• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,
имам една побъркана идея и незнам дали е осъществима, затова и питам за да дадете някой съвет.

Живея в почти 100м2 апартамент в панелен блок на последният етаж. Отгоре над нас има гълабарник и после е покрива (обикновен като на панелните блокове).
Идеята ми е следната:
да си прокарам стълба от апартамента през гълъбарника към покрива, да заградя с дървена ограда пространството над моя апартамент (около 100м2) и да си направя нещо като градинка с барбекю, навесче и басейн с диаметър например 5м и височина 1.20м. Разбира се ще направя свястна хидроизолация на покрива после теракот, друга част тревичка няколко кипариса и т.н.

Стигнах до идеята защото мисля че няма да мога да си позволя къща с дворче, дори да продам апартамента, и ми се иска да приобщия покрива за тази цел.

Въпроса ми е възможно ли е да се направи подобно нещо, и какво роля играят съседите.

Знам че звучи налудничаво обаче идеята ме човърка от вътре вече половин година.
theurgist - специалист
покрива, както стълбищното пространство асансиора, щтранговете за парното и т.н. се водат етажна собственост и нямаш право да ги разрушаваш преустроиваш и темподобни. Ако саседите ти са свестни може и да го направиш, но е противозаконно, а завистливи хора колкото искаш....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
.... башка, че това дето си го "намислил" струва 3Хпанелката ти.
KIBRIT - специалист
Мислил ли си върху това:
Аз съм ти съсед !
Знам законите и че това е в противовест със настоящият,а и с предстоящият Закон за етажна собственост.
Искам пари за моят подпис/нужен е/,а после отивам в общината...!
Моят съвет-не се захващай-напрегни се за къща,па макар и по-далеко от града !
Palawnik - специалист
Както казаха по-горе това е етажна собственост. Вариантите са два ако имаш поне един кофти комшия, забрави. Ако всички са свестни : Правиш общо събрание на блока. Предлагаш да си направиш преустройствата и след това по списък подписи от всички.
Дали идеята ти е осъществима, трябва да се произнесе конструктор. Той ще каже дали въобще може да се пипа панелката.
JAMESON - напреднал
И аз съм си го мислил,но уви!Преди около година в един Пловдивски всекидневник имаше подобно питане към гл.архитект.Отговорът беше,чесградата е собственост на живущите,но земята е на общината.Респективно и въздуха отгоре е неин.Плюс това не били изчислени за допълнителни натоварвания и др.дрънканици.А въпроса беше зададен заради санирането и идеята за финансирането му със преотстъпване правото за надстрояване.Което според мен беше единствения начин за възстановяване на грозните ни"собствени" панелки,без да се стига до съседски войни.
bucho - специалист
И аз съм на последен етаж и същата идея и на мен ми е хрумвала.
Но имам друг въпрос - искам да сложа слънчеви панели и ме интересува дали някой съсед може да ми направи проблем. Би трябвало да не може - все пак всеки може да си слага горе антени, защо аз да не сложа някой друг панел. Е може да е проблем опазването им.
Иначе по темата всички се ослушват когато трябва да дават пари за хидроизолация, ама за да ти е гадно ще наддадат вой ако нещо направиш на покрива.
Spassow_lbg - специалист
Мерси за бързите отговори, че съседите са завистливи това е ясно, то май това ще е основният проблем. иначе с разбиването на панела няма да има проблем говорил съм, просто се прави дупка и се отлива армирана греда по периферията. другото което е не говоря за навес от тухли и бетон а от дървена конструкция дето ще тежи половин тон най много.
но май ме разубедихте :(, то нали знаете със съседите оправия няма, те са на принципа " Аз неща не мен да ми е добре а искам на съседа да му е зле"

Колега по твоят въпрос за слънчевите колектори, аз небих ги оставил горе на покрива ако не са ограден с висока ограда, по простата причина че пак някой завистлив съсед, дори от съседният вход ще ти метне едно камъче от горе и си до там с колекторите (недай си и да го отнесът).
Аз ще слагам също такиви колектори но ще са като козирка на терасата ми, моята е южна, хем ще е сянка през лятото хем когато вали няма да ми изрива балконските цветя и няма да вали вътре.
CASA - специалист
Аз се занимавам с подобни неща и когато искаш подобно нещо от съседите си трябва да им дадеш нещо в замяна на предостъпената площ.Дали пари или услуга според зависи.Най-често практикуваната услуга е ремонт на общите части и частично саниране.Сключват се договори пред нотариос с всеки един,като идеята е ти да си собственик на съответното място.Правиш проект,където спецялисти се подписват и гарантират за надежноста на идеята.После този проект се одобрява от общината и чак тогава можеш законно да почнеш.Трудно е и изисква инвестиция.А има и риск,като всяко нещо.Виждам,че вече си се отказал,но тази информация може да послужи на някой,който още не е!
Spassow_lbg - специалист
Благодаря за информацията, отказал съм се защото сме девет етажа блок и поне три етажа са съседи с които неможеш да излезеш наглава. Дори да им направиш ремонт на цялото жилище пак ще се чувстват прецакани.

ама кво да се прави, прост български народ.
  • 1
  • 2

Тема "Покрив на панелен блок-чия собственост е и може ли ...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: