• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
Tsilkov написа:
какво ще кажете за ардуино + 4 температурни сензора + ЛАН
Обясни го на малко по прост език за нас неграмотните :lol:
estqwerty - специалист
имам месец да свърша една простотия, после ще си поиграя и ще дам резултат. :)
сори за оффа и дабъл поста.
bulhomes2 - майстор
Това за ардуиното го мярках в темата за мониторинг на отоплителна система. Готино е, но не знам дали му е много заигравката. Ако е много - по оправдано е за наблюдение работата на термопомпи. Тук ти трябва няколко пъти в началото да се увериш в КПД-то. И да кажем след година пак да го провериш, за да не е станала питата за миене (сменяне).
alsted - майстор
bulhomes2 написа:
За климатик ли говориш?
Комбинацията:
Tsilkov написа:
alsted подозирам че говориш за това
е идеално решение. Цената сигурно е неимоверно висока и кой знае кога би се изплатило. Точно за преработване на климатик си мисля. На външното тяло да му се подава частично топъл/мръсен въздух от стаята :? Актуален проблем?
Tsilkov - майстор
alsted написа:
е идеално решение.
Наистина е такова но за големи обществени сгради със сериозен въздухообмен. При единични жилища обема на въздуха е малък и пасивния метод на рекуператорите е по-практичен. Германците при пасивните къщи изполват т.н. "компактни термопомпи" които са комбиниран уред включително и за вода , но за нашия климат мисля че не са ценово оправдани (честно казано не съм и виждал на живо такова чудо):
http://www.genvex.co.uk/genvexmp1.asp?p ... =GENVEXmp1
http://www.nilan.dk/en-gb/frontpage/sol ... pMoktK8Cxk
Ето и данни накратко за принципа:
http://passipedia.passiv.de/passipedia_ ... ac_systems
bulhomes2 - майстор
Дъвкахме го това - viewtopic.php?f=23&t=31103
canyin - напреднал
100 пластини 0.3мм 300/360 през 3 милиметра
2 ма за по 4 часа на ден го слепихме за 3 дена

Прикачен файл

recuperator100x0.3_300_360_320_3m.jpg
recuperator100x0.3_300_360_320_3m.jpg (64.77 KиБ) Видяна 2581 пъти
bulhomes2 - майстор
Браво! Не е толкова зор, нали? Но не очаквай да извадиш повече от 45% КПД с този вид! С какво ги лепихте?
canyin - напреднал
45% КПД извадих :) с топлообменник направен от 5 въздухопровода Ф 80 разтегнати на 2.4 метра в стериопорена кутия и за тест съм направил по 2 броя на 2 етажа по 80 квадрата жил. площ единия е с 4 х Ф80 а другия е с 5 х Ф80 . Този който е с 4 те дава около 35% КПД . Преди 5 месеца го направих просто чаках минусови температури за пробите . на долния приземен етаж където ми е Кафе-то заведението там е с 4 х Ф 80 и е денонощно 50 кубика на час ( помолих от ХЕИ да ми премерят със алерго...там метъра ( 50 кубика на час изкарвам и толкова вкарвам + - 10-15 % разлики ) . Ще пуна и видео и как сам лепил Пластините на алуминиевия :) ако имам време днес ще ти кача видео :) а като мине зимата ще ви кача и сметките си за ГАЗ за тази и 3 години назад когато нямах вентилация :) имах само външна изолация а преди 1 година и на 2 рия етаж и на таваните 5 см стериопор с фуга между *гипскартона и всичко от фугата заминава на към банята с отделен вентилатор 12волта на 0,35 А (140 куб. )(от Викиват на 5 лева ги взех вентилаторите) го дават но е слаб но върши перфектна работа ....... после видео .
п.п ако има правописни грешки извинявайте просто работя и пиша бързо и не обръщам внимание на подчертаното от спеллчекинга :)

А и за КПД то работят ми на 50 кубика на час ние сме 5 ( 2 деца ) 3 ма възрастни и 2 деца и според ...? трябвало по 10 до 20 кубика на час е аз съм на 50 по 10 на човек! при по висока кубатура на час може и да падне КПД то но при 50 куб КПД то е това което ти пиша!

Ако имаш път до Кюстендил аз съм в кафе Benet заповядай и виж сам в кафето ми е с 4 х Ф 80 а над кафето където живея ми е с 5 то х Ф 80 и сега за горе ше добавя към този с 5 те и пластинчатия дето слепих и тогава ще му мислим КПД то но по лесно е от сметките за овергаз така най лесно се смята :) за 1 отоплителен сезон и 3 години назад :)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: