• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Не разбрахте, че с "анализи" не се свалят сметки или поне не толкова, колкото ви се иска. Наблегнете на изолацията, като започнете от тавана!
Еспейс, що така с лошо?!? Викаш "изолация на тавана=ниска сметка"?!?
ESPACE - майстор
Интересно ми е кое в изказването ми беше "влизане с лошо"? Спирам вече да "викам", оптимизирайте както сметнете за добре. Ако знаеш колко оптимизации съм правил, свят ще ти се завие. 5% в най добрия случай. При изолация 30-35% от раз при особено тежки случаи.
ок, може би не съм те разбрал правилно Еспейс, сори, не се впрягай (като мен) :wink:

Моя случай не е чак толкова тежък, като чета нагоре казусите на други.
Аз съм се погрижил да елиминирам при себе си повечето проблемни точки. Считам, че единствено ми остана настройката на котела на максимална мощност, каквато е желателно да бъде с оглед мощността на инсталацията. А същата е 10.6 кВт в най-добрия случай, като при температура на водата от 75 градуса я оценявам на 9 кВт (или малко отгоре), ако не бъркам, защото не съм специалист в областта, като вас. Котелът ми обаче е 9.3-24 кВт. И при работа модулира (при тест от 30 мин.) постепенно от минимума до максимума и обратно. С други думи при работа през тези 30 минути, повече от половината от времето работи на мощност > от 10-12 кВт и до 24 кВт. И в крайна сметка казусът ми е да го оставя ли така да си действа или да го "скопя" до максимална мощност в порядъка на 12-14 кВт. И ако го "скопя" дали това ще ми донесе ползи от гледна точка на разход на газ, респективно сметки. :? Това е.

Живи и здрави.
ESPACE - майстор
Ами пробвай, всеки случай е различен. При работа на минимална мощност котела работи с по ниско КПД, така че на теория не би трябвало ограничението на мах. мощност в режим отопление да свали разхода. Какъв е котела?
LazarGanev - "Велик майстор"
От това лутане от минимум до максимум обаче обаче страда газовия клапан и ограничаването на максималната мощност удължава живота на клапана
IMMERGAS - Eolo Mini 24

По-ниско КПД при ограничаване на Max мощност вероятно означава, че за достигане на определена температура в стаята ще бъде нужно повече време, от което не би следвало да се твърди, че ще намалее разхода на газ или поне значително??? И ако това е така, то, ако намаля Max мощност, единствено ще пожаля газовия клапан от гледна точка на износване, както казва Лазар?
ESPACE - майстор
Аз още прецакан SIT 845 Gigma, какъвто 95% е твоя още не съм виждал повреден за разлика от Honeywell и NordGas. Иначе ограничаването на максималната мощност на Мини-то е елементарно. Прави се директно от бутоните на управлението.
SIT 845 Gigma предполагам е модела на газовия клапан (сори за невежеството)?!

Пояснявам, обобщавам и добавям информация, защото по казусът ми не съм я споделял до момента:
1. Апартамент 75 кв.м. ЧЗП; (всекидневна, спалня, детска, две бани, коридор)
2. Изложение - предимно Юг, малко Югоизток и Югозапад, сравнително топъл;
3. Изолация външна - на всички външни стени (ново строителство), НО прозорците са сравнително големи и заемат по-голямата част от външните стени (около 65-70%).
4. Изолация вътрешна - няма.
5. Дограма - ПВЦ стъклопакет
6. Съседи (ако е важно): живущи - под мен и от едната ми страна; празни апартаменти - над мен и от другата страна;
7. Под - хубав ламинат (от скъпите) с "вградена" подложка.
8. Котел - Eolo Mini 24 (9.3 кВт - 24 кВт)
9. Инсталирана радиаторна мощност и две лири в баните - 10.6 кВт. в най-добрия слуай. По моя (непрофесионална) оценка при температура на водата 75 градуса мощността е малко над 9 кВт, т.е., колкото е минималната на котела.
10. Температурата на БГВ е настроена на 47 градуса, т.е. при къпане да не се смесва със студена.
11. Температурата на водата при отопление е настроена на 75 градуса.
12. Седмичен дистанционен програматор, който управлява котела по температура в помещението.

И сега информация за работата на котела при отопление в рамките на тест от 31 минути:
1. Старт на котела и работа при минимална мощност 9.3 кВт - 2.20 минути. (7.5% от общото време). Температура на водата при старта 30 градуса.
2. Повишаване на мощността и работа при 14 кВт - 2.00 минути (6.5% от общото време).
3. Повишаване на мощността и работа при 17 кВт - 2.25 минути (7.8% от общото време).
4. Повишаване на мощността и работа при 20 кВт - 2.00 минути (6.5% от общото време).
5. Повишаване на мощността и работа при 24 кВт - 4.05 минути (13.2% от общото време). В края на този етап се достига температура на водата 75 градуса (зададените).
6. Намаляване на мощността и работа при 20 кВт - 0.40 минути (2.2% от общото време).
7. Намаляване на мощността и работа при 17 кВт - 1.40 минути (5.4% от общото време).

8. Намаляване на мощността и работа при 14 кВт - 9.25 минути (30.4% от общото време).
9. Намаляване на мощността и работа при 9.3 кВт - 6.25 минути (20.7% от общото време).

И така през 35% от времето котелът работи с мощност доста над инсталираната, а ако добавя и работата при 14 кВт, то отиваме на 72%.

Забележка: Посочените кВт считам, че са приблизителни с оглед индикацията на горелката - чертичките на дисплея по време на работа (I, II, III, IIII, III, II, I).

И в крайна сметка генералните въпроси по казусът ми са 2:
1. Да ограничавам ли мощността на котела в режим отопление и ако да до колко?
2. Да повишавам ли температурата на водата, например на 80 градуса?
Това не ми се иска, защото мисля, че ще има големи температурни толеранси, а именно: когато програматора кже СТОП на котела, радиаторите с висока температура на водата продължават да топлоотделят и може да стане прекалено топло, около 2 градуса повече от зададените на програматора.

Еспейс, Лазар, на базата на всичко гореописано, моля за вашите съвети как да процедирам, колкото и да ми се смеете за разсъжденята ми!

P.S. Лелееее, дали някой ще разбере цялото изложение... :rolleyes: :shock: :-D
kuuuuuul - майстор
Аз лично не бих вярвал много на чертичките,разхода на газ засече ли,при такива високи тем. на водата едва ли ще е икономично,пробвай с 45-50гр. Да видиш как ще се държи
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: