Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zlatko64 - специалист
Да, не са с двойно горене, сега видях. Ето двойното горене http://www.youtube.com/watch?v=CWgW5PMe-ZI личи най-ясно от 2.20 мин. - тръбата с отворите над пламъка.
brum - майстор
Ми няма да е полска горивната камера. Имат Зузиа която е 16кв. Май ми е малко множко. Мая-та - няма я и не знаят кога ще я има.

Има по 600лв едни на Invicta (в Бриколаж) - foyer 700 laterale. Доста евтина, мощност 14кв, КПД - 73%. Ама изглежда някак си несериозна с тоя "плосък" таван. Не знам това дали е проблем, защото не разбирам.

Има и една Invicta Minos дето е 12кв, 990лв (с клапата на комина), изглежда по-добре ама все пак е пак invicta, а цената е 990лв. И се чудя има ли смисъл. Пък и е с по-ниско КПД спрямо по-евтината incita - 70% спрямо 73%.

Та съвети разни търся :) . Кое от тия по-горе е най-удачно. Или някаква алтернатива - 10-12-14kw за максимум 1000-1100 лева.
brum - майстор
А тая дали е с двойно горене - http://www.invicta-sa.com/portail/fr/pr ... tions.html ? Гледам, че има две клапи за регулиране на въздуха, но тия дето я продават не са сигурни. Казаха, че и горното е клапа за въздух, но не знаят дали е с двойно горене.
vladilen - специалист
виж и тези http://gerkand.com/gallery/gorkam.html
не е съвет за покупка
brum - майстор
След преглеждане на комина се установи, че не е подходящ за камина. Вътрешните размери са 15х15 см и не е измазан от вътре. Обаче пред къщата има изградено подобие на камина която да се ползва за барбекю. Там коминът е 25х25 см. И се реши, че ще има малко разместване. Камината ще иде на мястото на кухнята, а кухнята на мястото на камината.

Обаче изникна едно друго притеснение. Разстоянието до дървената дограма. На картинката по-долу вече нещата са в по-коректни размери. Между камината и стената с прозореца ще има разстояние от 40см. И се притеснявам леко дали тоя прозорец няма да е прекалено близко така.

Иначе на картинката по-долу - синьото е камината, жълтото е кухнята, зеленото е комина. Около камината и под кухнята ще има гранитогрес или някаква друга подобна негорима настилка. Ако разстоянието до прозореца не е проблем даже бих приближил камината към предната стена, но някак си не ми изглежда безопастно. Порових се по инструкциите на разни горивни камери, но не намерих препоръки или минимални изисквания за разстоянието от прозореца на камината до обектите пред него.

Прикачен файл

razpredelenie - vytreshno.jpg
razpredelenie - vytreshno.jpg (104.06 KиБ) Видяна 4381 пъти
vladilen - специалист
има модели на 150, 160 или 180мм,
чувал съм че висачината на комина трябва да е мин 5/5,5мм (мерено от огнището)
аз реших гръчавото място и същестуващия прозорец ето така

Прикачен файл

IMG_0065.JPG
IMG_0065.JPG (83.51 KиБ) Видяна 4359 пъти
brum - майстор
Аз малко я нямам тая опция - прозореца е 190х140см. И не искам да го местя, че ще стане дебела работата.

Комина не е 5.5м като го голедам. Може би ще дойде с метър по-малко от изхода за димоотвода на горивата камера. Показва се половин метър над билото на къщата. Ако в последствие има проблем ще се вдигне с още половин метър нагоре.

Обмислям ето тоя вариант - камината завъртяна на 45 градуса. Настрани не знам какви излъчвания има, но се надявам така завъртяна да е по-безопастно за прозорците. По сметки са 7см между топлоизолацията и обшивката на камината. 3см е дебелината на каменната вата. По-малки са разстоянията само при задните ръбове на камерата - 3см.

Така според вас дали ще има проблеми и достатъчно безпоастно ли е?

Прикачен файл

kamina.jpg
kamina.jpg (46.38 KиБ) Видяна 4356 пъти
vladilen - специалист
и при мен е завътяна
пробвай на по малък ъгъл, така че да я подравниш с прозореца или да не завъртяна воъбще, не забравяй и за финиша, ако изисква дебелина
изолация си тряба от всякъде, дори от пред
успех
brum - майстор
Ако е с гръб към външната стена няма да ми стигне мястото. Разстоянието до прозореца е 75см. Даже с камера широка 60см пак идва недостатъчно.

А по малък ъгъл ме е шубе да ползвам, че се старая да гледа минимално към прозореца за безопастност. Иначе ако имаше как да се изравни с прозореца нямаше да го мисля много :) .
brum - майстор
Ходих при едни дето са до нас и ми казаха, да не го мисля това с прозореца. Да си я слагам да ляга на общата стена и да пусна 10см отстояние от прозореца (стандартното изпълнение с 3см вата и 7см отстояние от ватата).

Иначе има и една камера дето е доста компактна и с нея може да се постигне това на картинката по-долу. Има само едно място където разстоянието ще е под 7см до ватата. Там ще дойде 4см до 6см според това колко изтегля камерата напред.

Прикачен файл

a1-2.jpg

Тема "Избор на горивна камера за камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: