• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
ivanovbg - майстор
Илчо Илиев написа:
....
Гледам почнали да зареждат патешки фенери, още са скъпи(95ст/кг),но са добри.
Иначе по кауфланд и подобните магазини има целогодишно, но са дребни и оглозгани,а тези са супер...на 2 зелки -1 фенер и кана вино....
Само още малко да втаса хубаво и ще пробвам :partyman:
КИМИ - специалист
dravko написа:
...понеже не го обичам много солено се спрях на една рецепта от форума 225гр сол, 25 гр. захар и доливане до 10 литра в голяма бутилка.
:stock1: Не забравяй че солта е консервант и даже 400г/10л не са много-
после винаги можеш да го измиеш и обезсолиш.
ESPACE - майстор
Захарта е за подпомагане на млечно-киселата ферментация. Колега от форума явно химик го беше обяснил много добре, но вече не помня в коя тема.
stiv1961 - майстор
Една седмица бях в болница и зелето ви вече готово :) . В събота и аз ще правя проверка на бидонЯ, сигурно и аз съм готов вече :partyman:
Mega - специалист
А какви са признаците за готово зеле?
stiv1961 - майстор
Чорбата бистра и резлива, зелето..... кисело :-D
На вкус и цвет товарища нет :-D
VLADO66 - майстор
Mega написа:
А какви са признаците за готово зеле?
Това е субективно усещане.По принцип трябва да е омекнало и да добие приятно кисел вкус.Някои го пресичат с калиев сорбат по-рано защото го обичат по-хрупкаво.
valentor - специалист
stiv1961 написа:
Една седмица бях в болница ......
Аааа, не така друже !!!
Не така ! ! !
Виж сега. Здравето е в главата /кратуната бих казал/ !
Едно време ни /ни , на нас, щот ако е вярно (61) то сме на потчти еднаква възраст, като АЗ съм по-напред/ обясняваха че : " здраво тяло прави здрав дух " .
След някое изтекло време = като станах по-мъдър(=стар) се сетих, че някак си нещата са точно така, само че малко,точно наопъки :
В смисъл , че не е :
" здраво тяло прави здрав дух " , а че е точно обратно=наопъки :
" здрав дух прави здраво тяло"
Къде е лошото ли ?
Лошото е , че съм го ПРОВЕРИЛ , (върху себе си ) и съм си го потвърдил.
Ще кажеш : Как ?
Обяснявам:
Преди 3-4-5 години ,защото/понеже пуша цигари ...(спирал съм ги по за няколко години ...и .. пак съм ги започвал) в един момент започва една болка ,в гръдната област.
(Мислех си , че е от цигари... по-късно се сетих, че причината е друга, както и да е )
Обаче в онЯ момент ме боли.
Боли през деня, боли и през нощта.
Една нощ се събуждам от болка.
То боли-аз мисля, то пак така и аз пак така.
В един миг си казвам ( за да си го кажа др.Хегел е др.Енгелс сигурно имат заслуга, или заслуга имат онези ,които обясняваха че първите двама другари са открили...... топлата вода, секса и електричеството, както и да е ), че тая работа, демек (на чист булгурски= некоИ "патриотари" многУ съ дразнят като булгурствам), работата на болката- няма да я бъде.
Демек = или тя мене- или аз нея.
Започвам да си я представям като "някакво си нещо"- това е израз на предходния премиер, като го питаха за ГМО- та визуално(в тиквата ми) се явява нещо като топка,футболна, без крайни очертания, мъглява.
И си казвам ей сега ще ти таковам м..ата.
Почвам да я свивам едновременно от всички страни.
По метода но имплозията/ от вън -навътре/
Свивам я до някъде си..... и в мигът в който се разсея ..тя веднагически си възвръща началното състояние..
Втори път я свивам до размер на тенисна топка..... и... пак я оттървавам.
Казвам си : Ееее не,няма изход.
Или топката - или аз.
На третия път я свивам, отвсякъде, максимално....до тениста....до пинкпонг...до главичка на карфица.... до анихилация.
И ....я .... НЯМА.
НЯМА Я !!!
Няма я топката.
Няма я и болката.
Заспал съм.
На сутринта -няма болка.
Няма я вече от тогава и до ден днешен....
Здрав дух-прави здраво тяло..
Дано съм успял да ти помогна Стив-61
stiv1961 - майстор
valentor, ти ма разби бе, човек :? , нищо не разбрах :-D , вярно бях за пневмония ама ме изкараха ХОББ, дейба маа му...... нищо...... темата е ,, кисело зеле"...... извинете.....
Stefan_62 - майстор
Абе някой нямали да се похвали, че зелцето му вече е готово и си го мези с ракйкато или го мъчи с мръвки на фурна :lol:/някой май го правиха по-ранко от мен/. Моето е почти на кантар, но ще изчакам до неделя и му слагам калиевият сорбат. :drinkers:
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: