Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
teves написа:
Измъчва ме един такъв въпрос,обикновен трансформатор 220/100V(не автотрансформатор)има ли фаза и нула,на изхода,т.е.на вторичната намотка?
Моля те прочети ВНИМАТЕЛНО въпроса ми, който е КОНКРЕТЕН и е точно ЗА КОНКРЕТНИЯ ПРОБЛЕМ на автора и недей променя условието му! Имаме една първична на 220V , ЕДНА вторична на 100V , двете са галванично разделени! Ето ги пак въпросите:

Тани написа:
Нека видя дали правилно съм те разбрал. Казваш, че на трансформатор 220/100в с галванично разделени първична и вторична намотки,

- на вторичната има строго определени фаза и нула,

- фазомера трябва да светне само на фазата (на вторичната намотка) :?
pansim - майстор
Георги, приятелю, въпроса бе зададен не за сфазиране на няколко намотки, а за фаза и нула.
Фаза и нула няма при вторичната на трафа.
Помисли, и ще видиш че е така.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Хм... :?

В трафопоста, няма ли понижаващ трансформатор. От там до моя електромер не идва ли вторичното напрежение?
Junak - майстор
Има, ама единия край на вторичната намотка е ЗАЗЕМЕН. А при него не е. И няма как да има потенциал спрямо земята.
Тани - модератор
gogo7777 написа:
Хм... :?

В трафопоста, няма ли понижаващ трансформатор. От там до моя електромер не идва ли вторичното напрежение?
Хмм... променил си си поста, та не съм ти отговорил!

Ключовите думи бяха

-галванично разделени
-строго определени фаза и нула

Ако са галванично разделени намотките, то на вторичната няма строго определена фаза или нула и ТИ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИШ кое е фаза и кое нула, спрямо целите ти. Може да си ги оставиш и неопределени! Дори да има повече вторични намотки, отново ТИ ОПРЕДЕЛЯШ къде е нулата и съответно можеш да получиш различни фазови междуфазови напрежения! При вторичната на трафопоста, НЯКОЙ ВЕЧЕ Е ИЗБРАЛ!
gogo7777 - майстор
Ако не е заземен как се обозначават двата края на намотката? При Скотовото свързване на трансформатори може да си дефазираш колкото си искаш фази.

http://electricalnotes.wordpress.com/20 ... ansformer/

ПП нищо не съм променял, само добавих за да не пускам два поста един след друг.
Тани - модератор
Май си объркал темите! Ако продължаваш да си задаваш такива въпроси, ето ти и отговор:
viewtopic.php?p=549212#p549212
Изображение

Ако имаш още въпроси , задай ги там, да не акаме в темата на човека! Отговора на неговия въпрос е ТВЪРДО НЕ!

Ако не с съгласен с това, то тогава пиши тук!
gogo7777 - майстор
Има ли потенциал между двата края на вторичната намотка, без да се занулява единия. КАК СЕ ОБОЗНАЧАВАТ И ИМЕНУВАТ ДВАТА КРАЯ? Това пита човека. Ако не се наричат фаза и нула ОК де да знам. Очаквах по-конкретно някой да обясни, щото и на мен ми е интересно. Тани ти явно не можеш да обясниш. Нема нужда да питам на друго място и тук има знаещи.
Тани - модератор
Ти отвори ли линка, за да видиш къде е другото място и къде тук? :wink: То е малко като фазите и нулите - относителни :lol:

Отговора на въпроса вече ти го дадох!
Junak написа:
Ако са галванично разделени намотките, то на вторичната няма строго определена фаза или нула и ТИ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИШ кое е фаза и кое нула, спрямо целите ти. Може да си ги оставиш и неопределени! Дори да има повече вторични намотки, отново ТИ ОПРЕДЕЛЯШ къде е нулата и съответно можеш да получиш различни фазови междуфазови напрежения! При вторичната на трафопоста, НЯКОЙ ВЕЧЕ Е ИЗБРАЛ!
ПП
Няма правило, кое е нулата! Ти си избираш, ако някой не е избрал преди тебе!
lz1wvm - специалист
gogo7777 написа:
Има ли потенциал между двата края на вторичната намотка, без да се занулява единия. КАК СЕ ОБОЗНАЧАВАТ И ИМЕНУВАТ ДВАТА КРАЯ? Това пита човека. Ако не се наричат фаза и нула ОК де да знам. Очаквах по-конкретно някой да обясни, щото и на мен ми е интересно. Тани ти явно не можеш да обясниш. Нема нужда да питам на друго място и тук има знаещи.
А на кое викат фаза....ами това е точно потенциала спрямо земя.Та и за това врабчетата не ги интересува коя жица е фаза и коя нула.А може би избират по-топлата :partyman:

Тема "Фаза и нула при трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: