• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
magi208 написа:

Аз искам система изцяло конструирана от продавани на пазара компоненти.

има ли смисъл от инверторно управление на агрегата?

Къде е границата един по-голям компресор или 2 по-малки, които се редуват, а в определени моменти работят заедно?

Как да се обезшуми

Ето едно примерно задание:
Агрегата трябва да е въздух/вода.
Вентилаторни конвектори и подово.
Монофазен ток.
Сграда около 200...250кв/м отопляема площ, добре изолирана.
300л БГВ[
Сега малко за инверторното управление.

То е предназначено да пази от претоварване компресора с висока степен на компресия когато температурата или налягането на фреоновите пари се повишат /основна функция/ както и за развъртане до необходимото задание за мощност /вторична функция/

Понеже вече така и така е налично всички производители го използват за още множество екстри като :

Избор на най икономичен режим за конкретните температурни условия.

Промяна на съотношението дебит-температура на фреоновите пари/обикновено с помощта на ЕРВ/

Промяна на съотношението в температурите на кондензация и изпарение.

Подготовка посредством оборотите на компресора за смяна на режима на натоварване /Основно при обезскрежаване/

Избор на кондензна или противокондензна точка/и за двата режима/

И т.н .....Че дори и за проверка на коректността в показанията на датчици и заряд с фреон.

Изобщо колкото производители толкова мнения по въпроса как се прави климатик.
magi208 - специалист
magi208 написа:
magi208 написа:

Аз искам система изцяло конструирана от продавани на пазара компоненти.

има ли смисъл от инверторно управление на агрегата?

Къде е границата един по-голям компресор или 2 по-малки, които се редуват, а в определени моменти работят заедно?

Как да се обезшуми

Ето едно примерно задание:
Агрегата трябва да е въздух/вода.
Вентилаторни конвектори и подово.
Монофазен ток.
Сграда около 200...250кв/м отопляема площ, добре изолирана.
300л БГВ[
Чакай че и аз се отплеснах . Сори това не е точно за този форум.

Ти да нямаш предвид инверторно управление на конвенционален компресор?

Това е възможно за всички в посока -20 до + 20 процента за монофазните и -30+20 за трифазните варианти.

Това е възможно за някои компресори в диапазона -70 + 120 процента./Трифазни и то конкретна конструкция/

Друг е въпроса ,че някои биха тръгнали да се разхождат из кутията при + 20 % и при всички случаи се набляга на защитите.
1115 - специалист
Нещо явно аз съм се объркал.
Мислех, че някой компресори са с асинхронни двигатели и могат да се управляват, както стандартен двигател. Примерно в диапазон 30...80Hz.
magi208 - специалист
1115 написа:
Нещо явно аз съм се объркал.
Мислех, че някой компресори са с асинхронни двигатели и могат да се управляват, както стандартен двигател. Примерно в диапазон 30...80Hz.
Не си се объркал , все още се използват въпреки че ги измества така наречения БЛДС /синхронен безчетков мотор с магнитен ротор/

Просто трябва да се внимава какво се купува както по отношение на компресор така и по отношение на управление.

Например всички вертикално разположени компресори при които компресора е под електромотора , помпят си в корпуса и са трифазно навити асинхронни могат да се използват така с честотно управление ,или широчинно-импулсна модулация въпреки че за тях се препоръчва пространствено-векторен контрол

В този случай вече започвам да ти разбирам заданието и ще се концентрирам върху:

Конвенционални компресори които могат да се управляват инверторно .

Избери си само тип управление за да започнем от някъде . Ако си затруднен ще изберем стандартно честотно несинусоидално като най-евтиния възможен тип /въпреки загубите от около 15 %/
Последна промяна от magi208 на пет ное 29, 2013 5:33 pm, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Чаро написа:
Пак чели-недочели, а при следващия цитат помпата вече я очакваме 6кв :lol:
Върни се малко по-горе и виж за колко кв мощност е предвидена 1,1кв помпа, като все пак сме във форум и си говорим...
За 17кв и вода до около 10-15м помпата е 370В, за по-дълбоки води около 500 до 700вата.

Ако водата ти е на 80-метър, а искаш да топлиш 50м2 с ТП вода-вода бих разбрал песимизма ти!
Пак чел ,недочел !,,при консумация 12-16 киловата на цялата инсталация.
нормалното е за тези 7 кубика сондажната помпа да е с консумация 1.1 киловата но човек може да си купи и с 2 киловата /"Май си пропуснал този абзац или ти се иска да се сравняват 55 киловата с 2 киловата?Много четем нещо ама през ред!
magi208 - специалист
saraneron написа:
Чаро написа:
Пак чели-недочели, а при следващия цитат помпата вече я очакваме 6кв :lol:
Върни се малко по-горе и виж за колко кв мощност е предвидена 1,1кв помпа, като все пак сме във форум и си говорим...
За 17кв и вода до около 10-15м помпата е 370В, за по-дълбоки води около 500 до 700вата.

Ако водата ти е на 80-метър, а искаш да топлиш 50м2 с ТП вода-вода бих разбрал песимизма ти!
Пак чел ,недочел !,,при консумация 12-16 киловата на цялата инсталация.
нормалното е за тези 7 кубика сондажната помпа да е с консумация 1.1 киловата но човек може да си купи и с 2 киловата /"Май си пропуснал този абзац или ти се иска да се сравняват 55 киловата с 2 киловата?Много четем нещо ама през ред!
Може да си купи защото някой го е подвел , при ниво до водното огледало от 9 метра да кажем но може и водата да му е на 50 метра дълбочина.

Просто и двамата сте прави моля ви не се карайте :)

Ние сме облагодетелствана страна от гледна точка на разнообразни природни дадености.

Някъде е най-евтината възможна климатизация някъде би било скъпо или неразумно.

Общо взето за по-голямата част от страната е изгодно да си направиш Т.П. вода вода.
denuchi - специалист
magi208 написа:

Конвенционални компресори които могат да се управляват инверторно .
Кой от кой модел. Монофазни. На инверт. климатици с захранване 230 в. компресорите какви са.
И малко от мен. Не съм на мнение че всеки може да си направи ТП вода-вода или въздух вода. Всеки започва и впоследствие започва едно питане и разпитаване, това така, това не работи и т.н. Аз например ангренажа на колата немога да го сменя, закарах е в сервиз. Иначе лесно се пише всеки сам може да си го смени, и после в сервиза с по големи беди.
Да попитам вие каква алектроника използвате. (това от друга тема). Какво разбираш под маркова.
magi208 - специалист
Кой от кой модел. Монофазни. На инверт. климатици с захранване 230 в. компресорите какви са.

Не съм сигурна, че разбирам първия въпрос затова моля да ме извиниш ако отговора ти звучи странно .

Аз разбрах следното:
Кой модел климатичен конвенционален компресор може да бъде управляван инверторно.
Всеки, който отговаря на изискванията ,които съм описала по-горе , например UR5T360AU на Samsung за честотно управление или UR3T480CT за пространствено-векторно.
Монофазни.
Е те тва вече е бая перверзно от техническа гледна точка и бих помолила за отделна тема само за да изброим условията при които може да стане ,че чак след това как. Всъщност може но по-добре не се занимавай.
На инверт. климатици с захранване 230 в. компресорите какви са.
Общо взето каквито им падне на производителите или по-точно каквото е по евтино или го имат на склад.

Ротационни с 1 или 2 ротора , скролл най-често с 3 спирални витки но има и със 5,
асинхронни 3 фазни, асинхронни трифазни със център , BLDC , със или без маслена помпа , вертикални но и хоризонтални, до 3 хиляди оборота в минута но и до 8 хиляди, на магнитни лагери, на ролкови , на втулки , на полиацетат, на директен контакт чугун-чугун /само че 2 различни вида/ и т.н .......

А ако почнем да си говорим за управленията дори не се сещам от къде да започна.

Не виж това не е ирония ! Наистина си правят каквото си искат защото такъв е принципа на маркетинга . Ако изкара да кажем Тошиба двуроторен BLDC с PAM управление то Митсубиши трябва да покаже нещо ново /или добре забравено старо/ за да продължи да е на гребена на вълната иначе потъва.

Така се пръкват по 1-2 нови неща на година от 1895 година насам.

Само едно е сигурно: на инверторни климатици с захранване 230 в много рядко компресора е навит за 230 волта трифазен 50 херцов еквивалент./най често е на 60 /
Да попитам вие каква алектроника използвате. (това от друга тема). Какво разбираш под маркова
Под електроника имам предвид готови изделия или модули .
filmatoplo - майстор
До тук само подмятания :) , покажете схема на ТП вода-вода , защо не и някоя снимка на монтирана такава , после ще стигнем до компресори,помпи ,4 пътни вентили ,фреон и управления .
denuchi - специалист
Карай няма значение. Разполагам с този модел MSR-24HRN1 мога ли да му поставя честотно управление. Добре,, какви изделия или модули използвате. Под защитната електроника какво имаш изпредвид. И каква е на Геотерм, че е най-добрата и по-евтините.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: