• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
penata - специалист
За тези излъчватели за които ви писах за 10 кв метра предвидено до 3 метра височина са нужни 1000 вата , но разбира се има регулатор,така че и да е по мощно няма преразход. А иначе ефекта е приятен (на студена атмосфера се усеща доста по-силно) все едно си седнал срещу печка само дето не виждаш да светят реотаните и температурата на панелчето е около70-80 градуса.

пп. Смятам че Тани е прав повече излъчвателя по-добре!
ivanovrg - специалист
В англия ги има по пъбовете навън под чадърите
пил съм бира при минусови температури а усещането е все едно те пече слънце(краката ми под масата замръзваха,понеже масата пази сянка)
мисля даже не загряват предметите,а по скоро само живата тъкан(масата и бирата ми не се загряваха)
ползват се предимно за работни помещения,където не е нужно да се затопля целия хангар ,а само работника
nikisv - специалист
ivanovrg написа:
В англия ги има по пъбовете навън под чадърите
пил съм бира при минусови температури а усещането е все едно те пече слънце(краката ми под масата замръзваха,понеже масата пази сянка)
мисля даже не загряват предметите,а по скоро само живата тъкан(масата и бирата ми не се загряваха)
ползват се предимно за работни помещения,където не е нужно да се затопля целия хангар ,а само работника
Да лицето ти изгаря а гърбът ти е леден .
Krass - майстор
Айде да размърдаме малко темата, че от 2011 г. нищо не е писано, а технологиите и потребителите на това чудо са се променили. Имам една северна стая с много добра изолация, но с много конденз по стъклата на певецето. Мисля си за един такъв радиатор, но искам да чуя мнения на реални потребители.
ilianradkov - помощник
Стъклопакета не ти е наред
Krass - майстор
Абе тя и дограмата ми хлопа :wink: ама конденза не мисля, че е от кофти пакет. Стаята за сега не се отоплява, но и в случаите когато сме пускали радиатор, пак е така. Става гьол под прозореца. Но това както и да е. Искам хора които имат от тези отоплители да споделят впечатление.
orlie - напреднал
Имам две съветски лъчеви печки и си купих от продавалник още една за 10 лв и стайни термостати от хора за под 10лв. Всяка от печките е по 1000 вата и за преходните периоди смятам че е по икономично от всякакви конвектори, радиатори и дори климатици. Освен това в дневната имам 50" плазма и тя е около 300W. Ако човек (особено семейство) прекарва времето си в стая с добра изолация, южна със слънце и му е комфортно да се нагрява както на слънце, става. При тези печки е важно да не са много мощни и да са широки хоризонтално, а също и да имат хубав отражател. Така или иначе, обаче при тях е важно субективното усещане за комфорт. Въздуха не се нагрява и остава по-хладен. Разбира се има и определена конвекция винаги, така че той все пак се позагрява с времето.
От своя страна, комфорта от равномерно затоплен въздух си е без всякакво съмнение. Тогава обаче остава въпроса с цената на отоплението.
Така, че сравнението между климатик и инфрачервено отопление не е много коректно, едното затопля въздуха но бръмчи, духа и издава странни звуци другото те напича, но не топли въздуха.... Кой както му харесва. Конвекторите на ток много харчат. Най-доброто обаче си е парно с радиатори и /или подово.
valentin1000 - помощник
Какви са тези печки по 10 лв??? :? Дай някакъв линк да се обзаведа и аз с една такава
orlie - напреднал
valentin1000 написа:
Какви са тези печки по 10 лв??? :? Дай някакъв линк да се обзаведа и аз с една такава
Хех, няма къде. Двете ги имам от баща ми, а тази за 10 я намерих случайно в продавалник използвана и като я видях на снимката реших че няма да ми е излишна. Те са произведени през 70те години на миналия век и се нуждаеха от лека рехабилитация и модернизация. Същите като форма и с подобна конструкция, но някакви маркови и съвременни струват над 100лв. Но има и някакви евтинки в Баухаус пък и Теси май има, които хич не изглеждат лошо. Хубаво е да имат степен 400вата и според мен по-добре да се използват две по 400 -500 вата, отколкото една 1000, ако е тясна. Да може да огряват по-широко стаята без да те напича много силно. Разбира се зависи и от площта на стаята, ако е много голяма, трудно ще те стопли, ако е слаба.
Тани - модератор
Нали не говориш за печките с реотаните :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "инфрачервено отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: