• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reevil - специалист
Ето схема на свързването на моя разширител:
За преправяне по другите схеми мисля е много сложно и съда не е мислен за това и тръбите и подвързването към котела :axe:
В момента съм изолирал с 3 пласта стъклена вата.
Приемам съвети какъв нагревател мога да сложа външно върху ламарината на съда #-o

Прикачен файл

razshiritel.JPG
razshiritel.JPG (28.17 KиБ) Видяна 1783 пъти
PCL82 - майстор
Щом искаш да грееш РС отвън това най лесно ще стане с нагревателни кабели като за подово отопление. Можеш от стари хладилници с автоматично размразяване (например Мраз 270) да савалиш такъв нагревател залепен за алуминиево фолио с мощност около 15Вт. Не забравяй да заземиш РС чрез третиязащитен проводник на кабела.

На мен не ми допада обаче такова подгряване. Какво ще стане ако те няма и дълго време няма ток, после ти дойдеш и запалиш парното? Това не е пасивна защита и следователно не е надежна.

Защо не сложиш антифриз?
reevil - специалист
Всичко е навивано с калчища и тефлонова лента и ме наплашиха, че с антифриз много протичат връзките.
Въпреки, че местните майстори ме успокояват, че нямало проблеми на други такива инсталации, страх лозе пази.
Днес намерих една стара и ненужна подгревна възглавничка. Някаква руска е със 3 степени на топлене.
Тествах я на 3-та степен за 5мин. пареше яко :)
Сложих я в стил направи сам да контактува с дъното на разширителя, кабела и управлението изведох настрани.
Върнах ватата и вече приемам съвети за автоматизиране на пускането на "подгрева"
PCL82 - майстор
Ако върху калчищата имаш навита тефлонова лента ще издържи на антифриза. Моята инсталация я направих 2011г и напълних с етилен гликол. Половината връзки са с калчища и тефлонова лента и държи. Дано да не се обади някое съединение. Аз исках да са само с тефлонова лента, но майсторите ми казаха, че не поемат отговорност ако протече, а от опит знам, че само с тефлонова лента протича ако не е достатъчно. Част от резбите ги лепиха с течен тефлон.

Идеята за електрическата възглавничка е добра, но пак ти казвам заземи си РС, щото тези възглавнички не обичат влага и ще тръгнат разни отечки.

За управлениети или взимаш готов електронен термостат или ползваш такъв от хладилник и инвертираш веригата му с реле, защото той включва при затопляне над зададената температура, а не при изстиване.

Можеш да ползваш живачен контактен термометър и реле или други видове контактни термометри.
  • 1
  • 2

Тема "изолация на разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: