• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 83
Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
Някой да предложи да ми продаде маса за борапарат на Рачо Ковача...подобна на Зедикус viewtopic.php?f=35&t=29559&start=20
Трябва да стане на триоперационната рачо ковача
Stefan2000 - специалист
Ще стане, триоперационните се продаваха комплект с него, но навремето прецених че не ми трябва и не го купих.
Ето и закрепването на ножовете на вала на щрайхмуса, което те интересуваше. Днес бях на село. И на габровските е така, самоче са по-къси.
Съжалявам за лошото качество, но маината е прибрана на много неудобно място.
Взе ли машина?

Прикачен файл

P1070386.JPG
gss - специалист
m_markovski написа:
Не казваш за какво ще го ползваш, но на прима виста аз бих взел Metabo-то. Причините са
1. По-ниска цена - пестиш 114лв, които можеш да инвестираш в ножове
2. По-дълга гаранция - 3 години вместо 2
3. По-голяма максимална ширина на обработваните детайли - 330мм срещу 317мм
Сервизът на Метбо е Киров, не съм запознат как стои въпроса с Девалт.

Между другото попаднах на тази машина и съм изненадан от цената. Чувал съм добри неща за марката тук във форума, а и отзивите в сайта са добри

http://www.axminster.co.uk/jet-jet-jwp- ... rod365273/

Успех в покупката и да кажеш дали си доволен и как работи.
Последно взех метабото. Конструкцията изглежда солидна и здрава. За сега го изпробвах само с чам, качеството надмина очакванията ми и е почти перфектно, повече от достатъчно е дори за ламперия. Като мощност - дъска широка около 20 см. и отнемане 2 мм не се замисля :) на слух оборотите не падат.
Както и очаквах по-криви гредички или дъски не може да се изправят колкото и пасове да се правят.
Определено си заслужава парите :) (ако се поръча от острова ще дойде с доставката 150 лева под най-ниската цена в БГ)
Аз пък съм доволен от абрихта на Рачо Ковача със три операции за 550 лв. Не е използван откакто е взет от завода,беше напълно окомплектован и режещите чаркове бяха завити в хартия дори имаше грес! Патронника светеше направо. Дървения сандък не беше изгнил и дори имаше отпечатъци от ръцете на работниците :-D Абе свети си направо,сякаш вчера е правен :-D Сега ми остава да настроя плотовете и ножовете на вала и фърррррррр! :lol: Само да намеря проклетия борапарат със масичката.
Абе някой да ме светне как се настройваше абрихта със ножчетата че съм забравил,на колко мм трябваше да са височки от вала? Някой да ми даде поне упътването :?
Stefan2000 - специалист
Аа, той си вървеше с упърването.
както и да е, честито!
То за ножовете е писано и друг път.
Смъкни малко предния плот.
Вземи дървена линийка и я положи на задния плот, като стърчи над ножовете.
Трябва леко да докосва ножа, така че като се превърта вала с ръка, да я отнества 3-4мм.
Това отместване трябва да е еднакво в ляво и дясно на ножа, а трябва и да е същото за другия нож.
Това е цялата философия, и това гарантира еднаквата работа на двата ножа, и по цялата им ширина.

Другата важна част е прогонването на плотовете, трябва да са успоредни.
За целта вземи дълга металана или дървена линия, гарантирано права.
Положи я по дължината на задния плот. Както се очаква, предния трябва да е по-ниско. Тънкоста е че трябва да се нагласи да е еднакво ниско и при ножа, и в края на плота. Също, трябва да е еднакво ниско и в лявата и в дясната си страна.
Ако случайно, плота виси повече, може да се наложи да се разпилят малко отворите на болтовете, докато се изравни. Те си имат малък луфт, но ако се наложи. Нагласяш дълбочината на рязане която те устройва, и затягаш болтовете.
Да но съм чувал от някои слагали да се отмества по 8 мм летвичките :? Е не е автоматичен като Ото Мартин ама ще е доста игра, все търся литература за настройка на ножовете и плотовете,а това зависело много от дебелината на вала,а и е трудно да измеря колко ми е дебел вала на абрихта.
Примерно искам при рендосване да отнема по 1 мм или 2 мм от дъската колко трябва да е отместването на летвичката?
big_death - специалист
Отнемането се регулира от задния плот като се смъква колкото ти е неоходимо!
ZEDYCUS - майстор
[-X Бъркаш колега, прочети поста на Stefan2000.
Stefan2000 - специалист
Колкото повече отмества линийката, толкова повече ножа стърчи над задния плот, а не това е идеята.
Идеалния вариант е да е почти изравнен.
Аха ясно. Утре ще пробвам и ще докладвам,ма много са тежки тия плотове :lol: добре че са с регулируем винт
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 83

Тема "Избор на щрайхмус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: