Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
От скоро си имам виличка. Искам да отоплявам две малки стаи по 14м2. И искам да е с въздушна риза заради лесната подръжка (ще се ползва рядко) и това, че камината ще е на обща стена между двете и тръбите за въздуха ще бъдат къси.

Та трябва да си избера камера. И търся съвети за това. До сега съм разбрал, че камерите от читав чугун са най-добрият избор. Търси се бюджетна такава. До 1000-1500 лева някъде. Това да включва камерата и вентилатора.

Също ми трябват и съвети как да се изгради тялото около камината. От къде да взема въздха за въздушната риза например. И колко е проблемно ако "кюнците" имат метър хоризонтална част преди да влезнат в комина. Комина стига горе-долу до 5-6 метра височина над пода на стаята в която ще е камината. Това може ли да е проблем?
brum - майстор
Чета си аз и не мога да реша.

Гледам Герканд - български, на смислени пари. Имат чугунени камери (най-малката е 850лв). Те читави ли са? За какво е важно да гледам като заложени функционалности?

Гледам и Deville, всички казват, че са много добри. Ама и са много скъпи ...

Има и разни камини с вградени вентилатори и въздушни ризи. При условие, че искам да топля основно стаята с камината и ако се наложи съседната стая - има ли смисъл от такова нещо?

Или да иградя тялото около камината като въздушна риза и да вградя един по-простичък вентилатор долу в ниското за да подобря потока на въздуха около така изградената въздушна риза?
zlatko64 - специалист
Не ти трябва вентилатор. Помещенията са малки и ще се стоплят бързо ако направиш т.н. въздушна риза. Герканд правят прилични неща, достатъчна ти е една тяхна печка от 8 кв. например...всъщност и това е много, но зависи каква изолация имаш и много други неща. При всяко положение не се хвърляй на супер мощни камери. Аз бих се огледал за нещо от сорта на 5 кв.
brum - майстор
Най-малките дето намирам са по 12kw. Предполагам това не е проблем - все ще могат да се ползват и на по-малка мощност.

Да поразпитам и малко за разположението на нещата дали е удачно и съвети за връзката с комина. Долу съм сложил една картинка да даде идея къде какво има.

Та етажите са два. Ще се отоплява само първият. Тавана на 1ят етаж който служи за под на 2ят е гредоред. Зелените правоъгълници са комини които започват от гредореда между първият етаж и вторият тавански етаж и излизат над покрива. Държат се с Г образни винкели за дървените греди. Входа на комина се вижда леко на едната снимка по-долу заграден в зелен правоъгълник. Най-горната точка на комина е някъде около 6 метра. Синьото поле е там където мисля да е камината. Жълтото поле е там където ще е кухнята - там излиза канала и там ще бъдат положени нови ПП тръби за водата вместо старите желязни.

Топлоизолация ще има лека само на кухнята - 2см SPS от вътре скрит под дървена ламперия. Прозорците са дървена дограма, вратите ще са - алуминиеви балконски.

Това ли е най-удачното разположение за камината като се вземе предвид къде е комина? Той малко се пада по средата и не виждам как точно под него ще сложа камината. Та ще трябват разни врътки там май...

За комина обмислям да се качи на горният етаж пред гредореда и да се свърже към коминното тяло някъде на 2ят етаж. Така ще може да се постигне по-малък вертикален ъгъл на комина. Обаче малко ме притеснява тая работа с комина и гредореда - има ли надеждна топлоизолация която да ми гарантира, че няма да имам проблеми с гредореда? Или да мисля варианти как да вкарам комина от долу на коминното тяло. Не че ще минава по-далеч от гредите, но ако така е по-безопастно ще се мислят варианти.

За горивна камера търся най-малката която е чугун. На доста места ми казаха, че вентилатор не ми трябва та вече търся гола камера. И си харесах няколко варианта:

Първата май е някаква чешка модела е Мая, компактна е - 60х40х50см. Дават я 12kw. Ето я тук - http://kaminicenter.com/gk-maia-12kw/ . Харесва ми най-вече с това, че е компактна. И тъй като стаите не са особенно големи ще ми спести малко място. Цената е 870лв. Само дето вносителите не са сигурни кога ще имат налични.

Втората е на Герканд, модел Наска. Дават я 13kw, размерите са 69х45х70. Малко по-голяма от предишната, но май ще събере повече дърва и ще се налага да се става по-рядко за добавяне на нови докато се спи. Цената е 850лв.

Третата е на Invicta, модел Минос. http://sekasta.com/product/677244-2/. Цената пак е там - 880лв. Но ще трябват още 40лв за клапа на комина. Но пък май само тази е с външно чекмедже за пепел.

Прикачен файл

pic.JPG
pic.JPG (67.87 KиБ) Видяна 5460 пъти

Прикачен файл

drawing.jpg
drawing.jpg (27.56 KиБ) Видяна 5460 пъти
zlatko64 - специалист
Добре е да помислиш за въздуховоди към горния етаж - просто един отвор 130 - 150 мм. на пода на втория етаж с клапа. Това - защото 12 кв. е много мощна камина за тия 2 малки стаи - като ще купуваш това е по-добре да имаш възможност да се възползваш от мощността му. Вярно е, че можеш да слагаш и по-малко дърва за да не грее толкова, но тогава ще имаш лошо горене, зацапаване на стъклото и повече сажди. Едната от камините които си харесал май е с двойно горене, добре е да се ориентираш към тази екстра - КПД е с 20-30 % повече от обикновенните.
vladilen - специалист
brum написа:
Първата май е някаква чешка модела е Мая, компактна е - 60х40х50см. Дават я 12kw. Ето я тук - http://kaminicenter.com/gk-maia-12kw/.
полска http://www.kratki.eu/s/32/fireplace-inserts?fc=1
http://www.kratki.pl/pl/szukaj/MAJA
преди време проверявах цени тук и там и нали се сещате ...
тази цена обаче изглежда добре
разгледай и другите неща на Kratki
успех в избора
brum - майстор
zlatko64 написа:
Едната от камините които си харесал май е с двойно горене, добре е да се ориентираш към тази екстра - КПД е с 20-30 % повече от обикновенните.
Те всичките са с КПД поне 70%. При това положение май всичките са с двойно горене :) . Ама може и да не съм прав. Коя от тия е с двойно горене според теб?

А относно вторият етаж и неговото отоплене - мисля, че няма да се наложи. Все пак е тавански етаж с нисък таван и става само за спане. И няма да се ползва зимата. По-скоро ще намалям въздуха на камината или ще отварям леко някой прозорец вместо да пускам въздуховоди нагоре.
VLADO66 - майстор
Преди десетина години си купувах ламаринена камина от Камини център-тяхно производство и облицована отвътре с шамотни панели.Доста солидна изработка нямаща нищо общо с тенекийките на Прити и на прилична цена.Смятам че в твоя случай ако още ги произвеждат е добър вариант-хем ще те топли на прилична инвестиция,хем няма да истинеш някой ден като си отидеш на вилата да видиш дупка вместо камина/недай боже/
brum - майстор
Стаята с камината е с решетки и къщата ще има СОТ :) . Надявам се да не се стига до там :) .

Дайте съвет за комина моля :) . Да го извадя по-нагоре през гредореда на горният етаж и да го закача там за комина или да го вържа от долу към комина. И с какво да го изолирам за да е максимално безопастно за гредореда?

Тема "Избор на горивна камера за камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: