• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
kozl - майстор
Препоръчайте боя за прясно поцинкована стоманена конструкция. Праховото не става, защото елементите са големи и тежки, пък и вече част от к-цията е монтирана.
Наложи се да боядисваме нови улуци и вод.тръби на място с български грунд и върху него алкидна боя. Немонтираните минаха през прахово. Само че за следващите 9 години нямам наблюдения кое колко е изкарало.
shotik - майстор
https://www.google.bg/search?output=sea ... ga&spell=1

Тази боя е на цинкова основа ,прерови заглавията,прочети и си направи сметка .
VLADO66 - майстор
Прясно поцинкованите детайли е мъка да се боядисват.Обикновенно се чака година да се окислят.Има грундове за поцинкована ламарина само че трябва да се направи проба дали са хванали за детайла.За олуци съм доволен и имам наблюдение върху акрилна боя на Сократес.
kozl - майстор
"Цинката" е грунд, при това скъп грунд и от години я ползвам. Цвета е само сив, следователно в-у този грунд ще трябва и боя в необходимия цвят. Обаче опитите ми с цинка в-у колата не бяха успешни. Там където върху грунда боядисах с боя - всичко падна. Интересното е, че там където остана само на грунд - цинката не пада, но ръжда избива изпод тук там. Цинката съм пробвал и на джанти, върху нея боя - пак падна боята. Обаче имам джанти, които нЕкога ги минах с оловен грунд (вече збранен) отгоре с алкидна боя и още ги търкалям, а ръжда само там дето съм ги жулнал.
schuldiner - майстор
Абе и на мен не ми е много ясно - върху улуци е едно, по масивни елементи друго става... "Свежа" поцинкована ламарина успешно съм минавал с 3:1 вместо само грунд, че е евтинка и учудващо добре хваща, ама върху ролбара на колата номерът не мина. Хем е стар и на ужулените места има ръжда. Боята става на кора и при почукване се отлюспва. Като тръгне, сигурно половината ще сваля без инструмент. Дано конструкциятата ти да не е изложена на механични въздействия, щото моето впечатление е че поцинкованото няма боядисване.

ПП Сега като се замисля... почистването със солна киселина може и да помогне, но не съм наясно дали няма да е обратен ефектът спрямо боите. Да имаше един химик из форума...
iavor - специалист
Преди 6 г. затворих един навес с поцинковани покривни ламарини и си стана гараж. Боядисах ламарините с обикновен грунд за метали и после с боя. До ден днешен нямам проблеми.
hidrazin - майстор
Грунд за специални метали
Боя за специални метали
Улуците ми на къщата са боядисани още миналия век с обикновена блажна боя. Не знам как е боядисвано ама няма никъде отлющена боя. От тогава са пребоядисвани няколко пъти.
Преди две години правих една стълба за шахта от поцинковани профили дето бяха стояли на дъжда поне 1-2 години. Грундирах с някакъв сив грунд за цветни метали дето пише че е и за цинк. Отгоре - автобоя. Още с първото използване стъпалата останаха само на цинк. Боята там опада заедно с грунда.
Може да се пробва със солна киселина и пулверизатор да се напръска леко, без да се стичат капки. Така 2-3 пъти като се чака да изсъхне между всеки две пръскания. Детайлите трябва да са измити за да няма мазнотии. След последното пръскане и съхнене би трябвало цинка леко да побелее. Забърсваш със суха кърпа и отгоре направо грунд и боя без да го миеш. Солната ще разяде леко повърхността и ще направи микропори където да се захване грунда. Това само като идея. Лично не съм го пробвал.
Тази боя дето съм я дал горе съм виждал доста къщи с улуци боядисани с нея. Добре изглежда и нямам наблюдения да е отлющена някъде. Недостатък - скъпа.
:partyman:
kr1100 - майстор
В края на юни т.г. боядисах улуци слагани през 08.2013г с боя 3Д декоратор - стара мед. Не пада не се лющи , но не е евтина -около 9,50 лв кутийката. С нея боядисах и водосточни тръби тази годишни - и там, хвана здраво и не се лющи. но преди боята ги обезмаслих
Последна промяна от kr1100(стар) на ср дек 04, 2013 12:16 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
kr1100 написа:
В края на юни т.г. боядисах улуци слагани през 08.201г
На хидразин улуците са боядисани през 20- ти век ама ти ме разби :-D улуци от 3- ти век :? .........
шегичка де :)
radius - майстор
Моите улуци (прясно поцинковани) ги минах с Galvinol грунд за поцинковани детайли. Скъпичък е, около 30лв, но доста покрива. Не е най-здравото покритие, но ако няма механично въздействие, държи.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на прясно поцинковани метали" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: