Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobiavto - специалист
Здравейте колеги, при мен се появи доста странен проблем и затова моля за съвет.
Инсталацията ми е на 7 сезона, като всичко е купувано чисто ново - котел Виадрус, 10 секционен, медни тръби навсякъде, панелни радиатори - 23бр. и две медни лири за баните. , помпа Грундфос, дву-скоростна. Всичко се направено на 4 кръга, като четвъртият са бойлери, който не се използва. В края на миналият сезон и началото на този започна уникалното образуване на катран, тече си яко, като го чистя постоянно. Коминът е правен специално за котела, като е двоен, и се чисти преди началото на сезона. Котелът има само една кривка на кюнеца . под 45 градуса, неръждавейка, и веднага се включва в комина. По финансови причини започнах използването само на дърва и горе -долу от тогава и се появи катрана. Знам, че трябва да се оставя да работи на по-високи градуси, и го правя - оставям го да си загрее до към 90гр. , задържам го там и го оставям на 60гр. работна. , а пък на водата идва на изхода към 45гр. Дървата са европалети, и чамови и букови метровки, вече изсъхнали, от май досега са си екстра. Бумти си яко като му отворя вратата и по стаите става Африка, ама чернилката вътре си е е.... майката. Как да го реша този проблем, четох доста теми тук, но като че ли не намерих подходящият отговор. Благодаря предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
БобиАВТО, на АВТОмобила си имаш ли термостат и за какво служи?
bobiavto - специалист
Имам естествено, и засягаш болна тема - беше сменен преди два дни. По тази инсталация подобни уреди НЯМА, само една помпа, която се включва с ключе.... Толкова е трагично, че чак е комично... :? :?
kalin72 - майстор
Сложи термостат, който да включва помпата при 50-55 градуса вода на котела. Изолирай фукс-а с каменна вата. Това ще ти реши голяма част от проблема с конденза. Другата част ще се реши, когато изолираш целия комин.
За да няма конденз, трябва температурата на водата в котела не трябва да е по-ниска от 55*С - на входа на котела, а не на изхода :wink:
bobiavto - специалист
Предполагам трябва да се сложи веднага след манометъра, който ми показва темп. на изходящата вода?
Въпросният фукс е с дължина към 50см , не повече, и няма да е проблем да му сложа едно парче вата. Коминът първите 3 сезона беше без изолация и не съм имал никакви проблеми с катрана. След това едни "майстори" му сложиха 5см. стереопор, от който преди около месец видях ( тъй като правих изолация на къщата) е останала само мрежата с мазилката. Отново да кажа, че проблем с тягата нямам - дърпа като откачен, даже днес си беше и доста мъгливо и стрелката на водата в котела се закотви на 60гр. и не мърдаше., изхода си беше 40-45, но вътре направо си течеше чернилката. Някаква марка за този термостат да ми препоръчате? Забравих да кажа, че помпата ми работи само на бързата скорост, бавната никога не я превключвам от врътката на помпата.
bobiavto - специалист
LazarGanev написа:
За да няма конденз, трябва температурата на водата в котела не трябва да е по-ниска от 55*С - на входа на котела, а не на изхода :wink:
По логиката на автото, разсъждавам ли в правилната посока?
kapanec - специалист
Има малко неточност: Изходящата ти е 60гр а входящата ДОЛУ ти е 45гр.Трябва ти малък кръг като на колата и (термостат)
bobiavto - специалист
kapanec написа:
Има малко неточност: Изходящата ти е 60гр а входящата ДОЛУ ти е 45гр.Трябва ти малък кръг като на колата и (термостат)
На долната тръба нямам никакви измервателни уреди, и реално не знам каква е температурата на водата, която постъпва в котела. Вътре в него е 60градуса,самият котел си има манометър и показва тази температура. На горната тръба, веднага след като излезе от котела водата е 45гр. Схванах идеята за кръга, но съм убеден и че нямам и трипътен клапан, който да го направи този малък и голям кръг, както и термостат. Утре ще направя снимки, за да онагледя за каква простотия става дума.
Как котела е 60*, а на изхода е 45* - къде отиват 15*С?. Тази седмица попаднах на един Имергас, чийто термометър показва с 20-30* повече и човека каза, че го е карал до 60*С, т.е. реално 40*С. Целия беше катран - и вътре и вън

Тема "Проблем с катран при Виадрус U22" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: