• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
SongBird - специалист
Здравейте,

Ще остъклявам тази тераса:
https://www.dropbox.com/sc/i9esbwipum36bsi/8Ev5oNqwSt

Железата ще ги режа и хвърлям.

Въпроса е, че така както са в момента тръбите на климатика стоят там където трябва да е профила на дограмата. Затова, плана ми е да издълбая стената непосредствено зад тръбите и да ги натикам навътре. Въпросът ми е колко са чувствителни тръбите на подобен вид манипулации? Да не ги повредя? Защото при тази операция все ще има някакво огъване на тръбите, а нямам спомен когато монтираха климатика дали използваха някаки специални машинки за огъването...

И, изобщо, казвайте ако виждате пробойни в плана ми...

Поздрави,
Георги
nikolovvd - майстор
Нямаш проблем! Тръбите са медни в топлоизолационна обвивка. Просто очертаваш мястото, където минават, издълбаващ стенета между двете черти. Дори си мисля, че няма да се стигне до дялане на тухлите, но и това е лесно с един ъглошлаиф и диамантен диск. Работа за 15-20 минути.
EDI - майстор
Внимателно с огъването, че медните тръби след като поработи климатика стават малко по-чупливи.И да не ги прегънеш някъде, докато ги напъваш.
velsi - Почетен майстор
Не се занимавай с глупости! Просто накарай дограмаджиите като дойдат да мерят да предвидят там един допълнителен вертикален профил. Някаква кутия, например 40х40 или пвц надпрозоречен профил, зависи с какво ще затваряш. После на място при монтажа ще го прорежат за да минат тръбите и си готов.
ferrari4456 - специалист
И после винаги да викаш като ги видиш, трябваше да ги вкопая.
Взимай къртача и ако не е носещо го кърти.Може и с диамантен диск с ъглошлайф за да не се разкъртва толкова и после с къртача.
fox_vt - майстор
С къртача лесно ще се откърти ъгъла на стената която ако не е носеща ще е още по лесно.Значи първо леко огъни тръбите надолу да слязат със 10 см и кърти над тях.След това ще ги върнеш и натикаш в канала.
SongBird - специалист
Няма да е носеща стената. Вижте каква цепнатина има на нея(вече два пъти замазвана). Тука се чудим дали няма да падне терасата...

Та, плана е следния. В събота махам железата. Зарязвам с диамантен диск под и над там където трябва да минават тръбите и изкъртвам с къртача посредата. После ще покажа снимки от пораженията(хем ще попитам с какво да замажа)...
ferrari4456 - специалист
Изкърти ли? :?
Само се чудя това с терасата, доста голяма пукнатина е.С това остъкляване и после, ако има и подова замазка ще се дигне доста теглото.
naB4o - специалист
Аз направих преди месец, както каза Велси, сложиха ми 1 профилче вертикално, където си го изрязаха и стана много прилично, после при обръщането се позаглади и сега има 1 малка бабунка, която не дразни.
Според мен това е по-добрия начин, не е толкова неугледен. Ако се спука някоя от тръбите докато огъваш, ще ти е забавно после :)
SongBird - специалист
ferrari4456 написа:
Изкърти ли? :?
Само се чудя това с терасата, доста голяма пукнатина е.С това остъкляване и после, ако има и подова замазка ще се дигне доста теглото.
Изкъртих. Стана уникално грозно. Че и неефективно. Такава я свърших, че дограмата трябва да е плътно до ръба по едната ос и сигурно на сантиметър от стената по другата, че да не опре в тръбата... Ама такъв ми е майсторлъка... Нямам проблеми да си показвам "майсторлъка", така че при желание мога да щракна някоя и друга снимка.

А, за тежестта, продължавам да си се притеснявам. Всички други тераси си имат тухлен зид, който пренася напрежение към долната плоча. Само моята няма, напротив онези отгоре и тежат... Една добра новина има и тя е, че попитах дограмаджиите и ми казаха, че остъкляването било приблизително 25 кила на квадрат. По 30 да го сложим става 8*30=240кила. Не изглежда чак толкова страшно. Аз си мислех, че ще е малко над 400. Със сигурност не ми е спокойно, но малко по-поносимо като че ли... Със сигурност бих се радвал някой професионалист ако го види, бих си и платил, ама дори не знам откъде да я започна, а и не ми се влиза в някаква официална процедура, че там в такъв филм мога да се вкарам. Абе кофти работа...
  • 1
  • 2

Тема "Остъкляване на тераса. Какво да правя с климатика?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: