PCL82 написа:Към PCL82jabata написа:Немога да разбера, откъде накъде трябва човек да пита съседите, какво ще връзвам към комина? Това е комин, ако искам ще връзвам котле, ако искам аспиратор. Докато ползвам ширмовката, а не пипам централния комин, мисля че няма проблем. Както се казва, апартамента си е мой, и докато не пипам конструкцията на сградата, и не пипам общата ВИК инсталация, никой няма право копче да ми каже. По-тази вашата логика всичките климатици, и всичките остъкления са незаконни, но си ги има, и хората продължават да ги правят.Да такива действия са незаконни, защото променяш предназначението на обща част (комина) и затрудняваш съседите си да го ползват, както е заложено в проекта. А там е предвиден за готварски печки на твърдо гориво в аварийни случаи (студената война). Ако всички съседи се договорят да го ползват за аспиратори може, но трябва да вземат решение на общо събрание.
Остъкленията, избиването на външни и носещи стени, климатиците, защото променят фасадите са незаконни. Просто вече са изтървани и никой не е тръгнал да се бори с превръщащите се в гета блокове.
С иноксовата тръба запушваш съществена част от сечението на главния отвор. Мазнотията от аспираторите ще се отложи по твоята тръба, която може някъде да се нагрее до пламна температура и мазнотиите да се запалят в комина.
Решението би било всичките ти съседи от първи до четвърти етаж да свържат аспираторите си през обратни клапи към малкия отвор, който да се изолира от големия и да служи само за вентилация. А ти да получиш правото да ползваш големия отвор само за твоя котел.
Но това е преустройство и иска поне съгласието и съдействието на съседите ти, а официално и документи, които трябва да се одобрят в общината.
Превръщайки мазето си в котелно също си извършил незаконно преустройство. Твое право е да си държиш горивото там, но не и от складово да го превръщаш в техническо помещение.
Написал съм, че аспираторите са свързани не в основния комин, а в съседния през преходи.Едва ли мазнината ще отиде до инокса, но не е невъзможно.Не виждам как ще се пъхна в комина да изолирам преходите от малкия комин към основния, за да не преминават мазнини и да го ползвам само аз с котела . Ако можеш да ми обясниш технически как ще се изпълни изолирането на малкия от големия с радост ще го прочета.Въпроса ми беше дали някой е страдал с комин като мен, и как е решил евентуално проблема.Друг е въпроса кое е законно и кое не, кое се прави с проект и кое не.Да не ти казвам, че комшията си направи баня над моята спалня и ме събужда посред нощ с душа

Малко ми звучиш като човек работещ в община, РДНСК и строителен контрол.Много съм наясно още един път казвам, кое е законно и кое не.Но в случая комшиите които са строили къщата, изобщо не помнят как са правени комините, имат или нямат преходи, малки или големи комини, нямат си и идея.С две думи изобщо не им пука.Чакат ме в събота аз да оправя комина за да не пуши, така като ги гледма нямат нищо против това нещо.Айде със здраве.Поздрави.