• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
да добавя и друг вариант за двустранно фрезоване без щифтове, но условието е заготовката да е идеален правоъгъник. В нулата на машината се застопоряват надлъжна и напречна опора които не се мърдат и в тях се притиска заготовката. След обръщане на 180 градуса нулата пак си е същата. Важно е в програма да се зададат точните габарити на заготовката и модела да се центрира в обема на заготовката.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Правя отделна операция за щифтовете, установявам нулата и пускам да пробие дупки в жертвената подложка. Слагам щифтовете, надявам на тях заготовката, обърната огледално и пускам втората част от работата.
С три или четири щифта става още по-точно, защото при два може да има леко "хлопане" в рамките на няколко стотни.
Е,това е истината. :idea:
Това ми допада.
nunep и американците го правят като нас,но за всеки случай му слагат и винтове :-D
Поздрави
MrMurdjo - майстор
О, и аз слагам винтове, ако трябва :)
Има още един начин, който аз ползвам, но е по-специфичен за дадени детайли. Например трябва да фрезовам нещо аксиално на цилиндричен стругован детайл. Вземам парче дебел 18 мм шперплат (може и МДФ, но е по-слаб), изкопавам цилиндрично гнездо в него, като 0/0 ми е в центъра, после слагам в него детайлите, с което осигурявам центрирането и ако има централен отвор и той не е засегнат от фрезоването, завивам и една рапида :). Ако не може с рапида, търся някакъв друг начин за го фиксирам за да не го извади фрезера. Освен на цилиндрични, правил съм подобни гнезда и за детайли с по-сложна форма. Способа съм го ползвал включително и за фрезоване на тангециално гнездо за глава на болт в цилиндричен детайл. При леко подаване, да няма големи усилия, детайлът си стои закрепен много добре.

П.С. То това май е повече за другата тема, но гнездата се правят върху същия CAD проект, както и самия детайл.
cichlidi - помощник
Здравейте, как мога да задвижа 4-тата ос. Пример- чертая определен 3д файл, тръба с текст например. В какъв формат да ги сейфам и тн, как да ги отворя в КамБам, така че да може с помоща на 4-тата ос на тръбата да напиша по широчина определеният текст? :partyman:
cvettomirr - специалист
Някой може ли да ми помогне с активацията на vectirc aspire v3 и vcarve pro 6. Успешно подкарах само cut3D, но там патча се отвори и успях да въведа в кейгена името и ми направи серийния номер. Да ама с Аспайра и Вкарвето не иска. При стартиране на програмите се появява прозорец и иска Registered User name и licenced code. Ама незнам какво име да напиша, иначе кода го имам.
Balabanov - специалист
В работата работим главно с "Type Edit 3"
Ето линк до офицялния им сайт:
http://www.type3.com/FR/accueil/accueil_fr.php
Ето и какво представлява:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BtkQwqyRpTY[/youtube]
Само дето може да се намерят само стари версии аз мисля да си я купя за напред този софт е страшен!!!
edesign - специалист
Качвам една демо програма. С нея могат да се рисуват доста неща. Става само за 2D (рязане, гравиране). Демото на програмата е, че не може да записва файла и после да се редактира, но това което е нарисувано може да се експортне като G код и да се използва. В примерите има картинка на мики маус и кон.
Генерира и код за зъбни колела.

Прикачен файл

PCDdemoV108.rar
(374.11 KиБ) Свален 118 пъти

Прикачен файл

zkolela.jpg

Прикачен файл

horse.jpg
Последна промяна от edesign на съб мар 22, 2014 8:32 pm, променено общо 1 път.
edesign - специалист
и да добавя още нещо защото съм се заиграл :)
Понеже ми трябваше да гравирам текст на кирилица и нещо не успях да се справя с други софтуери - все кирилизацията липсваше с тази програмка си оправих нещата. А буквите беше важно да са thin това означава, че фрезера минава през тях като център линия, а не да ги прави с щрихи или контури, защото ми трябваше гравиране на информационна табелка с дълъг текст и това отнема ужасно много време за фрезоване. Качвам картинка на фрезован текст върху пластмаса за гравиране с конусен фрезер 0,2мм и 90 градуса наклон (благодаря на MrMurdjo от друга тема ми подсказа за инструмента, аз пробвах с цилиндричен фрезер 0,4мм но все оставаше голямо назъбване по периферията). Мащаба е височина на буквата 2мм. Т.е. може много лесно да се правят и табелки за входни врати, пощи и т.н.

Прикачен файл

text.jpg
text.jpg (46.7 KиБ) Видяна 4876 пъти
MrMurdjo - майстор
Станало е, но има какво още да се желае. 90 градуса е много, препоръчвам 30 и надолу.
Като графичен дизайнер мога само да споделя, че разредката между буквите също е от голямо значение. Доста от кирилизираните шрифтове нямат пълен набор от двойки символи за така наречения "kerning" - динамичната промяна на разредката в зависимост от съседните символи. Например двойките "УА", "ОA" изискват буквата "А" да се подпъхне леко под предната за получаване на визуално красиво оформен текст. За еднаква разредка, подобно на пишеща машина, има шрифтове с фиксирана ширина на символите, като например .
Освен наличие на заложени двойки символи, програмата с която се набира и експортира текста , трябва да умее да ги използва. Повечето CAD и CAM програми го нямат. Имат го специализираните продукти за графичен дизайн и оформление на печатни издания, като InDesign. Като цяло продуктите на Adobe имат може би най-добрата работа с пропорционалната автоматична разредка и kerning.
dobrinski - специалист
Здравейте, някой да сподели опит с обработка на 3Д детаили с 4 та ос. По специално софтуер.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: