• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
bulhomes2 - майстор
Мерси. Намерих я така. Ще я постна с коментарите, че да не ровят следващите:
Todor написа:
Stefan_62 написа:
valentor написа:
Първо си правя следният разтвор, за обем половин литър :
40 грама сол-готварска
10 грама захар
50 грама ракия/водка/виски/спирт-абе кой както иска да го разбира
останалото , до половин литър, допълнено с хубава трапезна вода/по избор/
Месцето се залива с разтвора, и така стои 24-до 36 часа.
Изважда се и на канапчето..
Не знам какво толкова и харесвате на тази рецепта, но аз останах разочарован. Едно, че рибиците плесенясаха и второ тази вечер ги пробвах и честно казано пълна безвкусица. За спирта и захарта добре, но солта иде малко, явно трябва да се увеличи като грамаж . Друго си е класическият начин /да престоят заринати в сол/, там грещка няма. Утре мисля да ги преработя на ново, но този път заринати в сол поне за 24ч., че не ми се изхвърлат 15-на лв. на вятър :lol:. Другият вариянт е да ги мятам на скарата :lol:
Направих по тази рецепта, но телешко и станаха супер. Следващият път мисля да завиша солта, че и на мен ми е безсолно. Държах ги в саламурата 48 ч. после висяха няколко часа да се оцедят след което в подправките. Ползвах чимен, лют червен пипер, черен, чубрица и мащерка. Суших ги в стая която не ползвам и е денонощно отворено.
Kumay написа:
При мен се получи добре - за дванадесет дни сушене! Само ми се струва, че солта е малко...
Подправките - на око: чер пипер, кимион, малко лют червен пипер, градинска чубрица!
Северна тераса, температурите в Пловдив бяха около 10 градуса...
Stefan_62 - майстор
Не знам, както си постнал по-горе мнението ми веднъж я пробвах и не се получи. Според мен наистина трябва да се завиши количеството на солта, но пък има колеги които са доволни от рецептата / явно аз съм с грешка при приготвянето и/. Четох, че за свинското месо е препоръчително да се осолява в саламура от сол и вода /явно защото е по-мазно/, а за другите видове месо да се зариват в сол.
valentor - специалист
Приятели,
Преди няколко години направих, за СЕБЕ СИ, рецептата за простото мезе 40 сол + 10 захар + 50 спирт + 450 вода.
Причината беше , че ми е някак си непознаваемо " солим "Х" часа , а после "обезсолваме "У" часа.
На мен ми звучи "Качваме се в аХтомобилът -преминаваме 300 километра, а после се връщаме назад 68,35678 км."
Рецептата е за около 8 % осем процента СОЛ.
Някои казват, че солта била конервант. Аз считам, че солта е САМО ЗА ВКУС.
Нито приемам чуждо мнение,нито натрапвам мое мнение.
Рецептата е за СВИНСКО контрафиле.
Някои искат да им е по-солено -- няма проблем, правите го по-солено
Не гарантирам, че 8 % сол са достатъчни за "телешко"
Абе, както и да е.
Тук е "направи сам" =накратко= както го направиш- така ще го хапваш
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
Абе, както и да е.Тук е "направи сам" =накратко= както го направиш- така ще го хапваш
Не се коси :lol:, както каза форумът е "Направи сам" и благодарско, че сподели рецептата си с нас :prayer:, а това че аз примерно не мога да я докарам както трябва или на друг не му харесва хич да не ти е на ......Всеки си има различни вкусове, важното да ни е кеф на масата с добра компания и добри мезета и винцета :partyman: :lol: :drinkers:
Mega - специалист
Аз си правя разтвора по метода "дупето на яйцето" и ми става перфектно на сол и вкус.
KingLin - майстор
Stefan_62 написа:
Всеки си има различни вкусове, важното да ни е кеф на масата с добра компания и добри мезета и винцета :partyman: :lol: :drinkers:
Именно. Тая година един приятел такова вино е направил че... Не съм много по алкохола но наистина с подходящите неща времето променя хода си :)
Само че чудя дали и как ще се отрази на мезето това че тук е по-влажно. Май ще трябва да тествам през няколко дена :-D
vvg - специалист
valentor написа:
Приятели,
Преди няколко години направих, за СЕБЕ СИ, рецептата за простото мезе 40 сол + 10 захар + 50 спирт + 450 вода.
Причината беше , че ми е някак си непознаваемо " солим "Х" часа , а после "обезсолваме "У" часа.
На мен ми звучи "Качваме се в аХтомобилът -преминаваме 300 километра, а после се връщаме назад 68,35678 км."
Рецептата е за около 8 % осем процента СОЛ.
Някои казват, че солта била конервант. Аз считам, че солта е САМО ЗА ВКУС.
Нито приемам чуждо мнение,нито натрапвам мое мнение.
Рецептата е за СВИНСКО контрафиле.
Някои искат да им е по-солено -- няма проблем, правите го по-солено
Не гарантирам, че 8 % сол са достатъчни за "телешко"
Абе, както и да е.
Тук е "направи сам" =накратко= както го направиш- така ще го хапваш

Колега,да ти е сладко мезето както си го направил!
Да кажа и аз.Солта е консервант-факт!Нищо,че не е маркирана с Е Нам кьв си номер....колкото до изкисването,прави се/по мое скромно мнение/за обезсоляване на контактния слой на месото сьс солта,най-вече при сухото солене...
Ами наздраве :drinkers:
bivolan - напреднал
KingLin написа:
Само че чудя дали и как ще се отрази на мезето това че тук е по-влажно. Май ще трябва да тествам през няколко дена :-D
Имай предвид, че ако е по-влажно времето или пък паднат мъгли, е по-добре да го прибереш в хладилника и да го поставиш върху някоя скаричка.
Stefan_62 - майстор
KingLin написа:
Ако не е много като количество, когато е мъгливо го прибирай в стаята и му пускай вентилатора да го обдухва/ е не цял ден/, за по няколко часа и после в хладилника. А ако ти е остъклена терасата не се притеснявай, отваряй прозорците и да си се суши, мъглата няма да влезе вътре. При мен е така, съхне на остъклена тераса и само вечер затварям прозорците, а по-миналата година съхна при минус 8-10градуса и пак си стана перфектно.
bulhomes2 - майстор
Що? Имам спомени, че някоя от пастърмите ми не щеше да съхне. Прибрах я в хола и с един вентилатор за един ден изсъхна.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: