• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
atanasov2004 - специалист
Колеги поръчах ! Размер 7,50х6м - 28лв, ще засенча късните домати - 120 бр,
Таз година сложих капково, подпочвено с микропорест маркуч :) направо се
родих много се кефя :-D "Събрах очите" на комшиите, сега като засенча -ставам "европейски" земеделец :lol: Благодаря на всички от форума!
shishkov78 - специалист
hidrazin написа:
shishkov78 написа:
... УВ защита/каквото и да значи това/. ...
Защита от ултравиолетовите лъчи. Нормално изгарят синтетиката се къса(троши) на слънце доста бързо. Примерно мрежата против градушки я има в двата варианта - евтин и изгаря за една година. Скъпата зелена - държи поне пет години. Аз ползвам такава вече четири години и няма никакви наченки на изгаряне.
Я дай малко повече инфо за това засенчване. Само за оранжерии ли се ползва или е необходимо и за домати на открито?
:partyman:
Ами мрежи много и различни за каквото ти скимне включително и да опаковаш дърветата срещу птичките/не съм чел достатъчно по този въпрос/ За открито предполагам ще стане но трябва някаква конструкция да се направи. За ефекта ще видим малко по-късно. До сега пръсках с вар, но предполагам действа кофти на найлона/въпреки, че стария издържа 4 г./. Тази година реших така защото купих нов найлон.
atanasov2004 написа:
Колеги поръчах ! Размер 7,50х6м - 28лв, ще засенча късните домати - 120 бр,

Таз година сложих капково, подпочвено с микропорест маркуч :) направо се
родих много се кефя :-D "Събрах очите" на комшиите, сега като засенча -ставам "европейски" земеделец :lol: Благодаря на всички от форума!
Това капково не го знам, но ще прочета из нета. Моите маркучи са си обикновенни. И мен като теб ме гледат с ококорени очи особенно като сложих мулчиращото фолио. Резултатите за сега са фантастични. Но като тръгнах да чета из нета малиии то много информация и сега чета и се уча и прилагам колкото мога. Със сигурност тези дейности ще ускапят продукцията, но предпочитам така пред магазинските напомпани с препарати и химикали продукти. Май се увлякох! Поздрави на всички! Насреща съм за въпроси.
Да колега, тези новости-капково,мулч,засенчване оскъпяват продукцията....НО
кеф-цена няма :-D . Пък и много се улесняват нещата...При мен например трябва да се полива през 3 дни/ почвата е песъклива-Маришки нанос/ и това
води до ходене до село през два -три дни и...Не ми е далеч-9км отиване и 9км връщане, обаче 1литър нафта :-D или 3лв, примерно...сложил съм програматор
комбиниран с клапан, в комбинация с подпочвено поливане и засенчване...си
намалявам ходенето или ангажимента да поливам вечерта...и изпущам някой мач или да излезем с жената с наши познати....Верно дават се пари, ама си облекчаваш работата и има и други предимства....
Успех!
shishkov78 - специалист
Нека да споделя впечатления след засенчването. При 30% засенчване според мен ще дойде малко. Можеби трябва 40 и дори 50. Времето ще покаже. Аз предвидих това и за това вземах по-широко отколкото ми трябваше. Варианта е да го сгъна на две и така се надявам да се получи по-добре. Поздрави!
MMIel - специалист
Поздравления. Добре се е получило.
Доматите какъв сорт са? Питам защото ми направи впечатление, че не е колтучено, а е вързано.
shishkov78 - специалист
Доматите са - Калина, Розов, Идеал, Наслада, Рила има и Чери. Доматите ги колтуча, но има и оставени за проба/по препоръки от човек/ с по два култука .
igt - специалист
И аз ще остава за проба с по два култука, защото ми казаха, че стават по-малки доматите, но пък повече продукция /кг./ излиза от един стрък.
Това с двата култука е вярно, особено добре се получава при "нискодобивни" домати
каквито са класическите розови и биволско сърце :) Има и друго предимство: не се
пукат доматите, по добро самозасенчване, култука по късно го нападат болестите...
Но се практикува оставането на два култука и премахване на върха от централното
стебло. Успех на всички !
Kiril8305 - специалист
Здравейте!
Някой да има идея на 320кв.м оранжерия колко прозореца ще са необходими за нормална вентилация?

Прикачен файл

IMG_0286.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за засенчване на оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: