• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dalgia - специалист
Днес реших да експериментирам с една схема на нагревател на Питър Басет.Май от тук взех линка но не помня та пак го пускам.
http://forum.beinsa.info/index.php?topic=311.0
Давам резултати и снимки на експеримента , който утре продължава с други сфери , ако имам време.В случай , че не може да се отвори линка ще дам чертежа от него и описанието.
Та така , това са две сфери от звънец от български телефон.Едната е по-малка от другата.Разпробих ги с 11мм бургия, шпилка от текстолит с външна резба М10 и разпробита с бургия 3,5мм.Двете сфери по описание ги разделих с бакалитова втулка с дебелина 3мм.За дръжка полипропиленова тръба Ф20мм надяната на текстолитовата шпилка.След зглобяването на изделието дойде време и на пробата.Потопих го във вода около 700гр боднах го в контакта и водата почна да ври , като целият обем след 40сек имаше температура 65градуса.При хващане на дръжката определено се усещаше вибрация.Амперметъра отчете 5 ампера което е около киловат.Не се забелязваха мехурчета като при електролиза и водата не покафеня.Не съм сигурен дали е елктролиза или съм постигнал някакъв ефект.При промяна на дистанционнната фтулка от 3 на 4мм нищо не се получи.Обратно от 3 на 2мм пак нищо но след минута произлезе волтова дъга и замина бушона.Пускам снимки на който му се занимава да експериментира.Лично аз продължавам.Ако има резултат ще пиша.

Прикачен файл

30012008540.jpg
30012008540.jpg (49.78 KиБ) Видяна 17453 пъти

Прикачен файл

30012008541.jpg
30012008541.jpg (26.61 KиБ) Видяна 17453 пъти

Прикачен файл

30012008542.jpg
30012008542.jpg (30.48 KиБ) Видяна 17453 пъти

Прикачен файл

30012008543.jpg
30012008543.jpg (20.97 KиБ) Видяна 17453 пъти

Прикачен файл

30012008539.jpg
30012008539.jpg (27.26 KиБ) Видяна 17454 пъти
tinalex - специалист
В казармата така си правехме бързовар-две лъжички за кафе и определяш експериментално разстоянието между тях.Така си определяш мощността.Вибрациите са 50 херча,колкото е честотата на мрежата.Лошото е че колкото ток изгориш,толкова си плащаш.Понеже енергията не се появява от нищото,единствения начин да спечелиш е да излъжеш някой,в случая Енергото.В тая връзка имаше един юнак,който показа едно "импулсно захранване" за големи консуматори.В общи линии прекъсваше захранването на консуматора 25 пъти в секунда.Ако това лъже електромера,ще има далавера.Лично аз съм за Атомни централи и достатъчно капацитетни акумулатори,всичко друго може да отпадне-нефт,газ и т.н.
dalgia - специалист
И аз така съм си варил кафе обаче такава скорост на завиране не съм постигал. Е то е ясно че колкото изхарчиш толкова плащаш.И това с импулсното съм го правил ама не видях ефект.Само дето се отвисях с един електромер по нощите :?
Palawnik - специалист
dalgia а провери ли дали камбаните резонират при 50Hz?
Според мен ефекта не е от разстоянието между камбанките, а това че те резонират при 50 Hz.
Полусферата 1 е също настроена на 50 Hz с леко изпиляване, докато започне свободно да резонира при тази честота. Свързване на високоговорител последователно с резистор, да речем 100 Килоома ще даде звукът на точната честота, при която полусферата трябва да резонира. Настройката трябва да става, когато устройството е напълно, защото закрепването към тръбата ще промени резонансната честота на полусферата. Когато се извършва тази настройка, резонанса ще бъде по-скоро почувстван, отколкото чут, така че дръжте тръбата леко за да може да резонира свободно. Настройката става като се премахва малко количество метал от повърхността на полусферата 1 и после отново се тества за резонанс.
илко илиев - специалист
аз съм опитвал и съм правилследния начин на отопление.в една скелна тръба се слага отдолу нагревател от желязо ф-20мм. и се изолирва от тръбата тоест фазата се подава на това желязо а нулата на корпуса. и това нещо мога да го направя и 10клв.ако искам стига да има кой да плаща.1995год. когато тока беше по евтин съм правил това нещо на радиатори с регулатора и имаше много хубав ефект.чугунен радиатор от 15-ребра с 2,5клв.работеше 12-мин.почиваше20-25мин. но сега тока е скъп и няма файда.може да се монтира като каскада на трифазен ток и е на всяка фаза по 2клв. и е супер на къща на три етажа топлеше идеално. но пак казвам тока е скъп не е за нашия джоб.
илко илиев - специалист
а това което е пробвал колегата без да изменя нищо има едно нещо се сипва във водата и сигурно ще се вдигнат и ампеража.зависи много от водата ако това го пробва с дистилирана вода може и да покаже 2-ампера а може и да покаже 0,5.зависи от солите във водата.ако иска да ми пише лично и ще му кажа какво да сложи във водата и да пробва дали ще се покачат ампеража.
dalgia - специалист
Днес нямах възможност за експерименти.Това което не писах умишлено е че го пробвах и в машинно масло , което се загря значително по-бавно.
До 40градуса за около 5мин.Това за да видя дали има интерес по темата и какво ще се напише. За електролиза не става въпрос .Имам познат който на времето правеше котли на електролиза и добре му вървеше.Пълнеше инсталацията с някакъв разтвор. Бая продаде :roll:
Когато е във въздуха не се усещат вибраций по дръжката.
tinalex - специалист
Маслото е диелектрик-учудвам се че се е загряло изобщо.Сетих се как се прави нагревател за аквариум.Чупи се батерия от 1.5 волта-от големите и се вади централния електрод.Взима се епруветка, две парчета от електрода се връзват с проводник и се слагат в горния и долния край на епруветката.Пълни се с вода и в нея се разтваря сол.По-голяма концентрация е и по-голяма мощност.Но това се правеше във времената на " самозадоволяването".Във въздуха няма как да се усетят вибрации,защото не протича ток.А,между другото ако се разтвори достатъчно сол може да получиш много голяма мощност и да видиш волтова дъга през двата електрода.Обаче електромера се върти "със страшна сила".Ако издържи бушона.
Palawnik - специалист
Съвсем логично е при трансформаторното масло да е по-бавно. Проводимостта му е малко. От статията става ясно, че основния ефект е от резониранса който се получава. Съмнявам се това треперене да е следствие на резонанс. Нищо не каза как избра камбаните и дали си правил проверка за резонанс?
А за интерес поне аз се интересувам от този въпрос.
илко илиев - специалист
на тебе ти е гръмнало като си сменил втулката на 2мм.понеже текстолита като се намакри и става проводник
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "НОВ НАЧИН ЗА ОТОПЛЕНИЕ ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: