• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
за кабели над 2,5кв може да използвате кръгли уши стегнати с болт М6.Сигурно е и при нужда може да се разглоби лесно.
Johny - майстор
Здравейте и от мене.
То не бяха кристални решетки, то не беше преходно съпротивление и молекули и какви ли не още глупости. За 95% от постовете имам чувството, че се пишат само, за да си видят името във форума. И пишат глупости, и пишат глупости, без да са вързали поне един контакт или ключ. Или онези шедьоври за дифузия/а защо не и за осмоза, понеже бяха в един урок/ или за усукване на 50мм2 проводник???!!!. А знаете ли как изглежда закона на Кирхов или Ом в интегрална форма? И какво полезно за нашето битие от това, че се изучават и в този вид/интегрален/. Практика момчета и пак практика за този форум. Един чул едно, друг учил друго и пишат, пишат. То електричеството е и електроника и автоматика, и силово обзавеждане, слаби токове и какво ли още не.... Но някой да ми покаже една жилищна инсталация с калайдисани и запоени връзки. Не че е лошо и грешно-нужно ли е? Усуквай си проводниците и си гледай здравето. Само че качествено, както Тани беше показал напред на втората картинка. Това което показват astor и petrov_be , са много добри решения, стига да не са скъпи. И нека всеки пише за това, което разбира, а то от толкова глупости е трудно да се отсее полезното.
GeorgiRadevDu - специалист
Колега , случайно след твоя работа да е минавала приемателна комисия
за АКТ14 или АКТ16? Комисията в една фурна за хляб ми отваряха половината разкл. кутии , за да проверят дали връзките са с клеми или
усукани. За да не мъркат съм забил 16, вместо 10 заземителни кола.
zz_stefanov - майстор
И аз щях да питам, ако се замерят връзките по PEN, какви ли ще се окажат те в оня усукан сноп който правеха "майсторите" в апартаментните табла. С два такива лично съм си имал проблеми, но великите "майстори" вече ги нямаше там. :)
mirk - майстор
GeorgiRadevDu написа:
Колега , случайно след твоя работа да е минавала приемателна комисия
за АКТ14 или АКТ16? Комисията в една фурна за хляб ми отваряха половината разкл. кутии , за да проверят дали връзките са с клеми или
усукани. За да не мъркат съм забил 16, вместо 10 заземителни кола.
Колега GeorgiRadevDu ти какви клеми използваш ?
Някой може ли да предложи качествени клеми за разклонителни кутии за сечения 4 и 6 кв.мм.
От известно време в нашия край има силиконови - от най-малките до 25 кв.В промишлените инсталации кръговете са от табло до контакт или пускател ,и почти няма нужда от РК.
В жилищни сгради връзките на осветлението с обикновенни клеми, а
контактните и силовите с усукване+клема . Понякога усукване и калайдисване+скоч или термосвиваема шлаувка. Работел съм с белгийски
клеми , те са с нанизване в едно тяло и място за 5 проводника от 0,5-4кв,
носа мах. 16А.
Да си призная от спойката по-добро няма.
mirk - майстор
Благодаря колега. :)
Можеш ли да дадеш накакво означение или линк с описание за силиконовите и белгийските клеми. Тия силиконовите на кербовъчен принцип ли са. :?:
Силиконовите и бакелитовите клеми, се различават по квадратурата, и при двата вида, връзката е винтова.
Кербоване използвам само за големи сечения - от 16 кв нагоре , пък в
стандартна РК повече от 2-3 маншона за пресоване не можеш да събереш. Относно белгийските клеми , в темата има снимки на нещо подобно.
popaslaptopa - напреднал
на снимката по долу са два вида клеми с които съм работил в Швеция където са задължителни! Там например е забранена употребата на PVC лента защото лепилото на лентата се свързва с медта на проводника и след време го окислява. А с този вид клеми няма такъв проблем освен това и с двете клеми имаме разглобяема връзка лесна за корекция и ремонт и в същото време изключително надежна!

Прикачен файл

Image009.jpg
Image009.jpg (36.05 KиБ) Видяна 8956 пъти

Прикачен файл

Image010.jpg
Image010.jpg (35.97 KиБ) Видяна 8956 пъти
В ПУЕУ ( правелник за устройство на електрическите уредби) ел връзки гарантиращи токова и механична се изпълняват:
1 болтова
2 спойка( заварка)
3 пресоване
4 биметална (разнородни материали)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията: