• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
oksan - напреднал
Здравейте,
Имам следния проблем:
Имам Bosch Solid 2000 28KW на дърва от две години. Два сезона съм го използвал основно на дърва и много малко с въглища без да имам никакви проблеми. Тази година си купих Ерато GP20+ 25 KW. Още при първото пускане след като поработи около час и половина корпуса на горелката в ниската част около горивната зона или пепелник - не знам как се казва - беше се нагряла до толкова, че беше изгоряла боята. Гумената тапа през която минават кабелите за запалката се беше стопила и се виждаше през отвора огъня.
Пелетите които взех за проба са Велинградски някакви много дребни. Взех ги от фирмата с горелката и те ми твърдяха, че ще работи с тях. В интерес на истината изгарят напълно и добре горят.
Дойдоха специалистите, вкараха газ-анализатора в единия отвор на изхода на котела където е захванат лоста за отваряне на клапата между втората и третата камера на котела. Според резултатите им тягата е много ниска и затова загрява горелката. Постановката на комина е следната: След котела - чупка 90 градуса - 1,5 м вертикална тръба - чупка 90 градуса - хоризонтална тръба 1,5 м и влиза в комина който е от неръждавейка с фи 25 см. Комина е вътрешен и е висок 8м.
Въпросите ми са: 1. Възможно ли е въпросните чупки и хоризонталната тръба да са причината за липса на тяга, при условие, че до сега котела работеше на дърва без проблеми?
2. Възможно ли е липсата на тяга да причинява загряването на горелката?
Или просто искат да ме набутат с вентилатор за изходящите газове.
Благодаря предварително за отговорите.
syncho - майстор
Чистен ли е комина скоро? Принципно ф25 комин не е проблем за такава мощност котел на пелети. Виж дали имаш противоветрена шапка. Ако нямаш сложи си тип "Н". Чупките са достатъчно малко, за да не пречат чувствително на тягата. Комина изолиран ли е или е едностенен? Ако е неизолиран - изолира се.
oksan - напреднал
Преди да монтирам горелката почистих всички тръби, комина и котела. Иначе комина е по средата на къщата. Има ли нужда от изолация?
syncho - майстор
Да разбира се. При пелетите температурата на изходящите газове са много по-ниски и по пътя губят допълнително температура и съответно като няма нагнетателен вентилатор се разчита главно на естествената тяга. Тази тяга се създава именно от температурата на изгорелите газове - колкото е по-ниска толкова е по-малка и тягата и обратното. Когато комина е изолиран се запазва темепратурата и тягата е по-голяма.
oksan - напреднал
Няма опция тепърва да го изолирам с вата. Това означава да разбивам етажите през който минава, което ще ми излезе по-скъпо от вентилатора. Н-шапка на комина нямам. Металните тръби на комина са пуснати в предварително иззидан комин който си свършва с нормална шапка плоска от горе за да не вали дъжд, предполагам.
filmatoplo - майстор
Чудно -котела на дърва е работил , нейде споменаваш че си имал котел на нафта , на същия ли комин работи. :?
boretobobo - специалист
За единствената причина за която се сещам е някои докато е правил настройките
на горелката да е затворил клапата на котела.
И най вероятно е забравил да я отвори при 8 метра комин трябва да имаш доста тяга
syncho - майстор
filmatoplo не е толкова необяснимо. При дървата имаш много по-големи температури на изходящите газове. Ако добавиш и силен вятър към комбинацията изобщо не е невъзможно.

boretobobo напълно е възможно да се е разсеял и да е забравил клапата затворена, но тогава си мисля, че щеше да стане димна завеса вътре при запалването и щеше да се усети. Освен да е просто притворена клапата.

Горните етажи отопляеми ли са?
oksan - напреднал
Котела на нафта е на същия комин. Клапата на Bosch-a е отворена, макар да ми твърдят от фирмата, че трябва да е затворена. Комина реално минава през един жилищен етаж който е отопляем. Под него е котелното, а над него е подпокривно пространство изолирано с 12см вата между мертеците и после около 1,80 м над покрива.
Странното е, че горелката като гори и когато отворя капака на котела за зареждане с гориво не се усеща да връща изгорели газове.
syncho - майстор
А може проблема да не е в тягата...
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с Bosch Solid 2000 28KW Пелетна Горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: