• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Използвай гумена кутия. :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ти ми кажи. Нали си електротехник? Или бъркам?
Тия нютон-метри нещо съмнително ми се струват като част от техническата механика, която съм я учил някога. :-D Не, шегувам се - знам определено какво означава въртящ момент и как се мери, но ти сериозно ли си мислиш, че повечето хора ползват динамометрични ключове и инструменти, за да завиват винтчета?
Тани написа:
thinkpad, ти колко замостени АП си виждал на живо и колко стопяеми предпазители с побългарена вложка? Или правилния въпрос е, колко стопяеми ФАБРИЧНИ предпазители си виждал в старо табло? Моя опит показва, че над 90% от предпазителите са с тел, който в 95% не е с правилното сечение и НИТО ЕДИН манипулиран АП!
Не е въпросът какво е, а какво може. Всъщност ако предпазителят вземе да пада често, ако е някакъв некачествен или има друг проблем, нищо чудно някой гений да го замости. Разликата е, че като сложат тел в предпазителя всъщност си се заблуждават, че той някаква работа ще върши, докато с автоматичните предпазители не е съвсем така. Аз лично имам витлови предпазители и тук в една кутия ми се търкалят 16 и 25А вложки. И не помня да ми се е налагало да сменям предпазител откакто живея в жилището.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Тия нютон-метри нещо съмнително ми се струват като част от техническата механика, която съм я учил някога. :-D Не, шегувам се - знам определено какво означава въртящ момент и как се мери, но ти сериозно ли си мислиш, че повечето хора ползват динамометрични ключове и инструменти, за да завиват винтчета?
Напълно сериозно го мисля и знам. Някои даже и маркират завитите винтчета за да се знае че са затегнати по спецификация. И става дума именно за електротехника. А ученето някога? Явно каквото е останало от тогава е всичко. И аз съм учил много отдавна такива неща, ама поне чета какво пише на изделията които монтирам, за да не ми се чупят пластмасите в ръцете. :-D
Прикачен файл:
Стягане.jpg
Стягане.jpg (29.18 KиБ) Видяна 2435 пъти
Те хората даже са си написали и начертали дори колко да оголиш проводника ама кой да чете? Сигурно тия неща ги пишат ей така, за респект и да има нещо написано? Сега ако попитам какво означава SL/PZ ? Ползвай търсачката. Не ми се обяснява.
И вместо да търчиш с поялника и да правиш ненужни спойки, вземи да се поинтересуваш и пробваш нови неща. Все пак сме в 21 век. Щем-не щем светът върви напред. То и навремето са ходели с каруци по седянки ама сега не ги ползват нещо много, за да ходят по дискотеки. :shock:
:partyman:
Тани - модератор
Chefo77 написа:
Тани написа:
Всъщност идеята ми беше, кутията

Изображение
с размери 100х100x 50 мм , при необходимост леко вкопана в стената, за да не пречи на гипскартона, а и да остане място да завиеш една рапидка в капака, да го издърпаш и да го го бутнеш надолу във ватата.

да е да е скрита под гипскартона без да и стърчи капака отгоре, а не съвсем да я няма. При това положение ще пробиеш отвора и ще сложиш разклонителна кутия за гипскартон
Изображение

с размери ф 73x 45 мм, т.е. стърчи само около 20 мм зад гипскартона! Със сигурност ще влезе в кутията зад гипскартона и тя няма начин да ѝ пречи :wink: !

със съответния ѝ видим капак, само АКО някога ти се наложи достъп до тази кутия, което, ако всичко е направено както трябва, ще е точно никога :wink:
Абе диване, как ще изкарам кутия с диаметър 70 мм през отвор 65 мм така, че да мога да я вкарам пак обратно? :lol:
Абе вярно съм диване, трябваше да ти го начертая и да ти обясня вариантите на живо, но помислих, че ме разбра като ти дадох идеята! Е ,всяко зло за добро, поне ще сме полезни на повече хора :wink:

Ето ти още един вариант

Слагаш тази кутия
Изображение
зад гипскартона и ако някога ти се наложи, правиш отвор и слагаш тази на нейно място

Изображение
http://www.tashev-galving.com/028+EMP14 ... 0%BE%D0%BD
или тази

Изображение
http://www.tashev-galving.com/028+ARK22 ... 0%BE%D0%BD
Сега вече разбра ли какво имах предвид или да обяснявам още по-подробно?
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Напълно сериозно го мисля и знам....
Техническата механика съм я учил определено. Практически не знам някой, който да завива с динамометрични инструменти и да спазва точно определен въртящ момент, поне не и в България. Стягам по усет и спрямо съпротивлението на завиването на винтчето определям кога имам стабилна връзка. Oчевидно не съм търсил как да го натегна с все сила, не мога да оставя обаче проводникът да хлопа вътре - ще се държи само на магия и добра воля в такъв случай. Аз лично ползвам една отвертка със стоманено хром-ванадиево стебло и поликарбонатна ръкохватка.
Хората много работи може да са начертали, но май някои производители си спестяват част от надписите. SL/PZ знам какво значи.
Спойките не са ненужни, а са добавка към спайката, за да не се окисляват усуканите проводници и да не се разхлабва връзката. Всъщност същият проблем го има и с всички видове клеми - проводниците се окисляват.
Chefo77 - майстор
Таниии, аз не съм идиот, приятелю, но откъде мога да знам, че не визираш жълтурите, а някаква по-специфична кутия? :)
Тани - модератор
Сакън! Кога съм твърдял, че си идиот! Това, че двама човека не могат да се разберат от половин дума, не значи, че някой от тях е идиот! Не всички имат еднакъв практически опит и именно затова е създадена темата. Важното е, че попита и се надявам, че получи поне две принципни решения, които можеш да трансформираш в десетки практически , като използваш всякакви комбинации от наличните ти кутии :wink: Това смятам за добър пример за дискусия - когато ВСЕКИ ВЪПРОС ПОЛУЧАВА СВОИТЕ КОНКРЕТНИ ОТГОВОРИ! Може би се подхлъзна по навик, от другите дискусии, в които, вместо да се решава конкретен проблем, хората НЕ ОТГОВАРЯТ НА КОНКРЕТНО ЗАДАДЕНИТЕ ИМ ВЪПРОСИ, А ОБЯСНЯВАТ НА ОСТАНАЛИТЕ КОЛКО СА ПРОСТИ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ РАЗБЕРАТ! Няма нищо обидно, някой с по-малко опит, да не е разбрал и второто ми обяснение. Ако е така, спокойно може да зададе въпрос, какво не му е ясно и ще получи и своя отговор.Ще се постарая да бъде поднесен по някакъв друг начин, за да е по-лесно разбираем, съобразно нивото на практически опит на питащия!
c5pro - специалист
Chefo77 написа:
Питанка:
Стена от ГК, в нея стъклена вата на Урса и малко кабеляк. Захранващите кабели всички са 3х2.5 м2. Един идва към "кутията", три продължават. Кутията е в кавички, защото я няма по съвет на Тани. Въпросът е: ако трите жила са здраво усукани с големи клещи и заголената част е 3-4 см, отгоре е навит изолирбанд на Теса, това достатъчно надеждно ли е за да не се запаля по някое време или да слагам клеми Ваго? Кабелите в усукването са в една посока, няма обръщане, за да не се измъкват.
Така изпълнена ел.инсталация е по надежна,отколкото да използваш клеми Ваго.Кабела може да ти се запали,но спайката остава.Така,че не се вкарвай във филми.Ваго клемата е за бърз монтаж и калпава работа.
Chefo77 - майстор
ХАХАХА, благодаря за подкрепата.
Ама аз съм бил половин електротехник бре! :lol: :lol: :lol:
Тани - модератор
Основната цел в нашия форум е да предпазим кабелите, дори да доближат граничните си възможности за пренос на ток. Строго порицаваме и осъждаме незащитени с подходящ предпазител кабели! В тези случаи, клемата Ваго си ни върши работа, точно както и спайката!
Явно ти имаш доста опит с горящи кабели! В такъв случай сигурно наистина спайката е по-добра опция. Все недоумявам обаче защо ви е цяла спайка на изгоряла къща?

Упс, Чефо , не става въпрос за тебе. писали сме заедно!
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: