• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Аз не бих стегнал много кабели само със шайби между тях. Един да се изплъзне или деформира и всички останали ще нагорят. Затова е по добре да има и междинни гайки, но дължината нараства, но могат да речем на всеки 4 уши да се слага по една междинна гайка.
Да така е. Ако болта (шпилката) е прекалено дълъг трябва да се предвиди и неговото изтегляне (удължаване) пораждащо се от стягането. С други думи да се разпредели силата на удължаване (опън). Абе след час (приблизително) трябва да се дозатегне цялата връзка.
hidrazin - майстор
Е колко уши да има на една такава болтова връзка? То ще стане по-зле от спайката на десетина проводника на снимката. Сега остава болтовете да са поцинковани железни и с алуминиеви шайби ... :)
Между другото нулевата шина която е взел icemans не е толкова лоша нищо че е на Елмарк. Ползвал съм такива и определено са по-добри от тези на метър. Шините продавани на метър са толкова изцедени от към матриял че почти няма резба а от другата страна са като люспа.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Е това за болта е принципно, макар да ми се е случвало често. Особено когато болта е цветен, което е препоръчително. А спайката може да е серия от спайки и ако се направи добре също няма проблем (май в една тема се коментираха тия спайки :-D ). Тънкоста е в самото изтегляне на връзката, тогава когато се закалява бакъра.....
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Колкото повече кабела стягаш, толкова по-голямо "отслабване" имаш.
Хората като правят колите по колко пъти стягат една и съща гайка, според теб?Една зегерка или пружина според мен ще може да вкара ред в цялата работа. Тя поема всякакви отклонения от номиналното. Имаш право до някъде, но може да се избегне. Специално ако свързваш 2 проводника по такъв начин, стягането повторно не е толкова задължително.
PCL82 написа:
Аз не бих стегнал много кабели само със шайби между тях. Един да се изплъзне или деформира и всички останали ще нагорят. Затова е по добре да има и междинни гайки, но дължината нараства, но могат да речем на всеки 4 уши да се слага по една междинна гайка.
Изплъзването трудно става, но специално за деформирането предложих зегерка/пружина с подходящи характеристики. Хората така пазят връзки от разхлабване и саморазвиване, както и се компенсира износване на материала и прочие. Може и междинни гайки да се слагат, като се подсигури отново със зегерки. Те тия неща не са стандартизирани, до колкото виждам и е малко точно в духа на форума - "направи си сам". И все пак при други опции е по-добре да се избягват всякакви подобни изпълнения.
hidrazin написа:
Е колко уши да има на една такава болтова връзка? То ще стане по-зле от спайката...
Зависи колко уши може да има, Абе най-добре с отделни болтови клеми. И това може да се реализира. На една импровизирана шина, ако няма подходяща. Но стига толкова нестандартни работи, че някой ще вземе да направи някоя беля.
PCL82 - майстор
Който иска хубава нулева шина да вземе една медна шина 30х3мм и да я разпробива напр. през 15-20мм и да слага болтове М5 или М5 с шайби и федершайби. За всеки проводник отделен болт.

Гледах, че ЧЕЗ така са стандартизирали PEN шините на електромерните си табла, защото материалите на пазара не са много сигурни за PEN проводник. Има цели шинни системи с отклонителни клеми, но са скъпи. А медна шина на метрър се намира по-евтино. Ако е калайдисана още по-добре.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Гледах, че ЧЕЗ така са стандартизирали PEN шините на електромерните си табла, защото материалите на пазара не са много сигурни за PEN проводник.
И аз си мислех за такъв вариант, лично според мен фалшивите клеморедчета не струват пред болтови клеми. Но шините действително са много скъпи готовите. А между другото - по-рано под зегерки имах предвид федершайби.
a3ot - напреднал
icemans написа:
Става въпрос за ново строителство. Последните дни се усещаше една лека миризма на изгоряло, но отшумяваше бързо. Днес като се прибрахме пак се появи и реших да поразровя откъде идва. Оказа се, че нулевия проводник който идва от главното табло е нагорял сериозно. Явно напоследък като се увеличиха консуматорите и се натовари, което не е нормално според мен - все пак нямам кой знае какво толкова. За мене е слаба връзка в таблото и на самата клема която се вижда на снимката. Мястото на което беше свързан кабела направо се разруши и го преместих на друга. Сега се чудя как да действам. Първо, разбира се, ще се свържа със строителя за евентуална гаранция на инсталацията - все пак няма и 6 месеца от акт 16. Ако се окаже, че ще се спасявам сам ми идват на акъла 2 варианта:
1. Търся някаква по-сериозна клема на която нареждам всички нулеви проводници и удължавам захранващата "0" с лустерклема;
2. Навързвам всички нулеви проводници на едно, което ще е доста трудно и според мен, не толкова ефективно.

Чудя се и дали да удължавам нулевия проводник или да го изолирам с нещо за да не губя от дължината му.

Изображение
Изображение

Та, дайте някакви идеи - как постъпвате в подобни ситуации.
Ами "С начале...." За нулите(Заземителния контур ) това е твоята шина : http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3102
icemans - специалист
Както писах, взел съм нулеви шини изолирани и сега през уикенда ще гледам да намеря време да сложа на нулата и евентуално на земния.
icemans - специалист
Иии за най-любопитните.. "Какво се крие под изолирбанда?" :)))

Изображение
Изображение

И ето как изглежда след лека преработка. За сега мисля да е това. Шините които взех изглеждат стабилни и се стягат доста добре. Ще изчакам 1-2 дена, ще презатегна всичко и затварям. Главната нула я прекарах през два винта, както предложи pavelari

Изображение
Изображение

Оказа се, че има два снадени проводника в таблото - един земен и един фазов. Идват къси и за това са ги снадили. Прегледах снадките - изглеждат добре и реших да не им слагам лустерклеми.
hidrazin - майстор
Станало е напълно приемливо. Пожелавам да нямаш проблеми с таблото за в бъдеще и благодаря за снимката на това чудо под изолационната лента. :)
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Нагорял нулев проводник в ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: