Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PCL82 - майстор
Според мен не можеш да разчиташ на бетон, който да отлееш покрай стената. Трябва да я подкопаеш на части и да одълбочиш основите до здрав пласт. Ясно е, че щом ямата е толкова близо тя е виновна. Почвата се е размекнала и е изтекла частично към ямата. Сега под ъгъла тя няма да е достатъчно плътна за да носи. Затова трябва да се слезе по-дълбоко. Може да е одачно да се извика машинна сонда и да се налеят няколко бетонни пилота на 2-3 метра дълбочина, както укрепват изкопи.

Понеже зидът е каменен първо трябва да се направи някаква касетка, която да го държи за да не се разпадне при подкопаването. Това може да стане просто с торкретиране от двете страни на основите и връзки между двата торкрета с арматура ф6 през основите.

Ако почвата е порьозна, а не глинеста може да се инжектират разни подобрители на почвата, която я втвърдяват.

Не съм строителен инженер, а само споделям опит от подобен проблем.
pif4o - специалист
Тъи де , нали писах 5 стъпки което ще рече копане под основите, съответно ще е поетапно една по една от здравото място към напуканото за да се избегне мърдане на зида. От дядото знам че първия ред камани на зида били много големи по над метър, ако нещо не го лъже паметта де. На пояса разчитам да държи стъпките една за друга да не са като свободни електрони. Инак идеята с пилоните е добра но колко е приложима не знам.

Тема "Стената не спира да се пука въпреки мерките." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: