• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
VLADO66 - майстор
PEHD тръбите са за външно полагане.Полипропиленовите могат да се използват и вън и вътре.
Sof - специалист
Е тогава като сменяхме черните метални -дето бяха проядени, нямаше тези модерни технологии.

Ясно е че и поцинкованата -гние и задържа наноси и варовици, но пък е яка на лед.

Ако сменя с ПП тръби предполагам че ще е по добре да сложа Стаби на магистралата от входният сферичен до бойлера и тнт. А за това трябва и острилка на 3/4 цола. Поялник имам.

Сложил съм дренаж и като спра входният сверичен кран -отварям всички чешми и батерии в къщата и по двора и отварям и този дренаж, които се пада вътре в закритото помещение на вътрешните тръби-те са високо монтирани над земята на 1 метър някъде. Та от там изтича остатъчната вода. Това за всеки случай.

Та спукване от студ по батериите и тръбите в къщата няма как да стане, щото вода не остава, но ми се струва по добре да е стби тази входната тръба, тя и без това не е толкова дълга.
Sof - специалист
nikolson написа:
Тръбите от ПЕВН (черните) са с фитинги.
http://www.ecoprobg.com/index.html
http://www.ecoprobg.com/fitingi.htm

За фитингите е ясно че ги има.

А тия острилки за ПП стаби, бяха доста скъпи, дали са все още толкова скъпи ??? То на мене ми трябва на 3/4 де.
hidrazin - майстор
Sof написа:
Ясно е че и поцинкованата -гние и задържа наноси и варовици, но пък е яка на лед.

Яка на лед ама друг път. Най-много те се пукат от замръзване.
:partyman:
Sof - специалист
Хидразине, всичко се пука от леда, ама между цинковата и ппт без алумин - цинка е по як. Поне майстори са ми казвали така.
LazarGanev - "Велик майстор"
Sof написа:
Хидразине, всичко се пука от леда, ама между цинковата и ппт без алумин - цинка е по як. Поне майстори са ми казвали така.
Толкова са били майстори. Ти май наистина обичаш спора - ей така за спорта? Независимо от ника!
Sof - специалист
Човек нищо не обичам (ама ти понеже знаеш че бях под бан и сега ме базикаш ми се струва). Са винаги ли ще ми се натяква за тия Спорове ?

Ти като си толкова толерантен и готин, що ме контрираш ? :roll:

Питал съм и са ми казали че ако слагам ПП на село е добре да е със стаби алумин вложка.
А колко е бил майстор тоя - направи ми банята в София. И за сега с неговите ППТ нямам проблем.
VLADO66 - майстор
Стабитата с ал.вложка са неудобни за работа и понякога дават дефекти на връзките.Има омрежени с влакна стабита които не се острят.Стабитата се ползват за магистрали с външно полагане/върху стена или скара/ поради малкото им линейно разширение и заради нищо друго,когато става въпрос за водопровод.И стига си се палил от четвърт оборот :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре, да си кажа моето пък ти преценявай кой прав, аз няма да се меся. На двора се слага само ПЕ (полиетилен черен), защото най-много издържа на замръз и на слягане/разместване на земните слоеве. В къщи се слага ППР (полипропилен), защото под мазилката е най-сигурно на заварка. Стабито с ал. вложка се ползва заради малките линейни разширения, а не че алум. вложка ще го опази от леда. Между другото колената са слабото място на ППРа и обикновено те се пукат. Ако те е страх, че и в къщи може да замръзне - най-добре е да ползваш тръби на Рехау - там ти давам гаранция че няма да се спукат от леда.
ПП. Владо ме е изпреварил
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Въпрос за хидрофор!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: