и съда се преобръща и излива рязко. Точно както в условието :wink:
Естественно дебелото дъно на чашата е проблем както и че е цилиндър а не пресечен конус както кофата от аква парка ,но идеята е работеща това е по-важно.ТАНИ ,АКО НЕ СИ ПОЛУЧИШ БИРАТА ЩЕ ТИ ПРАТЯ БУТИЛКА УСИКИ,СТАВА ЛИ?

Колега, за сетен път показваш недоверие, въпреки очевидните доказателства на твърдението ми и факта, че съм ги потвърдил със снимки от личния си архив и заявлението:
Andri01 написа:

че дори и на бас се хващаш! Това съм го виждал с очите си как работи и то не веднъж, а няколко поредни години. Изсипва се видимо напълно, но дори да приемем, че остават някакви 10%, не смятам, че това ще е от кой знае какво значение! В предишния ми пост умишлено пропуснах да спомена заоблянето в горната част, защото то може да се компенсира чрез съд с по-големи размери, за да се избегне усложнението а формата. По-голям съд ще е необходим и поради спецификата на съоръжението - кофата стои под ъгъл и няма как да се запълни целия ѝ обем! Понеже обаче искаш да лишиш пича от половин каса бира, а мен от кафето, този път ще обясня цялата "философѝя" на тази прословута "кофа" !

Начертай си съд с подобна форма и започни да го пълниш виртуално, като чертаеш къде му е центъра на тежестта на стъпки и какви вектори действат във всеки определен момент. Дори по капка да капе, за да се напълни, ще видиш, че има момент, в който "капката без да прелива чашата", обръща баланса на кофата и тя започва да се преобръща. При правилно избран център на тежестта, все още не е започнало изсипване на кофата! Ако дотук системата е била относително статична, то от тук нататък става доста динамична, защото с промяна на баланса, флуида започва да преминава първоначално бавно, но след това лавинообразно от другата страна, при което рязко се преобръща кофата, която от инерцията се обръща почти напълно. И за да се премахне "почтито" е направено заоблянето - хем да се предотврати изсипването в началото, хем да се добави и още един вектор в системата - реактивна сила, която избутва кофата с още по-голяма сила! Надявам се да успееш да си представиш цялата динамика на системата - тежест на водата + центробежна сила + инерция на водата от дъното към ръба + реактивна сила , заради формата на стената на съда!

Колко бири станаха в касата и спечелих ли си кафето?

ПП сега изгледах клипа отново и имам обяснение защо не се изсипва напълно чашата - защото теглото на чашата е сравнимо с теглото на водата в нея, а може и да го превъзхожда. Освен това, дъното на чашата е от дебело стъкло и нарушава баланса в неблагоприятна посока! При по-голям обем, теглото на водата е значително по-голямо от теглото на съда и водата се изсипва напълно!
8180 - майстор
Колега saraneron,
Опитай, моля, да разграничаваш цитираното и собственото си твърдение или поне го напиши след [/quote].
Иначе е трудно с дълги постове, пък и е изискване на Правилата (т.11) - да се цитира само това, което ще се коментира.

Предполагам, че твоето мнение е след "ПП" в последния абзац - възможно верни разсъждения, но не се каня да ги коментирам, в интерес на темата Ти. Моето мнение е по-горе, ако ти е интересно.
Цялата втора половин каса бира очаква потвърждението на твоите предположения. :)

П.П. Първата половин каса е твоя - дай знак (на ЛС) да я докарвам щом си от Сф. или ще бориш и втората половина?
За втората половина - изпразваш целия произволен съд 3 пъти, без допълнително въздействие, освен входящата вода. Иначе, губиш всичко.
Сделка или не?
Решавай до 12:00ч., 06.10.13.
При "няма сделка" - 5 дни за експерименти.
При "има сделка" - събота/неделя съм при теб (в Сф) с половин каса БГ бира. :prost:
saraneron - специалист
8180 написа:
Колега saraneron,
Опитай, моля, да разграничаваш цитираното и собственото си твърдение или поне го напиши след
.
Иначе е трудно с дълги постове, пък и е изискване на Правилата (т.11) - да се цитира само това, което ще се коментира.

Предполагам, че твоето мнение е след "ПП" в последния абзац - възможно верни разсъждения, но не се каня да ги коментирам, в интерес на темата Ти. Моето мнение е по-горе, ако ти е интересно.
Цялата втора половин каса бира очаква потвърждението на твоите предположения. :)

П.П. Първата половин каса е твоя - дай знак (на ЛС) да я докарвам щом си от Сф. или ще бориш и втората половина?
За втората половина - изпразваш целия произволен съд 3 пъти, без допълнително въздействие, освен входящата вода. Иначе, губиш всичко.
Сделка или не?
Решавай до 12:00ч., 06.10.13.
При "няма сделка" - 5 дни за експерименти.
При "има сделка" - събота/неделя съм при теб (в Сф) с половин каса БГ бира. :prost:[/quote] :partyman: :partyman: :partyman: Цялата чаша е трудно да се направи да се излее, поне в тези условия ,на мивката с тел и клещи а и не съм сигурен ,ако остане една капка как ще го тълкуваш ?Но утре ще направя нов опит и ако приемеш 95% че се е изляла водата ,която ще е в чашата в момента на нарушаване на равновесието ,което предполагам ще е около горната половината на вместимостта на чашата и това го приемаш за достатъчно ще има сделка.Чакам потвършдение без повече условия, ако искаш 10 пъти ще се повтори цикълът но клипчето ще стане дълго!Нещо не се оправям с тези цитати?
Тани - модератор
8180 написа:
Уважаеми Тани,
За мен (споменах) "ОЧЕВИДНИ" доказателства НЯМА, все още.
...
Какво "недоверие", какви 5лв. ...

Туристическата атракция (кофа) би могла да го даде за конкретния случай - чудесна комбинация, ако сработи.
КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Колеги, сори. :prost:
Чест и почитания към ВСИЧКИ потребители!
ВЯРВАМ, че САМО ВИЕ можете да направите Форума едно добро место за дискусии на съмишленици!
Проблемът, колега, е не очевидното , а очевàдното разминаване на думи и дела от твоя страна! Каква чест, какви почитания и каква вяра оказваш на потребителите, когато някой ти казва и след това повтаря,

Тани написа:
за да не би да си го разбрал първия път, а ти му заявяваш - НЕ ТИ ВЯРВАМ, въпреки споделения ЛИЧЕН ОПИТ.За тебе това е "Искрено и лично" и няма място във форума, следователно го игнорираш. След това ти обяснява всички природни закони, които действат и начин с прости сметки на лист хартия САМ ДА СИ ДОКАЖЕШ , точно с:

8180 написа:
ПРИРОДНОТО равновесие

плюс още някой сили, които удобно игнорираш, а ти продължаваш да изкарваш другите неграмотници, които вярват в приказки и перпетум мобиле!
След като съм го виждал с очите си, няма начин да не може да се повтори!

saraneron написа:
Естественно дебелото дъно на чашата е проблем както и че е цилиндър а не пресечен конус както кофата от аква парка ,но идеята е работеща това е по-важно.ТАНИ ,АКО НЕ СИ ПОЛУЧИШ БИРАТА ЩЕ ТИ ПРАТЯ БУТИЛКА УСИКИ,СТАВА ЛИ?
Благодаря ти, колега! Високо оценявам жеста ти и вярата ти в думите ми! Няма нужда обаче ! Тук съм, за да помагам безвъзмездно и това е мой избор! Достатъчна ми е чаша кафе, но от 8180, която съм съгласен дори да платя, че да почерпя и него! Уловката тук не е самото кафе, а срещата! Все пак , още веднъж ти благодаря за жеста!
8180 - майстор
Тани,
Половин каса бира те чака - защо си губиш времето да пишеш?
Давай клип - още повече имаш и преки наблюдения как става.
На думи и снимки, днес всички сме виртуози.
Нищо лично, естествено. Ще помоля за ответна взаимност.

saraneron,
Бих приел тези 95%, но точно ТЕ променят задачата и не са дребнаво "броене на капки и проценти".
Явно, не се изразявам достатъчно точно или странични неща ни пречат да схванем ОСНОВНАТА ЦЕЛ на задачката.

ЦЕЛИТЕ СА ДВЕ:
1. Да заменим пространните словесни спорове с експериментална проверка.
2. Експериментът да покаже какво имаме на практика - преливник или "изливник"
и после да преценим как може да се ползва по темата.

Налага се да се потретя: Преливникът, бил той елементарна тръба на някакво ниво или мандахерцаща се кофа, има ЕДНА ВАЖНА особеност - "остатъчно ниво". При достигането му преливникът прелива. Ако нивото спадне преливникът СПИРА да прелива.
Дали преливането е постоянно (тръба) или на порции (кофа) не променя същността, поне според мен.

Ако продължи да работи (кофата) и при пълно изпразване, значи АЗ ГРЕША и ИМАМЕ нещо ДРУГО ("изливник" примерно) - доста ценно и полезно по темата.
Експериментът ще покаже, експериментаторът ще е възнаграден за усилията, Темата ще продължи в тази насока или ще я отхвърли като безперспективна.

За да не останеш несправедливо "капо" и да ме упрекваш в дребнавост - ПРОМЕНЯМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО.
Обвързвам го пряко с реалните ТВОИ резултати от експеримента:
100% изливане - каса (20 бири).
50% - 10 бири и т.н.
Срок - разумен.

Мерене:
100% - застопоряваме съда в празно работно състояние, пълним до преливане, мерим базовите 100%
% резултат - спираме бързо чешмата в момента на "преобръщане" на съда - мерим остатъка. Закръгляваме нагоре (от мен) до цяла бира.

Новото предложение важи до 18:00 днес.

Ти решаваш да останеш на спечелените (на ползу роду) 10 бири или продължаваш в %.
Аз не знам точния отговор, но измерен в бири сигурно и двамата ще го запомним :)

При всички случаи (извън бирените закачки), ако правиш нови подобрени експерименти, ще са ми интересни резултатите, затрудненията и анализа ти.
bulhomes2 - майстор
Друг вариант на кофата
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=thWEdqclU1M[/youtube]
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "УМНО ТОАЛЕТНО КАЗАНЧЕ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: