• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
batkoradko - специалист
Идеята на комшията ми за тези часовници е /ако тръгнат/ да си ги сложи единия на вилата над входа, а другият на един бор в двора. Проблемът му е, че нищо не разбира от това и ако може някой да го направи за мерси ...., е със сигурност ще почерпи по ракия. Въпросът е дали целта оправдава средствата. Аз самият съм сътворил толкова безмисленни неща - само и само да си начешам крастата. Но това с часовниците не ме тегли. [-X
lz1wvm - специалист
Еми направи подробни снимки,включително и от вътре,да се види какъв е часовника.
П. Петков - специалист
Часовникът работи с разнополярни импулси, подавани последователно всяка минута, като импулсите са с продължителност една секунда. Генераторът е изпълняван със схемата СМ204 с кварц 32768, а схемата е разработвана през осемдесетте години в ИМЕ от Ч. Богоев. По-късно, през деветдесетте и стоте години (1981-2000), беше правена и друга схема - СМ212 с кварц 4194304. Часовникът работи, като първоначално на изводите му се подава положително напрежение 24V за време една секунда, а веднага след това отрицателно напрежение със същата продължителност. След отпадане на втория импулс, минутната стрелка се премества. При сегашните PIC-ове не е проблем да се синтезира. Навремето, сигналът на "Радиосинхрон"-а се излъчваше от кулата на ФМФ в квартал Лозенец.
fox_vt - майстор
По настоящем сигнал идва от атомната кула във германия която е една от четирите в света-германия,англия,япония и сащ.Тази във германия е със обхват от 1500км като понастоящем е увеличен на 2000км.Имам часовник със термометър който се синхронизира с него и е точен до десетата от секундата.Точно време от атомната кула може да се види на адрес time.is !Не знам обаче какъв точно сигнал се излъчва и дали може да бъде ползван.Сигналът-точно време по радиото май изполва този сигнал но не съм сигурен за това.Повечето ръчни маркови часовници и почти всички casio имат такъв радиочип за синхронизиране.
lz1wvm - специалист
Нашия радиосинхрон отдавна сме го забравили.
От линка се вижда,че часовниците които работят тук,трябва да са на 77,5 килохерца. :partyman:

http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_clock
fox_vt - майстор
Мда точно 77,5 kHz беше немската.То като гледам май повечко кули има а френската с тия 2000kW :? Тъй или иначе във бг се хваща сигнала доволно даже и в панелка :)
  • 1
  • 2

Тема "радиосинхрон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: