Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alsted - майстор
yassi написа:
Дори съм сигурен, че ако оставя жената да ги сложи, баш на обратно ще ги тури :roll:
Извинявай ама първосигнално си помислих, че си жена :prayer:
yassi написа:
Силикон не искам, защото силикона предполага по дългосрочна употреба.
С лентата не е ли пак така? И какво от това? Ще ти отива някакво количество "на пръст".
yassi написа:
Ама аз си мислех, че това е проблем, който се среща често и има стандартно решение, пък като чета тука, сякаш май само аз съм с такъв проблем. Е не че е страшно - или проветрям за 5 минути след като запаля или паля бавно-бавно.?
Проблема е повсеместен, но по друг начин - подпушва при всяко отваряне за слагане на дърва. При теб е различно.
ivanovbg написа:
Ако ти е много добре уплътнена стаята... Пробвал ли си на открехната врата или прозорец?
-1 :wink: По-скоро е обратното - при отваряне започва да пуши.
ivanovbg - майстор
Значи проблема е ясен. Калпав комин или много дълъг хоризонтален участък. Може и комбинация от двете.

При мен комина си е хубав, но въпреки това не издържа на повече от три кюнеца хоризонтално. На четвъртия почва да пуши при запалване и /или отваряне на врата. Та се принудих да го оставя на 3, което ме принуждава да правя допълнителен топлообменник за да намаля загубите през комина viewtopic.php?f=10&t=44879
alsted - майстор
Не ми звучи убедително. Този колектор за котел ти е в проект или си го реализирал? Според мен проблема не е в дължината на хоризонталния участък, а в преминаване на граничното топлоотдаване, т.е. точно тази трета тръба ти охлажда прекомерно дима. Предлагам ти първо да пробваш с Изображение на вертикалната част и ако не пуши, работи по рационализацията си.
hidrazin - майстор
Най-лесния и евтин начин е памучни ленти накиснати в солен разтвор се увиват около снадките още мокри. Като запалиш печката си изсъхват и остават там. Разтвора на готварска сол трябва да е наситен - колкото се може по-гъст. Лентите - от някакъв стар чаршаф или нещо подобно, но задължително памук а не синтетика или вълна.
Това е един явно забравен стар и добър начин за уплътняване на кюнци.
:partyman:
ivanovbg - майстор
alsted написа:
Не ми звучи убедително. Този колектор за котел ти е в проект или си го реализирал? Според мен проблема не е в дължината на хоризонталния участък, а в преминаване на граничното топлоотдаване, т.е. точно тази трета тръба ти охлажда прекомерно дима. Предлагам ти първо да пробваш с Изображение на вертикалната част и ако не пуши, работи по рационализацията си.
В проект е още. Понеже зимата ходя за уикендите, няма как да почна реализация тая година. Вероятно от март... :)

За охлаждане няма как да се говори защото изпушва при запалване, което е съвсем малко - докато затворя камината. При 3 кюнеца камината си гори и при отворена врата без да пуши. Ползвам я понякога да си пекна някоя мръвка като остане на жар за мезе :partyman:

Иначе комина съм снимал тук viewtopic.php?f=47&t=43493&start=20 . И с 3 и с 4 кюнеца на втория етаж комина едвам се пипа, та затова се замислих за допълнително топлоотнемане.
yassi - специалист
MamaMy написа:
Аз ползвам алуминиево тиксо и съм доволен
Сменям го 1-2 пъти през сезона когато чистя кюнците
Благодаря, точно такова търся. Бързо и лесно ще стане. Дано и да е ефективно.

Иначе комина не е запушен както съм обяснил по-нагоре.

Тема "Как да уплътня кюнците?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: