Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
И къщите без мазета имат основи :) С мазе естествено е по-скъпо но при определен наклон на терена сметките могат да се изравнят.Мазето е обусловеност в психологиата на българина като убежище от кризата от всякакъв тип или от несправедливо отношение на индивиди от женски пол/жена,тъща/Или както казват собствениците на мерцедес на път за сервиза-"Кефа цена няма".
colyo - специалист
Непрофесионален отговор от мен: основи, плоча, колони, зидария и пак плоча и дървена конструкция на покрива( бетонен покрив ми се струва по-калпазанско изпълнение - необслужмаемо за дъъъъълъг период от време). Една къща винаги си има нужда от помещение за натурии, в твоя случай евентуално таванско, а и при проблем с покрива е хубаво да имаш достъп и отдолу.
dolli - специалист
И аз все се чудя на тоя стремеж у нас да пляснат една дебела бетонна плоча отгоре, независимо че таванското няма да се ползва. Мисля си, ама само си мисля, не че много разбирам :-D , не е ли по-евтино и по-бързо гредоред и всички стени стегнати в стоманено бетонен пояс отгоре. Вярно, че бет. плоча е кораво ядро, но също е и натоварващ конструкцията елемент. Една плоча от 100 кв. с дебелина 10 см. тежи ок. 20 тона. Изключая случаите, когато хола трябва непременно да е с размери 7х7 м. и да няма изобще колони по средата. Изобщо говорим за къща средна ръка, бюджетна къща или както там се именува.
За мазето - зависи от геологията. Ако геолож. доклад каже, че трябва да дълбаеш основи до 1.80 м., дори и при равен терен, щото си на льос примерно, по-добре е да преработиш дупката на мазе или сутерен, отколкото да копаеш, а после да нариваш ямата до безпамет. Бетона и желязото така и така ще го сложиш, по-добре да можеш да го ползваш за помещение, отколкото да го зариеш в земята.
PCL82 - майстор
Гредоредът има и предимства и недостаъци. Лек е, еластичен е и къщата е сеизмично стабилна, лесно се прави. Но изисква доста дървен материал или стоманени греди, (в Америка ползват съставни дръвени греди с форма на двойно Т профил от ОСБ по вертикала и две дъски по хоризонтала с височина поне 30см). Гредоредът вибрира и таванската мазилка или гипсокартон се пропукват между стените и тавана, а и по самия таван. Затова по-добре се държат лампериите. Шумоизолацията е по-лоша. Когато някой ходи горе долу го чуват. При наводнение и влага има риск от загниване на дървото, гъбички и дървояди.

Гредоредът е с ограничена употреба и заради изискванията за поражобезопасност у нас.
В Австаралия в жилищото строителство бетонът е ограничен до 10%.

На дядовата ми къща стаите са гредоред и всички вибрират с изключение на спалнята. Явно са сложили по-яки греди, че да издържат на клатене...
ArturDent - Почти Безобиден
dolli, първо се поинтересувай от цената на материала за истински гредоред (широколисно дърво), след това се поинтересувай и за сроковете на доставка на такова и ще разбереш защо не се правят гредореди.
И даже защо не се правят много много дървени къщи в България - където труда е евтин.
schuldiner - майстор
Кой каквото разбира, това гледа - аз гледах покрива... Ми колкото и да ми се правят на факири с моторния трион, са си недодялани бачкери и това е. Нито е по-бързо, нито е по-качествено такова строителство в сравнение с нашенския табиет.
За пореден път се убеждавам, че колкото и да ни е смотано изпълнението, поне стандартът (по норма) ни е висок, а оттам и крайният резултат все някак бива. Колкото за бетоновата покривна плоча... трудно ми е да го обясня точно, ама ...няма как да скриеш ментето, в общи линии.
PCL82 - майстор
В България хубавият дървен материал отива за износ и за населените места където се добива, защото те знаят кое е хубаво и кое лошо и знаят с кого да се договорят. По складовете се продава мокър иглолистен материал с ниско качество. Този материал не е еднороден, и ако не се прерови поне половината купчина не можеш да си намериш греда или дъска без съществени дефекти.

Да не говорим за достъп до сушилни и автоклави за обработка с препарати. В чужбина материалът отговаря на стандарти. Идва ти обработен с химикали и рендосан. Даже каквото може да се сглоби в работилница и да се докара готово се прави.

Но както колегата преди мен каза у нас се компенсира с завишени стандарти. Виждал съм отпрана планка на покрив, защот вместо с пирони е закована с едни къси мустаци по 2см щанцовни от смата планка.

За такива къщи често стълбищата идват готови бетонни отливки с ли без изшлайфана мозайка и кранът само ги вдига и поставя.
Tsilkov - майстор
ArturDent написа:
и ще разбереш защо не се правят гредореди.
Не се правят щото няма мераклии, традиция и опит. Дървен материал с лопата да го ринеш (български, вносен, сушен, пресен, слепен,масивен,дълъг,къс цени от 250 до 1000+ лева кубик) - тая година се убедих лично - желание да има човек. И автоклави има и препарати има........
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
И автоклави има и препарати има........
И пари да имаш...
По нашия край, най-обикновен чам, по който вчера са играли катеричките (мокър) е 360 лв. кубика.

П.П. Това лято си спретнах една барака - по-скоро къщичка с основи 5х5, и размер 4х4х2.2, кота било ~ 3.4. Обща стойност - 10к, или 625 лв./кв. без ток, без ВиК, наколна.
thinkpad - майстор
Ами като чета - калпаво строителство. Не знам за 10-те процента бетон в Австралия или САЩ, но лично аз предпочитам къщата да не ми я издуха първата по-силна буря. Не знам за запад или Австралия, но тук хората строят къщи, така че да стоят поколения наред. Има къщи, които са по над 100години и не са мръднали. Паянтови неща тук не ни трябват, не сме толкова богати да сменяме къщите често. И дървена къща, ама чисто дърво не бих направил. Пожарна безопасност и стабилност искам.

Тема "За бетонните бункери у нас и как го правят поляците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: