Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
профи, то силиконовата боя отгоре няма ли след време да се изтърка. Този технология с нанасяне на мазилката и след това оцветяването й за първи път я чувам.
еди, ти влачена или драскана мазилка използва? Може да метнеш някоя снимка на лична ако се притесняваш във форума :)
SHL - специалист
Включвам се и аз, защото ми стана интересно :)
Това с отсичането си е така, ама не съвсем. В случая за prascho, става, защото е сам - даже го препоръчвам силно. Но само в този случай! Къде е дилемата? Полимерни, минерални и всякакви подобни мазилки и бои се отсичат с хартиено тиксо в случайте, когато:
:arrow: работиш с два или повече цвята мазилка, за да отделиш правилно цветовете. Единия ден нанасяш първия цвят до лепката, а на другия ден втория цвят, като си махнал тиксото от предишния ден и си залепил ново, вече по готовата мазилка.
:arrow: искаш да си правиш фигури и форми, каквито се сетиш.

Варианта при който се отсича с тиксо един цвят мазилка на една стена или фасада, защото няма време да се обработи цялата стена е най-малко неприемлив. Не съществува мазилка и технология, които да скрият наставките от такъв вид работа! Каквото и тиксо да се слага, както и да се обработва, наставката се вижда ВИНАГИ. Там където е било тиксото си остава линия видима с просто око!
Добрият ефект се постига от група добре обучени хора, правилния избор на време, както и началния час за започване на работа - това са факторите от които зависи правилното полагане на мазилката.

Рrascho, в твоя случай си го први спокойно сам(естествено, поне един човек, трябва да има до теб за да ти помага). Че ще имаш наставки е ясно. Въпроса е че ще спестиш доста пари от труд- средно излиза 10000-11000лв. При твоя случай, няма да има кой да ти намира кусури :) И наистина за сам човек друго решение, освен това с тиксото няма. Надявам се си решил и проблема със скелето, защото и то струва пари, при това не малко. Желая ти спорна работа и чакаме снимки от фасадата :) :2thumbs:

Ето и малко материал на една от последните ми работи. Обърнете внимание на снимките с панорамния изглед на фасадите, че са снимани на ПРЯКО и КОСО слънцестоене. За мазилките по-добър "клеветник" от слънцето няма, дори фенера през ноща не показва дефекти, така, както слънцето :-D

Изображение

Тази фасада с отсичане с тиксо би изглеждала по друг начин.
Изображение

Ето я същата фасада погледната и от другия ъгъл.
Изображение

Изображение

Прасчо, след като си сам ще те посъветвам да не нанасяш квадратура по голяма от тази за да имаш време да я обработиш:
Изображение
Последна промяна от SHL на вт яну 29, 2008 10:01 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
схл, прав си и мога само да добавя, че и при смяна на посоката се слага тиксо. При използването на лента 100% ще има отсичане, крайните ивици на единия квадрат няма да съвпадат с началото на другия. Дали да не се насоча към драсканата мазилка, при която ми казаха, че няма подобен проблем. А тя как се нанася?? С кръгови движения ли? Имам конкретен въпрос към схл: Корнизите на прозорците от какво са правени, тъй като при мен са изляти и за да не се скрият от изолацията трябва или да ги разбия и да правя нови, или да ги удължа с парчета ютонх, които да захвана с дюбели. Нови могат да се направят изляти от бетон, мрамор или гранит или от газобетон. Тук имам нужда от идеи. Съчетанието на цветовете ми хареса. Без туй трябва да боядисам водосточните тръби и стрехите. Въпросът със скелето не съм решил. Първо от съседи и някакви дървени конструкции ще налепя изолацията до средата на втория етаж и след това ще мисля за скеле. Така половината работа ще бъде свършена и ще намаля разхода за скелето.
Последна промяна от prascho на вт май 13, 2008 8:49 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Има и поставен камък. Какво съчетание на цветове да подбера? Емералд помагай :). И още един въпрос към схл: Натърти, че от значение е деня и часа на нанасяне, да споделиш кои са най благоприятните часови и климатични условия плс?
Последна промяна от prascho на вт май 13, 2008 8:49 pm, променено общо 1 път.
Natalka - специалист
Всеки производител на фасадни мазилки би трябвало да ги опише в техн. характеристики на продукта/макар, че някои от тях важат за всички външни мазилки/. Мога да ти кажа за нашите:
Употреба:
Температура на въздуха: мин. 5С / мах. 35С
Отн. влажност: < 80%
Температура на повърхността: мин. 5С / мах. 35С
Отн. Влажност на повърхността: < 10%
Не нанасяйте продукта ако има повишена кондензация в помещението или повърхността е директно изложена на слънце
Когато нанасяте външно ********** трябва да предпазите повърхността от дъжд и влага първите 48h. при 20С
Нанасяйте с пластмасова маламашка
Разбъркайте преди да нанесете
Нанесете равномерно материала с маламашката, изчакайте да дръпне и започнете да пердашите (заглаждане с кръгови движения на маламашката)
Като приключите работа измийте инструментите не оставяйте материала да изсъхне на тях.
Време за съхнене: повърхностно до 1:30 часа, комплексно след 3 часа при 25С и 65% влажност
prascho - майстор
Пропуснах да кажа, че съм доста взискателен към себе си :) . Поразгледах снимките в сайта схл. Струва ми се, че не използвате груд. Поне на снимките от последния ти обект се вижда ясно, че грунд не е използвано. След нанасяне на определен участък какво е необходимото време за да дръпне леко замазка /допускам, че зависи от климатините условия/, но по скоро питам как се познава кога след нанасянето може да се извърши финишното влачене.
Щори на прозорци на кой етап се монтират. Преди или след слагане на изолацията?
Emerald - модератор
Има и поставен камък. Какво съчетание на цветове да подбера? Емералд помагай .
Не разбирам много добре какво се иска от мен.

Ако искаш да ти кажа какви цветове ще пасват на камъка- всякакви. Камъка е с естествен неутрален цвят и ще подхожда на всичко. Каква да направиш фасадата е въпрос на твой личен вкус.
Аз лично не бих правила никакви мазилки. Екстериорна боя и толкова.Харесва ми къщата бяла, толкова ли държиш на цвят?

Бих променила цвета на дограмата, никак не харесвам жълтееща дървесина.

За какви щори и какви корнизи на прозорци говориш?
От външни щори бих се въздържала.

За обработката на сачака и камъка не мога да помогна. За целта би трябвало да се познават конкретните продукти на пазара, а аз най-малко имам представа от българския пазар. Консултирай се със специалисти по тези въпроси. При нас има специални продукти за подсилване на цвета и защита от атмосферни условия. Няма начин и в България да няма нещо, просто трябва да питаш където трябва.
Natalka - специалист
Ако искаш да защитиш камъка от атмосферни влияния има продукти, които не променят външния вид на повърхността, а в същото време са дълбокопроникващи, безцветни и защитават от влага. Полагат се върху мазилки, бетон, тухли, мрамор и камък.
SHL - специалист
Ще ме извинявате всички :razz: Снощи седнах да отговоря на въпросите на прасчо. Писах 55мин., близо час и тамън ми останаха две-три изречения да допиша и...... изгасна тока :evil: ](*,) Бях изписал един ферман, дето скоро едва ли ще повторя - много ме е ЯД, да знаете. Все пак ще се постарая да отговоря до ден-два.
И тази седмица ще си купя ЮПС-устройство за да предотвратя, такива сривове от тук на сетне :-D
SHL - специалист
prascho написа:
Пропуснах да кажа, че съм доста взискателен към себе си :) . Поразгледах снимките в сайта схл. Струва ми се, че не използвате груд. Поне на снимките от последния ти обект се вижда ясно, че грунд не е използвано. След нанасяне на определен участък какво е необходимото време за да дръпне леко замазка /допускам, че зависи от климатините условия/, но по скоро питам как се познава кога след нанасянето може да се извърши финишното влачене.
Щори на прозорци на кой етап се монтират. Преди или след слагане на изолацията?
Напротив грунда е задължителен и никой не може да си позволи да го пропуска. Грунд съм нанасял на всякъде. Въпроса е, че повечето грундове са прозрачни. Но при заявена поръчка всяка фирма, може да го тонира в желания от теб цвят. В моя случай грунда не е тониран.

При температури от 5 до 19 градуса, чакаш 5-10 минути и драскаш. При температури от 20-29 градуса, чакаш максимум 4-5 минути и драскаш. При температури от 30 до 35,36,37 градуса, не чакаш въобще, а драскаш веднага! При температури от 26 до 37 градуса не работиш след 11 часа сутринта на открито, т.е. да не пече слънцето директно по фасадата. Установиш ли наличие на вятър - внимавай, колко е силен. Времето за обработка на нанесения материал се съкращава. Понякога, дори при по-ниски температури, трябва да се спре работа, ако вятъра е много силен. Естествено не се работи и в дъждовно време. А ако си почнал и завали, гледаш да успееш да стигнеш до първия близък ръб/ъгъл и спираш. След това, ако е възможно покриваш веднага с найлон фасадата. Ако не се справиш и дъжда надделее ще имаш смита, а на някой места и свалена мазилка. Което означава, че трябва да правиш цялата фасада на ново, като преди това свалиш досегашната си работа.
Щори по прозорците монтираш след полагането на мазилката, когато всичко е готово. Естествено монтажниците трябва да ти опазят новата мазилка от нараняване! Виждал съм всякакви изпълнения, затова и предупреждавам - най-често при мантаж на щори се нараняват ръбовете, а ако не е взет точен размер отиват и вътрешните страници на прозорците.
Не е казано, че не можеш да сложиш щорите и преди мазилката, но в този случай работата по изолацията и мазилката е изключително затруднена. Така че правилото си е правило и е хубаво да де спазва.
Последна промяна от SHL на ср яну 30, 2008 11:01 am, променено общо 3 пъти.

Тема "мазилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: