Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
VLADO66 - майстор
Ако е прекъсната тръбата има опасност да спадне нивото единствено ако ти спрат водата и някой източи бойлера като отвори кран за топлата вода.
Тани - модератор
Ако предварително си си набавил тръба, смяната става за по-малко от час. Най-бавната процедура е чакането да се източи водата. Реално ремонта става за минути. Аз не бих си правил експерименти точно с бойлера.
8180 - майстор
Абе и аз си мисля, че няма къде да иде много вода, но шумът като от бъзовар ме притеснява.
Точно заради него се каня да отварям и после търси нагревател, тръба и отиде поне половин ден.
На всички бойлери ли е ф16 въпросната тръба? Поне нея да осигуря пътем, че нагревателя най-добре по стария, пък може и да не трябва. Елдом стара неръждавейка ок. 8 год., че е работил и другаде.
Иначе, след стария соц. бойлер този ми е шестият. Досега не са доживявали за тази тръба.
Благодаря за вниманието.
Тани - модератор
Ако не се лъжа, тръбата, която взех беше 12мм. Разширих я с калибратора за тръби с алуминиева вложка

Изображение

до необходимия размер, за да влезне плътно. Доколкото си спомням, трябваше да стане с вътрешен около 14, а нямаше такъв размер тръба в магазина, та затова се наложи да правя тези изпълнения. Ако има готови с такъв размер, ще е по-лесно.
За да не те подведа обаче, нека някой, който има стар или нав демонтиран бойлер, провери какъв размер беше тръбата! А някой може и да има по-добра памет от мен и направо да ти каже :lol:
Другия вариант е да видиш в магазина дали нямат от оригиналните пластмасови и да им премериш диаметъра в разширената част.

Шума от нагревателя, най-вероятно е от котлен камък. За него вече ще трябва да отвориш фланеца и ще трябва наистина повече време. Тръбата обаче се монтира на изхода на топлата вода. Само трябва да развиеш меката връзка, евентуално да източиш водата ( от палеца на предпазния клапан или направо да го демонтираш и него), а след това издърпваш пластмасовата тръба или каквото е останало от нея и напъхваш медната. Пъхаш докато опре, бележиш, а след това преценяваш колко въздух да ти остане отгоре и скъсяваш още толкова :wink:
Tisho - специалист
8180 написа:
Абе и аз си мисля, че няма къде да иде много вода, но шумът като от бъзовар ме притеснява.
Точно заради него се каня да отварям и после търси нагревател, тръба и отиде поне половин ден.
На всички бойлери ли е ф16 въпросната тръба? Поне нея да осигуря пътем, че нагревателя най-добре по стария, пък може и да не трябва. Елдом стара неръждавейка ок. 8 год., че е работил и другаде.
Иначе, след стария соц. бойлер този ми е шестият. Досега не са доживявали за тази тръба.
Благодаря за вниманието.
Ако не си правил някакви интервенций по бойлера,според мен е по добре да се обадиш на сервиза,ако естествено пазиш гар.карта,защото както казваш че е неръждаем на 8 години му остават още 2 години гаранция.
Тани - модератор
Гаранцията е за водосъдържателя. Електрическата част обикновено е с гаранция една или няколко години, но максимума, който съм срещал е 5!
Tisho - специалист
Тани написа:
Гаранцията е за водосъдържателя. Електрическата част обикновено е с гаранция една или няколко години, но максимума, който съм срещал е 5!
Имах в предвид,че ако проблема е в пластмасовата тръба,гаранцията би трябвало да я покрие,но само от сервиза може да кажат дали е така.
8180 - майстор
Момчета,
Благодаря на всички!
Малко принудително си смених ангажиментите и нощес го оправих проклетия бойлер.
За съжаление, почти единственото правилно, насочващо и мобилизиращо мнение беше на Тани, за "експериментите точно с бойлера". Възприех го с идея безопасност и не съжалявам.
Ще докладвам резултатите при време и със снимки - 2-3 мои и на колеги.
Различават се (за тръбата) от повечето във Форума, по ел.частта (и двете проблемни при мен), за Елдом и др., за анодната защита, та вероятно ще отворя специална тема "обзор" за такива ремонти.

По спомени имаше нещо подобно в Сайта, който е изключен в момента и не мога да погледна дали да се "моря". Ще опитам да събера осн. неща от Форума като стартова позиция, че има много писано, но си иска време, пък и Вашата помощ и корекции.

Радвам се, че Ви има и оставам с уважение ......................... и къпан! :partyman:

Тема "Проблем с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: