Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Здравейте,

от близо седмица експлоатирам една камина на пелети - Ravelli. И до момента нямаше никакви проблеми, но не е и работила повече от 4 часа на веднъж. Но вече като застудя времето, я оставих да работи непрекъснато, и от днес сутринта учудващо в помещението замириса на дим, и се чудя каква може да е причината. При монтажа майстора мисля че не беше сложил гумени уплътнения на кюнците, защото каза че те влизат плътно, даже и на някой сглобки нямаше и скоби, като каза че няма смисъл. Но след като днес замириса на дим, разгледах кюнците, и видях че на някой сглонки е леко потъмняло и предполагам че оттам се просмуква дим, и затова хванах и всичките сглобки ги облепих с алуминиева лента. Малко се подобри, но продължава да мирише, и се чудя каква може да е причината и откъде. По-точно кои са възможните места от които може да се просмуква дим. Не е много, но все пак е дневна и си мирише. Иначе камината е вързана към комина на блока, а това е нова строителство и той е правен с коминни тела. А самата камина е направена да си тегли възгух директно отвън, без да взима от този на помещението.

Ще се радвам за мнения. Благодаря ви много.
nikolovvd - майстор
Какви са тези кюнци, че със скоби да се захващат.
Да не би да става въпрос за димоотводи от инокс?
jabata - специалист
Да, точно тези имам в предвид, просто забравих да напиша, за което се извинявам.
nikolovvd - майстор
Махай тиксото или там с каквото си "ОБЛЕПИЛ", защото ако го опечеш, не само ще пуши, но и няма да можеш да го изчистиш. Пръстените се слагат задължително, защото те не само прибират и затягат връзката, но оплътняват да не пуши. Ако не знаеш от къде да си ги вземеш питай. Ще се наложи да разглобиш кюнците, за да наденеш стягащите скоби. А гумените съединения се пропускат, защото няма да издържат високата температура. По спомен бяха до 300 градуса мисля.
Като ги разглобяваш обърни внимание дали са правилно монтирани. Обикновено долния кюнец трябва да влиза в горния!
jabata - специалист
Ами той майстора беше сложил някаква алуминиева лента на едната връзка, като твърди че е затова, и аз "облепих по негов модел" но вече не вярвам. Аман от разбирачи, както се казва (не искам да обидя никого, но често така се случва).
Аз мисля че скоби имам, а какви са тези уплътнения? Ще съм благодарен, ако някой ми каже откъде мога да си взема уплътненията и скобите, за да може евентуално още довечера да направя цялта процедура. Иначе аз съм от София. А що се отнася до температурата на димните газове, тя камината си има и термометър на димните газове, и ако не се лъжа, те рядйко стигат повече от 90 градуса.
jabata - специалист
Благодаря много за информацията. Аз съм с обикновен едностенен комин. Мисля че вече видях какво ми трябва, и ще гледам, ако мога днес да го взема, и уплътня комина, пък да видиме, дали ще стане.
С сега ми дойде на ум, дали няма да мога да уплътня конците на място с високотемпературен силикон, или по-чисто е, ако си взема пръстени, наредя ги, и пристегна всичко със скоби?
Че то изникна и още един проблем, че майстора не е сметнал и в едната стая, радиатора идва малък и едвам стопля, да не кажа неможе да стопли. Но понеже вече ми писна, да се занимавам с майстори, хем ги викаш, хем им плащаш, хем им висиш на главата, хем си губиш времето, и накрая трябва аз да дооправям всичко. Затова мисля да видя какво пък аз ще направя, все пак не съм с вързани ръце. Все пак, затова съм и в този форум. :)
nikolovvd - майстор
Тръгнал си по моя път, а и не само! Много хора са тръгнали от твоята отправна точка.
Радиатора можеш да го наставиш или да вземеш нов, а стария да го ползваш в някоя по-малка стая.
Това си иска човек специалист с нужните инструменти. Просто се обърни към фирма занимаваща се с отопление и климатизация или където си купувал радиаторите. Все пак трябва да са еднакви старата и новата част на радиатора.
Мисля че схвана идеята и ще се оправиш и сам.
А кюнците си ги оправи по каталог както се прави. Все някой ден ще се наложи разглобяване, я за профилактика, я за преместване и тогава ще съжалиш, че си направил неразглобяема съединение.
jabata - специалист
Аз въобще и не искам сам да сглобявам/наставям радиатора, първо защото нямам ключ а и си е пипкаво, ако не си го правил. Да не говориме че незнам кой е производителя, нито пък откъде е купен, защото инсталацията с глидерите и тръбите беше изградена, аз само добавих камината. А майстора който слагаше камината, твърдеше че радиатора е достатъчен. Затова ще го сваля, и глидерите ще ги добавя към другите стаи, а в тази просто ще взема един нов.
За кюнците, довечера ще си взема скоби, уплътнения, и каквото си трябва за да си ги направя както си е по каталог, и както казва производителя, за да няма напролет при почистването олеле.
nikolovvd - майстор
Потърси във форума теми за изчисляване на необходимата мощност на радиаторите в помещение. По дадените методики си пресметни сам необходимата мощност, за да си на ясно колко ребра трябва да ти е всеки радиатор. По-добре да се презапасиш с някой глидер, от колкото да мръзнеш.

Тема "Камина на пелети - Дим в помещението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: