Да кажа ориентировъчно, защото съм го мерил. Имах гараж в междублоково пространство и отпред беше улицата между блоковете с ширина 6м. Много трудно се паркираше и затова мисля, че това е някакъв минимум. И то ако срещу гаража е стена е почти невъзможно. Ако е тротоар и задницата може да се изнесе над него е друго
- 1
- 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LazarGanev
- "Велик майстор"
19 мнения в "Заход към гараж - норми"
kozl
- майстор
Тука са споменати само площи - размери на маневрените зони няма. Те ти норматив, останалото кво стане. Нещо ми се върти в главата 6,5 метра, но когато има подземни гаражи, колони, шайби - това е трудно постижимо. На моя гараж "улицата" пред него е 4.30м. Пежото 305 и опел вектра съм ги вкарвал в него. С 306-цата пък още по-лесно. Само с пасата все още не съм пробвал.
Insight
- напреднал
Благодаря за отговорите. Може би от самото начало трябваше да уточня, че питането ми е свързано с идеята, че кооперацията, в която живеем, може да поеме във вътрешния си двор 1 или 2 паркоместа срещу гаражите, които са собственост на външни хора.
В тая връзка ми се искаше да направя юридическо обосновано
предложение на домсъвета.
Мисля, че се ориентирах как стоят нещата - норми няма, а от вашата информация се ориентирах какви пространства горе долу трябват.
В тая връзка ми се искаше да направя юридическо обосновано

Мисля, че се ориентирах как стоят нещата - норми няма, а от вашата информация се ориентирах какви пространства горе долу трябват.
nikolson
- майстор
Insight написа:Благодаря за отговорите.В тая връзка ми се искаше да направя юридическо обоснованоИли предложение, на което не могат да откажат. Но, да не стане причина за конфликти - собствениците на гаражи са си съсобственици в кооперацията, нищо че нямат апартаменти, а само гараж. Винаги може да претендира, че му пречеш да си ползва имота. А, както беше споменато, за един е достатъчно да мине на косъм, друг му трябва булевард.предложение на домсъвета.
Insight
- напреднал
nikolson написа:ТОЧНО за да се избегне това става въпросInsight написа:Благодаря за отговорите.В тая връзка ми се искаше да направя юридическо обоснованоИли предложение, на което не могат да откажат. Но, да не стане причина за конфликти - собствениците на гаражи са си съсобственици в кооперацията, нищо че нямат апартаменти, а само гараж. Винаги може да претендира, че му пречеш да си ползва имота. А, както беше споменато, за един е достатъчно да мине на косъм, друг му трябва булевард.предложение на домсъвета.

На размер "Х" трябва ли да се разминават 2 коли?
От раз ли трябва да влиза (без маневри) или с една маневра?
Колко е широка вратата на гаража?
Избери си някаква кола и мога да драсна чертеж. Примерно някакъв Пасат бива ли? - Дължина (мм): 4530, Широчина (мм): 1710, Диаметър на завиване (метри): 10.8
Примерно при Х=3м , Y=6м, ляво и горе високи стени, врата на гаража 2,5м, тоя Пасат и Шумахер за шофьор не може без маневра да го вкара в най-десните 2 гаража - може би в третият (зависи от стените на гаражите) и нататък може.
От раз ли трябва да влиза (без маневри) или с една маневра?
Колко е широка вратата на гаража?
Избери си някаква кола и мога да драсна чертеж. Примерно някакъв Пасат бива ли? - Дължина (мм): 4530, Широчина (мм): 1710, Диаметър на завиване (метри): 10.8
Примерно при Х=3м , Y=6м, ляво и горе високи стени, врата на гаража 2,5м, тоя Пасат и Шумахер за шофьор не може без маневра да го вкара в най-десните 2 гаража - може би в третият (зависи от стените на гаражите) и нататък може.
PCL82
- майстор
Широчината на стандартна гаражна врата за лека кола е 2,4м. От двете й страни трябва да има свободни зони за отваряне на вратите на колата. Това ще рече размерът Х е поне 3м (за да можеш да излезеш от колата ако нещо се закучи).
За маневрата виждам два варианта: или както си нарисивал караш все напред и завиваш на 180 градуса, вкарвайки пак напред. Така е нужно място поне колкото радиуса на завой, за да се мине с по малко маневри.
Другият вариант е караш до дъното на двора напред, като в последния момент завиваш наляво и вкарваш на заден. Тогава ще е нужно по-малко място, защото назаден си по-маневрен.
Аз съм с мерцедес 190, който е дълъг 4,75м и го вкарвам в подземния ми гараж напред и долу обръщам. Долу широчината е 6-6,5м и са нужни около 10 маневри напред-назад.
За сравнение с Трабант комби, който е дълъг 4,35м и е по-маневрен за обръщането са нужни около 5 маневри.
За маневрата виждам два варианта: или както си нарисивал караш все напред и завиваш на 180 градуса, вкарвайки пак напред. Така е нужно място поне колкото радиуса на завой, за да се мине с по малко маневри.
Другият вариант е караш до дъното на двора напред, като в последния момент завиваш наляво и вкарваш на заден. Тогава ще е нужно по-малко място, защото назаден си по-маневрен.
Аз съм с мерцедес 190, който е дълъг 4,75м и го вкарвам в подземния ми гараж напред и долу обръщам. Долу широчината е 6-6,5м и са нужни около 10 маневри напред-назад.
За сравнение с Трабант комби, който е дълъг 4,35м и е по-маневрен за обръщането са нужни около 5 маневри.
ozimen
- специалист
С автора сякаш живеем в една кооперация.При мен Х е тунел през който се влиза в вътрешния двор.При нас също се дават паркоместа за паркиране в двора,но само на живущи след заплащане на месечен наем който влиза в касата на блока.Паркоместата са четири на брой и са успоредно на гаражните врати.Драма няма,с две или три маневри влизам с колата.
- 1
- 2
Тема "Заход към гараж - норми" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература