Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
4i4kotrevi4ko - специалист
Марката и моделът на лаптопа няма да ги казвам, модел от миналата година, бая производителен.
Корпус от пластмаса и ламарини, оригиналното зарядно е 19V/6.3A(120W), двужилен кабел към контакта и двужилен към лаптопа.

Проблемът и стъпките за диагностициране:
а) работи ли само на батерия - няма напрежение на екрана на мултицета (китайски, евтин, мерещ долу-горе вярно)
б) работили с включено зарядно - при докосване на ламарините се усеща леко вибриране (не е от вентилатора): напрежение от -1.200 до -1.400V, измерено червена сонда на решетката на говорителите/или/ламарината на екрана _ черна сонда на защитното зануляване на разклонителя, където е включен. Иначе няма проблеми по време на работата
в) същото от точка б) се случва и когато лаптопът е спрян, но още стои на зарядно
г) зарядното беше сменено с по-мощно и по-тежко, трижилен към контакта - 150W. Без резултат
д) лаптопът и оригиналното зарядно бяха отворени и проверени независимо от две учени глави дали имат проблеми. Нямат - зарядното работеще в описаните на етикета граници, по лаптопът всички модули бяха замасени правилно. Ще отворя една вратичка - лаптопът не прегрява, дори на 8-10 часа cpu/gpu torture test.

Лаптопът още не е носен на сервиз, нямам желание да ми кажат, че дъното или някоя друга скъпа част са за смяна.
Въпросът е къде може да е проблемът - в гнездото за буксата на зарядното, някъде по периферията (ще сваля ако трябва паметта, клавиатурата, тъчпада, записвачката и твърдият диск), другата периферия като екран и говорители, копчето за пускане, подредбата на звездите?
PCL82 - майстор
При двупроводното захранване е ясно, че масата на лаптопа е с плаващ потенцал и затова мериш някакво напрежение. При трипроводното може към зашитните пластини да е свързан мрежовия филтър в първичната страна, но не и масата на вторичната.Затова премери в режим омметър какво е съпротивлението между защитните пластини на щепсела и маста на захранването.

Възможни са и заземявания през съпротивление или през индуктивност.
MIRO_073 - майстор
4i4kotrevi4ko написа:
Марката и моделът на лаптопа няма да ги казвам, модел от миналата година, бая производителен.
Корпус от пластмаса и ламарини, оригиналното зарядно е 19V/6.3A(120W), двужилен кабел към контакта и двужилен към лаптопа.

Проблемът и стъпките за диагностициране:
а) работи ли само на батерия - няма напрежение на екрана на мултицета (китайски, евтин, мерещ долу-горе вярно)
б) работили с включено зарядно - при докосване на ламарините се усеща леко вибриране (не е от вентилатора): напрежение от -1.200 до -1.400V, измерено червена сонда на решетката на говорителите/или/ламарината на екрана _ черна сонда на защитното зануляване на разклонителя, където е включен. Иначе няма проблеми по време на работата
в) същото от точка б) се случва и когато лаптопът е спрян, но още стои на зарядно
г) зарядното беше сменено с по-мощно и по-тежко, трижилен към контакта - 150W. Без резултат
д) лаптопът и оригиналното зарядно бяха отворени и проверени независимо от две учени глави дали имат проблеми. Нямат - зарядното работеще в описаните на етикета граници, по лаптопът всички модули бяха замасени правилно. Ще отворя една вратичка - лаптопът не прегрява, дори на 8-10 часа cpu/gpu torture test.

Лаптопът още не е носен на сервиз, нямам желание да ми кажат, че дъното или някоя друга скъпа част са за смяна.
Въпросът е къде може да е проблемът - в гнездото за буксата на зарядното, някъде по периферията (ще сваля ако трябва паметта, клавиатурата, тъчпада, записвачката и твърдият диск), другата периферия като екран и говорители, копчето за пускане, подредбата на звездите?
Кажи марката, защото за пръв път чувам за лаптоп с двупроводно захранване-а не със стандартен захранващ кабел, а пък казваш, че е як лаптопса :?

1.2-1.4V може да се получат и по индукция-все пак имаш въртящи се елементи в него и магнитни полета разни
Последна промяна от MIRO_073 на чет ное 28, 2013 4:28 pm, променено общо 1 път.
Срам, несрам, за колко ома да настроя мултицета? Това, което забравих да кажа, е че инсталацията е трипроводна, а проблемът се наблюдава както директно включен в контакта, така и зад качествен и скъп online-ups (не APC).
hidrazin - майстор
Последното(за звездите и тяхната подредба, или ТОВА) е най-вероятното, при условие че е сменено зарядното с такова имащо трижилен кабел и контакта е правилно монтиран.
:partyman:
PCL82 написа:
Затова премери в режим омметър какво е съпротивлението между защитните пластини на щепсела и маста на захранването.
На каквото и да завъртя, дава 1.
hidrazin - майстор
Ако е утечка с мултицета ще я измери, ама когато татко ми купи колело - друг път. :) По-скоро съм склонен да се насоча към самовнушение. Ако при докосване на металните части усеща "вибриране" и това се дължи на офазени метални части, един най-обикновен фазомер с глимка от магазина, струващ един лев ще трябва да светне. Поне слабо и видимо в затъмнена стая.
Изображение
:partyman:
Тани - модератор
При положение, че лаптопа ти е галванично разделен от мрежата, не знам каква работа имаш да мериш между земя и шасито/платката на лаптопа!

Всяко едно импулсно захранване ще ти покаже някакъв потенциал спрямо земя! По корпуса на прахосмукачката ми има поне няколко КИЛОволта (няколко хиляди волта), но това по никакъв начин не ме е притеснило! Само се чудя защо не са го занулили и него, при положение , че захранващия кабел е трижилен и щепсела е шукò :?
todortv - майстор
Тани написа:

.... По корпуса на прахосмукачката ми има поне няколко КИЛОволта (няколко хиляди волта), но това по никакъв начин не ме е притеснило!
Може ли да обясниш. :?
Вчера правих една професионална и пластмасовият корпус беше заземен с третото жило. Това ясно, но ти какво имаш предвид?
Тани - модератор
Е какво повече да обяснявам! Всичко съм си описал! Като поработи малко, от металния корпус така пере ток, че първите няколко пъти яко се стрясках, но после и свикнах, да не пипам там :wink:
Изображение

Определено тази лъскавата метална част не е занулена/заземена!

Тема "Въпросче за офазен? корпус на лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: