Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
PCL82 написа:
jabata написа:
Немога да разбера, откъде накъде трябва човек да пита съседите, какво ще връзвам към комина? Това е комин, ако искам ще връзвам котле, ако искам аспиратор. Докато ползвам ширмовката, а не пипам централния комин, мисля че няма проблем. Както се казва, апартамента си е мой, и докато не пипам конструкцията на сградата, и не пипам общата ВИК инсталация, никой няма право копче да ми каже. По-тази вашата логика всичките климатици, и всичките остъкления са незаконни, но си ги има, и хората продължават да ги правят.
Да такива действия са незаконни, защото променяш предназначението на обща част (комина) и затрудняваш съседите си да го ползват, както е заложено в проекта. А там е предвиден за готварски печки на твърдо гориво в аварийни случаи (студената война). Ако всички съседи се договорят да го ползват за аспиратори може, но трябва да вземат решение на общо събрание.
Остъкленията, избиването на външни и носещи стени, климатиците, защото променят фасадите са незаконни. Просто вече са изтървани и никой не е тръгнал да се бори с превръщащите се в гета блокове.

С иноксовата тръба запушваш съществена част от сечението на главния отвор. Мазнотията от аспираторите ще се отложи по твоята тръба, която може някъде да се нагрее до пламна температура и мазнотиите да се запалят в комина.

Решението би било всичките ти съседи от първи до четвърти етаж да свържат аспираторите си през обратни клапи към малкия отвор, който да се изолира от големия и да служи само за вентилация. А ти да получиш правото да ползваш големия отвор само за твоя котел.

Но това е преустройство и иска поне съгласието и съдействието на съседите ти, а официално и документи, които трябва да се одобрят в общината.

Превръщайки мазето си в котелно също си извършил незаконно преустройство. Твое право е да си държиш горивото там, но не и от складово да го превръщаш в техническо помещение.
Към PCL82
Написал съм, че аспираторите са свързани не в основния комин, а в съседния през преходи.Едва ли мазнината ще отиде до инокса, но не е невъзможно.Не виждам как ще се пъхна в комина да изолирам преходите от малкия комин към основния, за да не преминават мазнини и да го ползвам само аз с котела . Ако можеш да ми обясниш технически как ще се изпълни изолирането на малкия от големия с радост ще го прочета.Въпроса ми беше дали някой е страдал с комин като мен, и как е решил евентуално проблема.Друг е въпроса кое е законно и кое не, кое се прави с проект и кое не.Да не ти казвам, че комшията си направи баня над моята спалня и ме събужда посред нощ с душа :x
Малко ми звучиш като човек работещ в община, РДНСК и строителен контрол.Много съм наясно още един път казвам, кое е законно и кое не.Но в случая комшиите които са строили къщата, изобщо не помнят как са правени комините, имат или нямат преходи, малки или големи комини, нямат си и идея.С две думи изобщо не им пука.Чакат ме в събота аз да оправя комина за да не пуши, така като ги гледма нямат нищо против това нещо.Айде със здраве.Поздрави.
PCL82 - майстор
Всеки малък отвор продължава нагоре и след около 2м се включва в големия. Ако проблемът е в неуплътнени фуги е ясно каво да направиш. Ако връща през аспираторите може да се мине със качествени ламаринени обратни клапи, но пусне ли някой аспиратор на теб ще ти върне дим от котела.

Това, което ти предложих не е просто-изисква да разбиеш по две блокчета на етаж и да ги замениш с други без преход или с флекс да изрежеш отвор през който да направиш операция запушване на преход. Къде точно е прехода определяш с канап с вързана тежест, пуснат в комина.

Или убеждаваш съседите си да си свържат аспираторите с въздуховоди през шкафовете до външната стена или да ги ползват с активен въглен на затворен цикък и коминът остава само за печки и твоя котел.

Понеже инвестицията е дългосрочна може и да си заслужава. Ти поемаш разходите по преустройството и получаваш собствен комин, но съседите ти трябва да съдействат.

Иначе съм бил и домоуправител и имам познати, които работят в общината, имал съм си работа и с много съседи самооправци и съм против този подход всеки да си надсвоява общи части над полагащото му се.

А да знаеш баня над жилищно помещение е забранена и можеш да се жалваш, ако си готов да се откажеш от своите безобразия и ги направиш по допустим начин, иначе състедът ти би ползвал срещу теб и ще паднете и двамата.
geniya - специалист
Успях с голям проблем да изкарам кюнците.Първите две излязоха лесно и оттам нататък с гюлето мачкане по половин час на кюнец и вадене на парчета от комина. :x Луда работа.Проблема обаче е че не мога да вкарам гофрето поради доста налепи по стените на коминните тела отвътре.С топуза не могат да се изчистят защото четките след топуза са малки.Някой има ли идея дали ако се завари някаква рамка по размер и се закачи след четката ще успее да се изчисти?Не можах и да премеря светлия отвор на коминното тяло.Някой знае ли размера?
PCL82 - майстор
Големият отвор е 20х20см, а малкият е 20х12см. Понеже ще има отклонения в размерите, неточности в зидарията и излязал разствор, реално ще са по-малки на места. Има разни кубчета, които се палят в комина, развиват висока температура, гърмят и чистят саждите. Имаше май и рецепта с нафталин и още нещо.

Клюнците ти са изгнили от собствения конденз. Въздухът отвън е студен и охлажда кюнците, димът кондензира излиза през снадките и потича и отвън. Кондензът е киселинен и разяжда черната ламарина. С неръждаемото гофре няма да имаш корозия, но кондензът ти е пак гарантиран и последващо запушване и мъки с чистенето.

При модерните коминни системи точно по тази причнина в комина има шамотни тръби, изолирани с тънка минерална вата, през които се движи димът. Между тези тръби и коминните тела има въздушна междина, през която се движи първичният въздух за котела, загрява се от комина и кпд-то е по-високо. Първичният въздух се засмуква горе под шапката на комина, която е оформена така, че да не се засмуква дим а само въздух.
velas - специалист
geniya написа:
Комина е с коминни тела и преминава през кухнята, има закачени 2 аспиратора, но котела е в основния комин.Явно има преходи от единия е другия комин, незнам.
Това не е комин за печки на твърдо гориво а въздуховод за аспиратори (аспирация)!
Определено не знаеш принципа на димоотводите и въздуховодите за аспиратори. По-горе са ти описали как работи. Не може нищо да слагаш или включваш в общия въздуховод.
Комбинацията аспирация с димоотвод е пожароопасна и правилата ги има някъде в ЗУТ. Моли се да не стане някоя беля, че ще има да плащаш цял живот.
Ако аз съм ти съсед, със сигурност няма да ти позволя нищо да направиш... Пази боже от такива съседи...
geniya - специалист
leosat varna написа:
geniya написа:
Комина е с коминни тела и преминава през кухнята, има закачени 2 аспиратора, но котела е в основния комин.Явно има преходи от единия е другия комин, незнам.
Това не е комин за печки на твърдо гориво а въздуховод за аспиратори (аспирация)!
Определено не знаеш принципа на димоотводите и въздуховодите за аспиратори. По-горе са ти описали как работи. Не може нищо да слагаш или включваш в общия въздуховод.
Комбинацията аспирация с димоотвод е пожароопасна и правилата ги има някъде в ЗУТ. Моли се да не стане някоя беля, че ще има да плащаш цял живот.
Ако аз съм ти съсед, със сигурност няма да ти позволя нищо да направиш... Пази боже от такива съседи...
Прав си, че не е комин, но няма друг вариант.Аз съм практичен човек и мисля за другите даже понякога повече и жена мрънка, че се нагърбвам с проблемите на другите, но това е друга тема.Успях да вкарам иноксовото гофре цялото :drinkers: и сега горенето на котела е супер.Мисля си как преди с кюнците вътре е имало аспирация като всичко беше запекло.Сега 2 дни прочистих основно комина и съм сигурен, че досега никой не го чистил за 22 години.Ако можех да си вържа котела в друг комин да съм го направил отдавна, но няма никаква възможност.
jabata - специалист
leosat varna написа:
Прав си, но ми е чудно по-какво разбираш кой комин за какво е. Имаш два комина един до друг, и двата за зидани с коминни тела, единия граничи с кухнята, другия с дневната. Като разбира се, и при двата връзването става чрез ширмовка. Та нима някой ще ме спре да си сложа печка чудо в кухнята, нали е комин?
Вероятно в плановете го има това, но какво прави човек в случай че плановете са били в домоуправителя, а него вече го няма? Може би общината, където ти казват това е работа на етажната собственост.

И накрая човек попада в един затворен цикъл, от където няма излизане, и където разбира се всеки е прав за себе си, защото на комина не е написано само за аспиратори, само за печки на твърдо гориво, и т.н.

Просто в България няма закон за етажната собственост, и дори и да има той не действа, или доколкото действа защитава безобразията.
velas - специалист
Да, но не можеш да сложиш ширма в дневната...можеш, но вече няма да е дневна, а кухня... :wink:
Та точно по тази причина отвора в кухнята е за ширмове, а отвора в дневната е за печка. А за най-сигурно се минава през комшиите и се проверява кой, къде и какво е вързал.
Ако има разминаване, кметството или пожарната много бързо оправят нещата...
PCL82 - майстор
Не е така. По проект и в кухнята и в дневната комините са за печки. До 70-те години все още много хора са готвили на твърдо гориво или нафта, защото е било по-евтино. В блоковете тези комини са залагани като аварийни отопления, защото режим на парното и тока е бил възможен. Знам го от архитект, работил в Главпроект. Тогава аспираторите с вентилатори са били нещо нехарактерно за бита на обикновения българин и няма как да са залагани в проектите. Но е имало кухненски вентилатори и ламаринени фунии над печките. То и готварските печки са били лукс и много хора са готвили на котлони.
В баните обаче има отдушници, те или са една обща шахта или също са направени сифонни с коминни тела.

Та явно за какво ще се използват е оставено на живущите. На общо събрание може да се вземе решение и всички етажи да са задължени или само за аспиратори или само за печки да ползват даден комин
kozl - майстор
България - страната на демокрацията над законите и вратите в тях. Що е то комин или вентилационен шранг? Абе дупка некава за кабели антенни или за шахта за боклук или пък ненужен елемент - стеснил апартамента. Кво ли пък ще стане ако кухнята с абсорбатора се свърже към отдушник на кенефа. Еми вместо на ляйна мирише на кИфтета :lol:
В старите сгради комините са амостоятелни и се добавят един до друг на всеки по-горен етаж. Е тва не пречи в България горния съсед да си направи дупка в долен комин - щото така ми е било угодно. Унас всеки прави каквото му е угодно напреки на правилата и се жалва, че нЕма демокрация.

Тема "Проблем с комина, опуших комшията!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: