• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tokbatak - специалист
То по тая логика и в епруветка да му я сипеш пак ще види зор. :lol:
Според вас ако 1 кг. пелети изгорят в паница ще отдадат повече енергия отколкото ако изгорят в тава. :? Така ли?
Знаех си аз че тоя правоъгълен котел и с тая правоъгълна горелка няма да върши работа!
Много съм се чудил що циганите правят кръгли печки и чак сега ми се изясни въпроса. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
tokbatak написа:
Според вас ако 1 кг. пелети изгорят в паница ще отдадат повече енергия отколкото ако изгорят в тава. :? Така ли?
Разбира се! Ще се опитам да дам някои теоретични разяснения, макар да не съм теоретик. За да се осъществи правилен горивен процес и да се извлече максималното количество енергия от даден обем гориво, трябва да му се подаде съответното количество въздух, като този въздух се разделя на първичен, вторичен, а в някои случаи и на третичен, които пък съответно трябва да се подават в точно определени зони на горене. Много по-лесно и качествено се прави тази организация на горивния процес, ако камерата на изгаряне отговаря на количеството гориво и горивото е разположено компактно, независимо дали горивната камера е кубична, цилиндрична или сферична. В зависимост от количеството гориво една и съща горивна камера в един случай (при малко количество гориво) изглежда като тава с пръснати няколко плетки вътре, в друг случай изглежда като куб или цилиндър :wink: . По-нагоре някъде бях писал да не разчитате на високо КПД при постоянна работа на горелката с мощност под 30% от номинала. Това, че някой конструктор/производител е разрешил в менюто работа на 10-15% от номинала, това е защото е сметнал че е по-добре горелката да работи за кратко в неефективен режим, отколкото да угасне и да пали наново. Дори и при 30% от номинала КПД също не е много висок, затова при избор на горелка трябва да имат предвид топлозагубите на жилището, а не съществуващия котел на твърдо гориво и горелката трябва да избере така, че през повечето време да работи около средната си мощност и ако е възможно - поблизо до номиналната. Без да правя реклама ще кажа, че общо взето вече има на пазара няколко горелки и котли с номинал в диапазона 17-20-25кВт, което позволява сравнително ефективна работа в диапазона 5-6-10кВт, каквито пък за нуждите на 80-90% от жилищата
VLADO66 - майстор
Все се чудя защо при нисък номинал КПД то е ниско-нали подавания въздух трябва да е пропорционален на подаваното гориво така че горивния процес да е нормален :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да не говорим за номинал, защото номиналната мощност е тази, за която е изчислена горивната камера - обикновено номинала съвпада или е близо на максималната мощност.
Дори и въздуха да е пропорционален на горивото, той се подава в едни и същи зони, а при работа на малка мощност там може да няма гориво :)
VLADO66 - майстор
LazarGanev написа:
Да не говорим за номинал, защото номиналната мощност е тази, за която е изчислена горивната камера - обикновено номинала съвпада или е близо на максималната мощност.
Дори и въздуха да е пропорционален на горивото, той се подава в едни и същи зони, а при работа на малка мощност там може да няма гориво :)
Сбърках за номинала,исках да кажа минимална мощност :datz:
tokbatak - специалист
Теоретично............. има някаква логика, но само толкова. Третичния а донякъде и вторичния въздух са необходими при по големи/близки до номинала/ мощности защото това съответства на ПОВЕЧЕ гориво, по голям пламък - съответно необходимост от подаване на повече въздух, а също така и точно на определени места/ основато, върха и средата на пламъка/. При малко гориво - малка мощност, едва ли има нужда от третичен въздух а даже и вторичен.
Лазаре, не се опитвам да рекламирам горелката ИВГ. Винаги съм казвал недостатъците на продукта който съм купил за разлика от повечето хора. По добре да понеса някой друг бъзик, но други хора да не се набутват. Не обичам да рекламирам нещата които притежавам. Изказвам мнения в посока оборване на според мен неверни твърдения относно горелката защото искам да се знае истината без значение каква е тя - лоша или добра. Държа да се казват реални неща на хората. Аз съм писал вече по горе за недостатъка на тая горелка - засега съм се справил с него на 80%. Ако се появи друг проблем веднага ще го опиша.
Вие казвате че няма как една горелка да работи в диапазон 4-40kW. Ако бях инженер топлотехника или нещо подобно най вероятно щях да се пробвам да проверя тоя мит. Мит, защото никой от вас не е посочил истински доказателства за това. Въпреки това вие го твърдите категорично. Аз не бих си позволил това. Мойте мнения се позовават на опит и логика. Може някъде и да греша, не съм безгрешен.
При мен горелката отначалото на сезона работи така: първите 20-тина дни 16kW - 55градуса, после вдигнах на 24kW - 58 градуса, някъде още 20 дни, след което вдигнах температурата на 60 градуса - мощноста остана 24kW. Горелката се пуща сутрин - ръчно и като стане температурата 22 градуса в стаите се спира. Вечер работи само при необходимост. В тия всички ситуации след като достигне зададената температура-55,58 или 60 градуса горелката тръгва към 10% мощност. Достига я но на нея работи не повече от няколко минутки/1-3мин./ след което температурата пада под примерно 60 градуса и горелката тръгва към 100% мощност. Температурата се движи в границите 58-62 градуса за задание 60 гр. Реално тя не работи или мн малко работи на 10% защото остава мн малко на тоя режим и реално горивото е заваксано от предходните по големи дози. Това е което мога да кажа за работата на горелката досега.
Последна промяна от tokbatak на пон ное 18, 2013 7:06 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Първичен -третичен :wink: един вентилатор духа в скарата на горелката , аз ви казвам че още горелките са една елементарна физика /има пелети- има мощност , няма пелети- няма мощност /въздуха е горе долу на око :wink: .Ако става на въпрос скарата на ИВГ е по надупчена с отвори от други горелки , така са преценили инженерите или Китайците :) , разберете ме правилно -аз съм за по добрата горелка която и да е тя.
tokbatak - специалист
Филме, вярваш ли че има по добра горелка от всички български на пазара. Та това са прекопирани горелки от западни фирми и то поколение 2006 година. Хората отдавна са въвели обратни връзки за регулиране на процеса горене. При наште горелки днеска гори правилно, утре сменят се условията и вече не гори добре. Това бе едно от нещата което ме накара да взема горелка с отворен софтуер за регулиране.
filmatoplo - майстор
Такова е положението за сега , понеже говорим за ИВГ -тя си е нормална горелка що се отнася до железарията , има си и 2 режима -Автоматичен който се приема за неикономичен , Ръчен при който може да си намаляш мощността произволно и се приема за икономичен .Имам възможността да наблюдавам и други модели горелки които съм монтирал , и мога да сравня с тях работата на ИВГ .Айде тази година еди дойди , но за други години ИВГ ако иска да е на пазара трябва да си барне -контролера,вентилатора и дизайна .
tokbatak - специалист
То въпроса за икономията е доста сложен така че по добре да не го разбутваме. Незнам дали някога ще разберем истината. То в тая бедна държава едва ли някой ще се прежали да вземе две горелки и да ги тества на една отоплителна инсталация.

P.S. Автоматичен режим все още при българските горелки няма. Може би има нещо като полуавтоматичен режим. Филме ако греша, заповядай, поправи ме.
Някой беше казал из форума че софтуера мисля на ГП 4 бил правен в Швеция цели 2 години. И тва беше казано с цел реклама. Тогава много се смях. Щом 2 години правят един прост софтуер за пелетна горелка кво ще е ако трябва да правим софтуер управляващ един блок в ТЕЦ. Та в тая връзка след колко ли години ще пуснат българска горелка от западен тип след 2010г.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: