Ел. инструментите. Консумативи.
Stefan_62 - майстор
Здравейте майстори, трябва да закупя подарък на близък човек /перфоратор или ударна бормашина/ и съм се спрял на тези:
ИзображениеПерфоратор
Номинална консумирана мощност: 550 W
Отдавана мощност: 270 W
Обороти на празен ход: 0 - 2.300 мин-1
Честота на ударите: 0 - 5.800 мин-1
Енергия на отделния удар: 1,7 J
Ударен механизъм на Bosch пневматичен
Тегло на машината: 2,2 кг
Диапазон на пробиване
Макс. Ф на пробиване в бетон: 20 мм
Макс. Ф на пробиване в стомана: 13 мм
Макс. Ф на пробиване в дърво: 30 мм
Изображение- Номинална консумирана мощност 750 W
Отдавана мощност 400 W
Макс. въртящ момент 10,0 Nm
Обороти на празен ход 50 – 3.000 1/min
Честота на ударите 48.000 1/min
SSBF, константна електроника
Тегло на машината 1,8 kg
И сега съм изправен пред дилема, коя от двете. Просто и двете машине са на промация и са на една и съща цена. Аз лично бих се спрял на перфоратора /ако трябваше да избирам за себе си/, но гледам, че дрелката е малко по-мощтна. Дайте мнение според вас коя машина е по-добрият вариянт.
EDI - майстор
Вземи му перфоратора, по-универсален е.
Kumay - майстор
Много е относително да се сравнява перфоратор с бормашина!
Перфоратора е за пробиване на бетон, бормашината е за пробиване на дърво, метал...
Това, че при перфоратора има режим "бормашина" не го прави удобен за пробиване на метал - оборотите са ниски.
А бормашината, че има ударно не я прави удачна за пробиване на бетон - принципът на удар е друг и почти никаква работа не върши!
Решението какво да подариш трябва да вземеш ти - според нуждите на човека! Дали му е нужен перфоратор, за да си направи ремонт на панелката или бормашина, за да си разпробива разни материали и да майстори!
Stefan_62 - майстор
EDI написа:
Вземи му перфоратора, по-универсален е.
Абе и аз така си мисля "EDI", но ако е малко по мощен уреда нали е по добре, а и основно ще се използва за пробиване на отвори /в метал, стени и дърво/абе за дребни ремонти.
Kumay - майстор
Да сравняваш мощностите на перфоратор и бормашина, е като да сравняваш кончетата на болид от F1 и трактор! :lol:
Иначе и аз бих избрал перфоратора! :thumbs:
dragozow - майстор
Ако нямаш пари за две машини вземи перфоратора с един преход за обикновени свредла. Не е удобно, но за вкъщи става.
Stefan_62 - майстор
dragozow написа:
Ако нямаш пари за две машини вземи перфоратора с един преход за обикновени свредла. Не е удобно, но за вкъщи става.
Ами пари има, ама както казах вземам го за подарък, а и двете машини ще му дойдат в по-вечко на момчето :lol: Все още се двоумя, но като за домашни нужди май ще наклонят везните към бормашината, въпреки, че и аз бих си взел перфоратора. Момчето за което ще я купувам е още младо и не се занимава чак толкова с ремонти и техники, но понеже има мерак да притежава такъв инструмент/скоро му потрябвало да пробие няколко дупки и се молил на приятели да му услужат/, затова реших дядо Коледа да му подари един. Ще видим какво ще сънувам тази нощ :lol:. Благодаря ви за мненията и предложенията. :drinkers:
kozl - майстор
И двете стават и за другото ама не е за предпочитане. Аз като имам и двата инструмента, ударното на бормашината не го ползвам. Откак се сдобих с перфоратор само веднъж ми се наложи да дупча бетон с бормашината, защото бях забравил перфоратора у нас и резултата беше............................ Започнах дупките в бетона с бормашината, измъчих се та излязох за кратка почивка и след размисъл завършх дупките с перфоратора като съчетах почивката с разходка до дома. А едно време га нямаше перфоратори - подаръците беха само бормашини и ако пък имаха и ударно действие си бяха радост за мАстора и беда за комшията, а сега с тия перфоратори Ша сЪ чудим, що бетона прилича на швейцарско сирене :?
Ако човека живее в тухлена сграда може би - бормашината. Ако е в панелка или широкоплощен кофраж - перфоратора.
tanosliven - специалист
Имах перфоратора и го подарих след ден работа /не ми върши работа/имам, и дрелката ,определено ще я използва по-често.
jekasus - майстор
Аз пък нямах допир до бормашина и имам по-стара версия на перфа, и ми служи вече 6-7 години. И дупки в метал съм пробивал, че и рапидки в картон съм навивал със него :-D
Но по-добрия вариант е - и двете :-D

Тема "Перфоратор или ударна бормашина на Bosch" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: