Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
По-добре е със пистолет за горещ въздух или мощен сешоар. Със запалка също става но по-неравномерно и може някъде да остане гънка и да не уплътни добре. Зависи от диаметрите и малко опит, който лесно се добива. Потренирай един два пъти на преди да направиш истинските връзки.
hidrazin - майстор
i486 написа:
220V/3kW. Под влагозащитено се разбира от случайно мокрене да е защитено, не че ще стои под вода постоянно.
Абе ти да не снаждаш кабел за някой бойлер в баня???
:partyman:
i486 - специалист
Да. Налага се защото майстора не оставил малко по-дълъг кабел, а сегашния идва от под плочките. Стига съвсем близо до крайната цел, но не стига да влезе в бойлера дори да е разпънат. Затова трябва да го кърпя в близост.
hidrazin - майстор
Ооооох.... Не бих оставил в баня такава висяща връзка. Сложи си една кутия на стената и направи там връзките.
PCL82 - майстор
Какъв кабел си пуснал (тип, брой жила сечение)? Има ли начин да пуснеш нов външно. Да го скриеш по вертикала зад бойлера а после да мине над окачен таван ако има или в кабелен канал точно под тавана или ако бойлерното табло е от другата страна директно през стената.

Дано да не си сложил двужилен мостовак! Редно е да е СВТ 3х2,5мм2 или 3х4мм2 до бойлерното табло независимо каква е инсталацията преди това. Има ли ДТЗ?
i486 - специалист
Има ДТЗ. 3х2,5 е (реално са 2 мостови кабела с 2х2,5, защото земята се появи като втори кабел). Мислех да прекарам нов кабел и кутията с връзките да е над тавана. Обаче пак навреме се усетих - от плочките излиза кабел, който идва от копчето в коридора, а не от ДТЗ... Единственото подсигуряващо, което може да се направи е сегашните кабели да се вдигнат нагоре, над тавана да влязат в кутия и оттам надолу новия кабел (пак трябва да погледна, но мисля, че кабелите са достатъчно дълги да се качат над тавана). Така ще стане малко цигания с излишно разхождане на кабели, но евентуално малко по-сигурно откъм място на връзката. Доста яд ме хвана като установих, че не стига 1 педя кабел, но повече се ядосвам защо не сложих един гофриран маркуч под плочките и да си нанизвам каквото искам оттам. Като цяло рискът от мокрене идва само от бойлера - ако избие отнякъде. За пръскане от мивка или душ е далече, ако не броим влагата на въздуха.
todortv - майстор
i486 написа:
....Като цяло рискът от мокрене идва само от бойлера - ако избие отнякъде. За пръскане от мивка или душ е далече, ако не броим влагата на въздуха.
Ако бойлерът избие, неговите "електрики" отдолу също не са влагозащитени. :-D
Аз бих го направил с удължаване, запояване, двоен термошлаух на всяко жило.
dobcho_vn - специалист
А какво ще кажете за бишоп вместо шлаух?
hidrazin - майстор
Бишоп и отгоре шлаух. Ама по-добре кутия.
todortv - майстор
Изолационна или самовулканизираща лента?
Кутията добре, но си мисля, че ако е монтирана на плочките е по-опасно.
В смисъл, че трябва да се мият. И през какви щуцери ще влезе мостовака в кутията?

Тема "Влагозащитена връзка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: