• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Напишете въпрос свързан със санирането.
zaksofon - специалист
Привет майстори, моля да ме извините ако повтарям темата!
И на въпроса. Преди месец приключихме с топлоизолация на къщата, използвахме 6 см EPS. Обекта се намира в Троян. Проблема е там обаче, че от както сме с изолация, параметрите на топлото не се подобряват, т.е. миналата зима без изолация и тази, няма никаква разлика. Къщата е с дебели 40 см стени от единични - кални тухли, правени някога в двора. Интересното е и че се повиши влажността на въздуха, особено на втория етаж.
Имам едно обяснение само, моля и за вашия коментар: Възможно ли е да се получава такъв ефект, защото лепилото с което е лепен EPS-а още съхне и влагата не може да излезе на вън, отива вътре от където ни е и по-високата влажност? А това с влажните стени е като да се топлиш с мокри дрехи. Пропуснах да кажа, че вътре къщата е с гипсокартон, но без вътрешна изолация и парно 35 Киловата.
Благодаря предварително!
housedoktor - майстор
ЕПС и гипсокартона са материали с добра паропропускливост ,като гипсокартона има функция на парорегулатор .При 6 см изолация трябва да има осезаем ефект
zaksofon - специалист
Благодаря ти за бързия отговор!
Трябва да има и аз така си мислех, но не е така. От друга страна, никога не е имало висока влажност на втория етаж, влажно беше на първия, защото къщата е на скат и половината първи етаж е под земята, сега се обърнаха нещата. На 2-ия, сутрин мерим влажност от 82%, а никога не е била повече от 50.
Аз лятото лепих изолация на първия етаж сам в най-горещите дни и да кажем, че там е изсъхнало вече, а влажността на втория се повиши сега, защото майстори я налепиха за 3 дена и измазаха цялата къща. Не знам, не мога да си го обясня....
Забравих да кажа, че дограмата също е сменена с ПВЦ на Вайспрофил.
VLADO66 - майстор
Има остатъчна влажност от ремонта и херметизацията с дограмата я е оставила вътре.Трябва проветряване.От изолацията трябва да има ефект,просто сигурно скоро сте започнали да отоплявате и стените са още студени.
zaksofon - специалист
Благодаря за отговора,
започнахме да палим парно редовно, преди около 2 седмици, но го палим само вечер след 18 00 ч. Температурата стига до 25-26 на първия етаж и не повече от 20 на втория. Сутрин на първия е 17-18, а на втория 14-15.
housedoktor - майстор
Един въпрос -топлоизолация на тавана на вторият етаж имаш ли?От там се губи около 25% от топлината
zaksofon - специалист
Тавана е с гипсокартон , но без изолация. Постелихме вата, мисля, че беше стъклена, преди 3 години на пода на таванското. Тази година, мисля да постеля втори слой, защото има още много височина между гредите на таванското.
Забравих да кажа, че къщата е гредоред с бетонени пояси на всеки етаж.
ArturDent - Почти Безобиден
Колеги, аз предполагам че наистина няма осезаем ефект. Май не сте прочели началните условия:
Къщата е от кирпич, или както е написано "кални тухли" - общо 40 см.
Отвътре има гипскартон, което значи още към 4 см.
Работата отива към 45 см общо. Кирпича има сравнително добра топлоизлациоони качества в сравнение с обикновените тухли.

Предполагам че за това не се усеща осезаем ефект. Другото е че трябва да мине седмица такава къща с такива дебели стени да влезе в "температурно равновесие"...
zaksofon - специалист
Не, не е от керпич, тухлите са печени в двора. Едни такива нестандартно големи и меки, но все пак са червени. Лесно се чупят, ако ги чукнеш с теслата. Зидани са с кал и козина. Но като цяло стените са наистина дебели, особено след като налепихме и изолацията, като крепостни стени на замък.
zaksofon - специалист
Добре де пичове, в заключение можем ли да кажем, че топлоизолацията ще покаже качествата си, но като се позатоплят с течение на времето дебелите стени? Аз до сега, все съм си мислел, че къща като моята с такива дебели стени, ще е по-лесна за ототпление от колкото такава с тънки стени, а то се оказва обартното....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Няма ефект от толпоизолация !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: