Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
Имам проблем с комина, така купих апартамента.Смених цялото парно и сложих котел Виадрус У22.Работи супер системата, топли много добре с добър разход, докато не опуших комшията.Целия му апартамент беше лисичарник.Комина е пушел и преди да купя апартамента и стария собственик е вкарал в него кюнци Ф130мм отдолу-нагоре.Сега са изгнили и явно пушека преминава през изгнилото в кюнците и пуши в комшията и т.н.Комина е с коминни тела и преминава през кухнята, има закачени 2 аспиратора, но котела е в основния комин.Явно има преходи от единия е другия комин, незнам.Мисля да избия отдолу в котелното и да извадя кюнците.Та търся мнение дали:
Да вкарам отново кюнци един в друг
Да вкарам иноксово гофре
или да оставя комина без нищо.Моля за мнение. :?
PCL82 - майстор
Не ми е приятно, че трябва да те попаря, но се разпореждаш със обща част като я използваш не по предназначение. Да между малките и големия отвор има връзки на всеки етаж. Това е сифонен комин тип "смукател". Всички малки отвори трябва да се използват с еднакво предназначение-или само за печки на твърдо гориво или само за аспиратори, но не и за двете.
Само първият етаж се свързва към големия отвор, но това не му дава право да включва по-големи уреди, защото крадеш от капацитета предвиден за съседите ти.

Коректно е да минеш през всички съседи по вертикала и да поискаш тяхното съгласие и да стигнете до решение. Трябва да си готов да се откажеш ако те не са съгласни.

По-добре е да ползваш комин от тези в дневните, защото там няма аспиратори.
geniya - специалист
PCL82 написа:
Не ми е приятно, че трябва да те попаря, но се разпореждаш със обща част като я използваш не по предназначение. Да между малките и големия отвор има връзки на всеки етаж. Това е сифонен комин тип "смукател". Всички малки отвори трябва да се използват с еднакво предназначение-или само за печки на твърдо гориво или само за аспиратори, но не и за двете.
Само първият етаж се свързва към големия отвор, но това не му дава право да включва по-големи уреди, защото крадеш от капацитета предвиден за съседите ти.

Коректно е да минеш през всички съседи по вертикала и да поискаш тяхното съгласие и да стигнете до решение. Трябва да си готов да се откажеш ако те не са съгласни.

По-добре е да ползваш комин от тези в дневните, защото там няма аспиратори.
Написал съм, че котела е в котелното, за каква дневна става въпрос.Да си кача котела в дневната ли :axe: Съседите ме молят да го оправя за да няма проблеми и са наясно за какво става дума.Отгоре на всичкото аз съм на третия етаж, като при мен аспиратора е към природата вързан :-D .Розетката в кухнята е запушена и няма как да запуши пушека у нас .Мисля, че при вкарване на иноксовото гофре в комина проблема ще се реши и за двата вида ползватели.
cvetan_d - специалист
От къде го измисли това със съгласието на съседите? Ако в проекта на сградата пише комин значи си е такова! Аман от такива дето свързват аспиратора и след това тръгва една мазнотия в НЕ пригодения за целта комин. Никакво съгласие не се иска, а направо си е закононарушение. Съгласие се налага да искаш за да прекараш тръба, защото комина е обща собственост а не само твой. Внимавай със ширмовете, че комбинацията с тяхната мизерия е пожароопасна!
geniya - специалист
То е ясно, че комбинацията ширм и комин е пожароопасна, затова си мисля че начина с тръбата, по този начин ще е без проблем и пожароопасността ще е много по-малка.Вярно, че сечението на комина ще се намали, но така ще работят и двете системи.В момента има вкарани кюнци на мястото на иноксовото гофре и е работило така около 3-4години, искам да избегна периодичната подмяна на кюнци.

Прикачен файл

komin.png
komin.png (10.15 KиБ) Видяна 4612 пъти
cvetan_d - специалист
Преди време имаше подобна тема. Там проблема беше решен с иноксова тръба. Така обаче, ще е много честото запушването от сажди поради охлаждането на тръбата. Има изолирани тръби и гофри. Поразгледай и за възможността да монтираш от тях.
nikolovvd - майстор
Май едно 4-5 м гофре ще те оправи. До четвъртият етаж комина е един, а от 5 до 8 етаж са на друг комин.
Задачата ти е изнесеш пушека над ІV етаж. Комина е 20х20, така че ще има място и за аспираторите.
jabata - специалист
Немога да разбера, откъде накъде трябва човек да пита съседите, какво ще връзвам към комина? Това е комин, ако искам ще връзвам котле, ако искам аспиратор. Докато ползвам ширмовката, а не пипам централния комин, мисля че няма проблем. Както се казва, апартамента си е мой, и докато не пипам конструкцията на сградата, и не пипам общата ВИК инсталация, никой няма право копче да ми каже. По-тази вашата логика всичките климатици, и всичките остъкления са незаконни, но си ги има, и хората продължават да ги правят.
nikolovvd - майстор
Така е но в случая котела е в общото коминно тяло, а има и някакви кюнци напъхани вътре.
Що се отнася до остъклените тераси, да незаконни са. Достатъчно е някой от комшиите да напише една жалба до отдел "Незаконно строителство" към Общината и гледай сеир. Предишното правителство даде една година гратисен период, за да може някой да си изкарат удостоверения за търпимост на незаконното строителство, който изтича в края на този или другия месец.
В случая проблема идва от некачественото строителство, защото ако всичко си е на ред, никой няма да прави глупости по общите части и ще си ползва неговия комин за каквото си иска.
PCL82 - майстор
jabata написа:
Немога да разбера, откъде накъде трябва човек да пита съседите, какво ще връзвам към комина? Това е комин, ако искам ще връзвам котле, ако искам аспиратор. Докато ползвам ширмовката, а не пипам централния комин, мисля че няма проблем. Както се казва, апартамента си е мой, и докато не пипам конструкцията на сградата, и не пипам общата ВИК инсталация, никой няма право копче да ми каже. По-тази вашата логика всичките климатици, и всичките остъкления са незаконни, но си ги има, и хората продължават да ги правят.
Да такива действия са незаконни, защото променяш предназначението на обща част (комина) и затрудняваш съседите си да го ползват, както е заложено в проекта. А там е предвиден за готварски печки на твърдо гориво в аварийни случаи (студената война). Ако всички съседи се договорят да го ползват за аспиратори може, но трябва да вземат решение на общо събрание.
Остъкленията, избиването на външни и носещи стени, климатиците, защото променят фасадите са незаконни. Просто вече са изтървани и никой не е тръгнал да се бори с превръщащите се в гета блокове.

С иноксовата тръба запушваш съществена част от сечението на главния отвор. Мазнотията от аспираторите ще се отложи по твоята тръба, която може някъде да се нагрее до пламна температура и мазнотиите да се запалят в комина.

Решението би било всичките ти съседи от първи до четвърти етаж да свържат аспираторите си през обратни клапи към малкия отвор, който да се изолира от големия и да служи само за вентилация. А ти да получиш правото да ползваш големия отвор само за твоя котел.

Но това е преустройство и иска поне съгласието и съдействието на съседите ти, а официално и документи, които трябва да се одобрят в общината.

Превръщайки мазето си в котелно също си извършил незаконно преустройство. Твое право е да си държиш горивото там, но не и от складово да го превръщаш в техническо помещение.

Тема "Проблем с комина, опуших комшията!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: