Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ekon1 - напреднал
колеги,колко трябва да е минималния диаметър на тръбата която ще ми захранва 25глидера h350,15 глидера h500,16 глидера h500 .Това са 3 отделни радиатора в отделни стаи.Искам да отида възможно наи-близо до тях и с колектор да пусна по отделно за всеки. :?
hsam - напреднал
Здравейте!Ако до всеки радиатор "пуснете" по две отделни тръби от колектора то PEX-AL 16*2 ще Ви свърши чудесна работа .Имайте предвид ,че този диаметър (гарантирам) захранва без проблем тяло 4КВт.на поне 15 метра (в едната посока)!!!! ако колектора НЕ Е близо(разбирайте свързан директно към камината,обикновено с тръба 3/4" или 1" -цинк) то тръбата до него трябва да е ПОНЕ PEX-AL 20*2 съчетана с помпа ПОНЕ 45 вата(не цитират точно кой модел и марка,изборът е голям). Успех!
С поздрав hsam!
LazarGanev - "Велик майстор"
Минималният диаметър с който трябва да се отиде до колектора е ф25(ф26).
ekon1 - напреднал
благодарности на отговорилите.
ror - специалист
а от каква мощност и разстояние на горе, от колектора до отпл. уред се препоръчва ф20
LazarGanev - "Велик майстор"
ф20 може да захрани максимум два радиатора с мощност и на разстояние, нормални за едно жилище.
ekon1 - напреднал
благодаря за отзивчивоста но в момента имам изградена система на 2 кръга,като 2-рия е по-дълъг и на него са подвързани 3 бр. радиатори с общо 31 глидера H 500 и 25 H 350.този същият е направен с Ф18 и за всеки един от трите радиатора е с отклонение(за входяща и изходяща) но по този начин при отваряне на 1-вия наи-близо стоящ последния на веригата е по-хладен от долната страна.Та за това ми беше и въпроса,но си мисля че като подменя с ф26 и радиаторите чрез колектори се захранят мисля че всичко ще си доиде на мястото,дори имам съмнения за по-добра ефиктивност на системата.
ror - специалист
здрасти

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (13.57 KиБ) Видяна 4459 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (18.56 KиБ) Видяна 4459 пъти

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (16.89 KиБ) Видяна 4459 пъти
ekon1 - напреднал
Тези таблици наистина са много полезни и биха ми спестили много ,ако ги бях видял по-рано.Благодарско.
ror - специалист
ето тук http://gaskomfort.com/bg/listing.asp?tr=32 в раздел "Инсталатори", теми "Контролен лист". Има неща специално за котлите Вайлант по инсталацията, но в преобладаващата си част данните са универсални за всички отопл. инсталаций. Някъде имаше решения на конкретни ситуаций в отопл. системи, като ги намеря ще ги кача.

Тема "диаметър на pex-al-pex" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: