Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така никога няма да тръгне , аз ти казах да сложиш помпа на малкия кръг , която да е и за бгв , аз от утре това ще правя на един котел .Значи нека да взима топло преди вентила -да ходи към бгв , но точно на входа на котела сложи помпа и зад помпата сложи тетка и там заусти тръбата която се връща от бгв .като работи помпата на малкия кръг без значение вентила дали е затворен ще върти водата през котела и през бгв .В момента този кръг на бгв седи шунтиран .
plamen_peev - специалист
Поствам и една бърза схемичка. Доста груба, ама набързо това е!

Прикачен файл

Схема.rar
(6.34 KиБ) Свален 166 пъти
plamen_peev - специалист
Писали сме заедно, Филме пак повтарям, че всичко си работеше с другия котел, не разбирам защо сега не качва.
Работя с Интиелски контролер. Той следи дали водата в котела не е по-ниска от моментната в БГВ-то и пуска помпата само ако ще топли водата в бойлера, не да го изстудява (както диф. термостат). А и помпата бачка само ако т-рата в БГВ-то е по-ниска от зададената. По твоето предложение ще рабори постоянно включвана предполагам от термастат след като водата в котела достигне някаква стойност. Тоест връщаме се назад (или надолу ако щете) в управлението.
filmatoplo - майстор
Схемата не ми се отваря , нищо , аз си знам моята вие вашата , дано да тръгне :) .Значи всички схеми които аз съм правил или колеги -само едни има в Бургас , та -те и аз винаги слагаме помпи специално за бгв .Ако мога да видя вашата веднага ще я хвана причината :? .
plamen_peev - специалист
Пробвам пак със схемата. Този път е ПДФ

Прикачен файл

Схема.rar
(302.29 KиБ) Свален 134 пъти
filmatoplo - майстор
Не ми излиза схемата -повредата е в моя компютър :? .
fbr - майстор
Сега вече трябва да я видиш.

Прикачен файл

pa.jpg
pa.jpg (25.46 KиБ) Видяна 2438 пъти
filmatoplo - майстор
Помпата за радиаторите трябва да е на топлата тръба , второ помпата за бгв има ли я и има ли възвратна клапа .Варианта който аз ще правя е радиаторната помпа е на топлата вода , а втората помпа е на малкия кръг -непосредствено преди входа на котела , така работейки помпата на малкия кръг ще върти и през бойлера , с това допълнение че монтирам преди входа на серпентината кран с ел задвижка да пуска и спира бойлера по какъвто искаш приоритет :) .Сега реши кой вариант правиш и ще тръгне.
plamen_peev - специалист
Колеги да докладвам развитието по случая.
Благодарение на големия Антон БМ успяхме! :prayer: Получи се !!! :partyman:
Филмче, оказа се брат, че тъй като на тоя котел студената е над топлата и се получава лека обратна циркулация при затворен четирипътен кран. Тогава помпата за БГВ-то вместо да дърпа от горещия щранг на котела си смуче за по-лесно през четирипътника от връщащата вода от БГВ-то.
Прилагам обяснението на Антон за неразбралите: 4-пътния вентил при спряно отопление с радиатори, трябва да остане отворен между изхода и входа към котела. Така помпата на БГВ, която си е сложена вярно, може да направи циркулация не през котела, а през 4-пътния вентил. Т.е. водата от бойлера да минава през 4-пътния вентил, да стига до помпата и пак да отива на бойлера, без да минава през котела. Това се оправя лесно – слагаш ВК между 4-пътния вентил и тройника, в който връщаш водата от бойлера, който да позволява циркулация само във вярната посока.
Та днеска сутринта след съвета на Антон припнах да купя невъзвратен и два нипела и го метнах. :-D
Малко зор с тръбарлъка, че около четирипътника е цол и половина :shock: (наследство от предния котел),ама се справихме със сина. То отвиването бе по-трудно. Добре че има холендър и на котела, че смъкнахме цялата тръба и навън заподскачахме двамата от двете страни и тръгна да се развива. :lol:
То късмет, че клапана с два нипела дойде точно колкото една къса тръбичка, та не се наложи да търся стругар за нови резби.
Всичко тръгна по мед и масло. :-D Бойлера се стопли за 5 минути при 70 градуса вода в котела. Появи се едно проблемче :wink: - тъй като хидравличното съпротивление на студения щранг се увеличи при средно отворен четирипътник студената вода не щеше да влиза в котела, а пак си се качваше нагоре към отоплението и отоплителната вода не се "стопляше".
Наложи се да отрегулирам отварянето с 30% повече, та да стане работата.
Та така колеги рапортувам вече всичко е наред, да не казвам на лош час. Споделям опита, щото от фирмата дето свързаха котела нищо не можаха да измислят :x . Да го имате в предвид при друг такъв странен случай. :idea:
Антоне, още веднъж ГОЛЯМО Благодаря за помощта. =D>
filmatoplo - майстор
Когато правя инсталациите , нямам проблеми , дори и не гадая как да ги свързвам , където трябва си слагам възвратни клапи :) , при теб последно не разбрах как точно мислиш да свързваш , колко и къде ще има помпи.Ако може нарисувай последната схема .Ти не си ми послушал съвета и си свързвал по друг начин .

Тема "Котел PPROPEL-25" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: