Всичко за дърводелството
Duke_BG - специалист
те кофражните платна не са ли ламинирани от двете страни ?
как махаш ламината ?
baharkadirov - специалист
Кофражни дъски са....(25мм дебели 150 мм.широки и 4000 мм. дълги)... а не платна ... :)
bulhomes2 - майстор
Поздравления и от мен. Надявам се, че няма да се сърдиш за един съвет за по-нататък. Суров материал съхне без сушилня около сантиметър за година. Демек тия дъски дебелина 2,5 см биха изсъхнали добре за година и 3 месеца (не за 3). Мисълта ми е, че сам знаеш, че очакваш измятане. Сигурен съм, че ще продължиш с мебелите, дебелината не е голяма и може да се размине и без сушилня - зора е да си заредиш (и стегнеш) половин-един кубик да си съхне за догодина.
bulhomes2 написа:
Поздравления и от мен. Надявам се, че няма да се сърдиш за един съвет за по-нататък.
Благодаря...
Съвети приемам....и не се сърдя ни най-малко.... :)
Знаех,че някъде греша....но познанията ми за дървесината са малко...А и не ми се притеснява "учителя"...за щяло и нещяло :wink:
bulhomes2 - майстор
Тогава - разтапяш в тенджерка или тиган няколко свещи. Топкаш краищата на летвите. Нареждаш ги на сухо и проветриво място. Като ги редиш слагаш перпендикулярно на тях летвички 2х1 см (казват им и контралетви за покриви), за да осигуриш спокойно проветряване на всяка дъска от всички страни. Стягаш купчината в краищата и средата (колани, чембер или ги затискаш с нещо) и забравяш за тях година и половина.
bdimov - специалист
bulhomes2 написа:
Поздравления и от мен. Надявам се, че няма да се сърдиш за един съвет за по-нататък. Суров материал съхне без сушилня около сантиметър за година. Демек тия дъски дебелина 2,5 см биха изсъхнали добре за година и 3 месеца (не за 3). Мисълта ми е, че сам знаеш, че очакваш измятане. Сигурен съм, че ще продължиш с мебелите, дебелината не е голяма и може да се размине и без сушилня - зора е да си заредиш (и стегнеш) половин-един кубик да си съхне за догодина.
Колега не е ли много сантиметър/година когато говорим за чам ( бял бор , смърч, ела ) !? За широколистно съм съгласен да е така ама за чам :? Пък и като гледам че си от Троян ти по ще ги знаеш нещата и знаеш че има значение и къде съхне материала ( леко течение или пълен завет ), знам че някои дърводелци държат изправени дъските при съхненето и т.н.
Би ли споделил номера с разтопените свещи за какво е? Питам защото имам някои наблюдения по тези въпроси но това с восъка го чувам за първи път.
big_death - специалист
Краищата на елементите могат да се мажат с грес, масло или боя за да не се пукат но ако е боя или изгоряло масло да се има в предвид че тръгва по порите 1, 2 см.И най- добре съхнат както е обяснил колегата наредени през малко растояние , като пример давам да речем елементи дълги около 70-80см. се редят по 5 или 6 в ред , като другия ред се поставя перпендикулярно на предния и така до каквато височина можете да редите .
bulhomes2 - майстор
Ей аз не съм специалист. Тези работи ги научих скоро, защото обръщах града да търся сушен материал. Вярно, че търсех бук и за него ми казваха. Чама може наистина да съхне по-бързо. Но няма да се сбърка, ако престои повече. Краищата на дъските се мажат с парафин за да запечатат порите. Ако не се запечатат, материала в краищата ще съхне по-бързо, ще се появят напрежения между отделните участъци и може да се нацепи. Като се запушат порите материала ще съхне еднакво по цялата си дължина - настрани.
В този ред на мисли....Как да изсуша този "резен " от топола...С диаметър 70 см и дебелина 30 см....

Прикачен файл

Picture 1965.jpg
big_death - специалист
Слагаш го някъде на топло дето най-няма да ти пречи и го чакаш поне 1 година :) :razz:

Тема "Мебели от кофражни дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: