• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 35
От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Опитай, както ти казаха по-горе, само с оголен в единия край кабел. Вземаш парче коаксиален кабел около метър-два, на единия край слагаш куплунга към приемника, а другия край оголваш, като оставиш само жилото на кабела да стърчи, около една педя. Хубаво е оголената част да е близо до прозореца. Ако кулата, за която казваш че е на 3-4 км, би трябвало да работи перфектно. В противен случай най-вероятно хващаш сигнал от друг предавател(според мен е така, след като твърдиш, че встрани от кулата сигнала е по-добър). Ако е така, разучи приемника къде в менюто му се намира индикатора за силата на сигнала. На моя декодер е 3пъти бутона "info". Пускаш желания канал, пускаш индикатора и започва голямото въртене на антената. Колкото е по-високо антената, толкова по-добре. При мен нещата стояха по подобен начин. Със стайната антена с усилвател - нищо(почти). Направих си набързо една външна антена(BiQuad)- половината програми добре, останалите насичат. Докато не преработих една стара антена(от турските - логопериодична + вибратор + отражател + усилвател). Резнах вибратора и оставих само логопериодичната част. След 10мин настройване нивото на сигнала стана 83%, а качеството 95%. Преди над 55-60% не се вдигаше.
А, и питай комшиите при тях как е....Успех:)
P.S. Забравих да спомена. Много често проблема е в калпав кабел или лошо монтирани накрайници. Кабел най-добре си вземи от някой монтажник на кабелна телевизия. Срещу почерпка правят чудеса :lol:
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
Замислих се за тия, които плачат, че нямат ефирна телевизия. Един приемник с външна активна антена струва 120-150 лв. в зависимост от марката и т.н.
За 6.80, Булсатком предлагат над 30 програми + радиопрограми. За 1 година това са има няма почти 82 лв.
Да бе. Много си умен. Кажи го на пенсионерите. Съседката се пенсионира 2011 година и пенсията и беше невероятните 138 лева. Сега сигурно с увеличенията ще е стигнала 145-150 лева. Та тези 82 лева са повече от половината и месечна пенсия.
:partyman:
Теодора - напреднал
Аз живея на това място 1-2 месеца в годината. В София плащам за кабелна телевизия и интернет, искам през дните, когато съм тук (понякога само събота и неделя), да виждам новините и още нещо интересно, ако има. Ще опитам какво се хваща само с кабел, но желанието ми беше да купя някаква антена, да я монтирам и да тръгне. Понеже в момента съм тук за по-дълго време, донесла съм си новия телевизор (едно време имах 60-килограмов "Рубин", но този е две кила) и опитвам с него, без декодер. Нямам обаче много време за експерименти, когато успея да се изкатеря по покрива и ако се получи резултат, ще съобщя.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
... тези 82 лева са повече от половината и месечна пенсия.
Не смяташ правилно, защото тези 82 лв. са за една година и срещу тях стоят едни 1656 лв. (без увеличението) годишна пенсия. Ако прибавим Коледни добавки и няколко процента увеличение може да достигне и надмине 1800 лв.
Госпожо Тодорова, първо трябва да вземете една антена от старите, може стайна, може и външна. Условието е да я ориентирате към предавателя вертикално, като всичко това можете да го правите вътре в къщата, но в стая с пряка видимост към предавателя/телевизионната кула.
Когато сте готова "влизате" в настройките на програмите, избирате антенен вход и стартирате автоматичното търсене. Телевизора ще свърши сам останалото.
Ако имате стар телевизор, който искате да използвате за гледане на цифрова телевизия ще се наложи да си закупите и съответния приемник. Употребявам думата съответния, защото в зависимост от наличните входове, които притежава телевизора, ще трябва да изберете и цифров приемник. Например:
Имате телевизор "Електрон Велико Търново", който разполага само с антенен вход. В този случай при покупката на цифровия приемник трябва да уведомите продавач-консултанта за това и да наблегнете, че освен него (антенния вход) телевизора ви няма други входове. Ако го купувате от същото или близко до предавателя населено място помолете да ви настроят каналите и им обърнете още веднъж внимание, че телевизорът ви е много стар и развивката трябва да е с по-малко кадри, т.е. не повече от 525.
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
Не смяташ правилно, защото тези 82 лв. са за една година и срещу тях стоят едни 1656 лв. (без увеличението) годишна пенсия. Ако прибавим Коледни добавки и няколко процента увеличение може да достигне и надмине 1800 лв.
Аха. Точно така. И както ги стигне тия 1800 лева ще има да се чуди какво да си вземе. Ами да - умрелия Булсат. :lol:
vk - специалист
Я вземи отиди до тази кула, докато е още топло времето, и ги питай там дали излъчват нещо и какво излъчват. Да не се окаже някаква бутафорна и изоставена кула , или кой знае какво ? Па тогава ще търсим различни видове антени.
kozl - майстор
Днес взех една стайна антена на DIVA да пробвам как е ефирната и тръгна, ама без картина. Според мен телевизора (Самсунг 32 инча) има DVB-T, но вероятно с МПЕГ-2 и за това няма картина. Звук излиза, а вместо картина надпис - "Твърдия диск не е намерен". Е поне хвана и две радиа Хоризонт и Х.Ботев.
nikolovvd - майстор
Виж модела на телевизора и потърси в нета обновяване на софтуера за този модел. Може и да извадиш късмет!
lecki - специалист
Антената обръщате ли я вертикално (пръчките вертикално) :?
kozl - майстор
Какво значение има за черния екран?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 35

Тема "Ефирна цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: