• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
estario - специалист
Здравейте,
Взех си нова пералня за квартирата. В кухнята няма как да я свържа с вода. Към банята има дупка през стената, през която се очаква да мине маркуча, но дупката е твърде тясна.
Единият вариант е да разкъртя стената и да направя дупката по-голяма.
Другото възможно решение е да махна накрайника на маркуча от едната страна и после пак да го монтирам. Чудех се дали разчленяването на маркуча е възможно. Имам чувството, че веднъж махна ли го няма да мога да го съединя пак така че да не тече. Връзката между накрайника и маркуча е фабрично направена и сякаш не е предвидена да се разглабя. Няма винтове, няма болтчета, металът е смачкан от машина. Някой има ли опит с подобен проблем? Не искам напразно да унищожавам маркуча.
Има и друг вариант. Да срежа маркуча някъде, да го прекарам през дупката и после да вклиня двете части в по-малка метална тръбичка и да ги стегна със скоби.

Прикачен файл

1421488_10201268015155701_1856698097_n.jpg
1421488_10201268015155701_1856698097_n.jpg (70.53 KиБ) Видяна 2560 пъти

Прикачен файл

1414878_10201268015515710_734856881_n.jpg
1414878_10201268015515710_734856881_n.jpg (79.26 KиБ) Видяна 2560 пъти
tysonlkr - специалист
Аз не виждам как може да свалиш накрайника на фабричния маркуч.
Има и друг вариант. Да прекараш тръбичка през отвора и да свържеш след това маркуча към нея :wink:

През тази дупка минавало ли е преди маркуч за водата? Ако е бил прокаран използвай него за свързване на пералнята.
bigdragon - майстор
Връзката между накрайника и маркуча е фабрично направена и сякаш не е предвидена да се разглабя. Няма винтове, няма болтчета, металът е смачкан от машина.
-Разглобяваш тази връзка ( казва се кербовка);
-Прекарваш маркуча през стената;
-Купуваш една или две скоби за маркуч с подходящ диаметър (около 18мм);
Ето такива:http://markita.net/skoba-za-markuch-16-25.html
Изображение
-Сглобяваш маркуча с щуцера по обратен ред и стягаш със скобата, ако се съберат, за по-сигурно може да сложиш две скоби една до друга.
Последна промяна от bigdragon на пон ное 11, 2013 1:39 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
И за всеки случай скобите да са откъм банята.
EDI - майстор
Абе, аз не бих разглобил маркуча, ако няма спирателен кран, с който да се пуска и спира водата при всяко пране.Ако изтърве скобата.........Ако махнеш ребрата на гайката, няма ли да мине.После ще я затегнеш от другата страна с един раздвижен ключ.
kalpev - специалист
Аз лично, по-скоро бих си разширил дупката в стената, но не бих пипал фабричния маркуч. Вече всички с такива накрайници се правят, и за в бъдеще не бих имал никакви проблеми, ако се налага да се вади или подменя.
tysonlkr е дал добър съвет като друг вариант.
estario - специалист
Благодаря bigdragon. Как да разглобя най-нежно карбовката, за да не скъсам маркуча? С отверка и клещи резачки? Доколкото разбирам металът отвън играе ролбята на скоба и притиска маркуча към някаква твърда тръбичка отдолу. Нужно е да махна метала, да разчленя маркуча и после вместо тази метална карбовачна скоба, да ползвам скоба с винт, нали?
bigdragon - майстор
Много точно си ме разбрал.
Не се притеснявай за маркуча, може да го скъсиш с 2...4 см. Важно е да не нараниш щуцера под него
някаква твърда тръбичка отдолу
Аз бих отрязал маркуча близо до кербовката и след това внимателно с ножовка ще отрежа самата кербовка, без самият маркуч. Късото парче маркуч под кербовката ще предпазва щуцера.
marian1 - майстор
ако не се лъжа, маркуча се разглобява -във вътрешната част на гайката е отново от бяла пластмаса - това е шапчица със зъб, която се набива - ако си внимателен, можеш да извадиш тази шапчица и да освободиш гайката. Алуминиевият пръстен ограничава маркуча да не се разтегля и да не избие. Направи го от към правата снадка, а не от към Г-образната. Нищо не режи - посочих ти как да се справиш!
estario - специалист
bigdragon написа:
Много точно си ме разбрал.
Не се притеснявай за маркуча, може да го скъсиш с 2...4 см. Важно е да не нараниш щуцера под него
някаква твърда тръбичка отдолу
Аз бих отрязал маркуча близо до кербовката и след това внимателно с ножовка ще отрежа самата кербовка, без самият маркуч. Късото парче маркуч под кербовката ще предпазва щуцера.
Благодаря. Всичко е готово. :)
  • 1
  • 2

Тема "Разчленяване/Разглабяне на маркуч за пералня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: