• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
juvesan написа:
... хвана посоченият електрод, опъна една заварка и каза: хм... я да видя какво пише на етикета... след което каза каквото съм написал.Относно ампеража не се произнесе - според мен беше достатъчно за работа, просто човека предполагам се е усъмнил, че на този ампераж електрожена би издържал достатъчно време за нормална работа и изказа своите съмнения.. гледайки етикета и знаейки, че става дума за кЕтайската сила... :axe:
Хм ....интересно заключение за професионален заварчик със сива коса ! :? Как пък така от опъването на една заварка може да си извади извод за ПВ - то !?
Последна промяна от agj на нед дек 01, 2013 8:01 pm, променено общо 1 път.
shtaiga - напреднал
На тема стари заварчици съм силно песимистичен.Имах двама колеги ,с над 20г стаж, негодни базичен електрод да запалят.
С киснат под вода базичен електрод мога да направя шев външно неразличим от такъв с перфектно изсушен.
Относно ПВ-то-имам същия Арк 140 от Драгозов с 3,25 (норд)не изключва по никакъв повод,с по дебели не съм пробвал,а и не мисля.

За цената на Фрониуса или Кемпито ще си купя 3 (ТРИ) арк 140
dragozow - майстор
И аз за стари заварчици също съм скептичен. Имам няколко случая на върнато в магазина AC/DC, защото "само съскало". Заварчика в цеха казал че машината е повредена и я връзвал без да погледне инструкциите, защото "ти на мен не ми обяснявай, аз съм заварчик от 30 години". Естествено че работят и не си е направил труда да погледне че в инструкцията има картинка кое къде се връзва. Има и такива които са много в час, наскоро един си донесе 10 различни електрода за проба, само като го видиш какви шевове прави ти става ясно че е добър. Въпроса е дали иска да се учи, защото машините много са се променили отпреди 25 години.
gogo7777 - майстор
Малко "стари" заварчици сте виждали :-D . За опитния заварчик е достатъчно един електрод (от вид, за тест са точно 7 електрода), за да даде коректна бърза оценка. Когато се тества една машина, външният вид на заварката изобщо не се гледа. Ама да не задълбаваме повече в подробности. Все пак ако пак направи номера със "забързването" на електрода към края ще останат съмненията, че китайския тунинг ArcForce не работи коректно.
Щайга, ти си готов за подводно заваряване бе :-D . Твърдението ти ме развесели, макар да не го вярвам.
Апропо......от моя скромен опит съм от другата страна на скептицизъма....Младите самонадеяни специалисти не са си изпитвали лъскавите заварки "при Шарпи" (махалото или чука на Шарпи), и не допускат, че един дядо с треперещи ръце ще се справи по-добре от тях. Никога не бих се сравнявал с хора научили ме на занаята (все са стари майстори), та дори и да съм добър заварчик. От такива практици се извлича безценна информация, която няма да ви каже никой и никъде няма да прочетете. Не отписвайте ветераните, те са ценни :cool:
juvesan - специалист
Хм ....интересно заключение за професионален заварчик със сива коса ! :? Как пък така от опъването на една заварка може да си извади извод за ПВ - то !?

ами аз мисля, че човека не намери някакъв повод на безпокойство, и , за да види що за птица е тая, реши да погледне ПВ - то.... и се изказа по въпроса доколко вярва на китайската техника ( впрочем , всички тук мисля не са учудени от скептицизма му , след като знаят И какви се намират на пазара :goodman: ) Човека не е определил ПВ то с електрода... просто реши да погледне И това :rolleyes:
от моя скромен опит съм от другата страна на скептицизъма....Младите самонадеяни специалисти не са си изпитвали лъскавите заварки "при Шарпи"
В случая мисля, че това, какъв професионалист е един човек възраста играе някаква роля - известно време СЛЕД като започне да се занимава и известно време ПРЕДИ да се откаже.... иначе съм виждал в моята област хора, които могат да ми бъдат бащи да се излагат с абсолютно безпочвени и направо смешни действия и твърдения - а уж са в "бизнеса" откакто се помнят .. както и рядкото , но случвало се положение - някой младеж да ме изуми с внезапната и неочаквана за мен подготовка по отделен казус... та така.. сивата коса е образно казано, но човека наистина работи читаво според доста хора, затова и си позволих лукса да го цитирам :prayer:
Въпроса е дали иска да се учи, защото машините много са се променили отпреди 25 години.
:prayer: :prayer:
От такива практици се извлича безценна информация, която няма да ви каже никой и никъде няма да прочетете. Не отписвайте ветераните, те са ценни :cool:
=D> :prayer: ( в България е характерно едно - много малко се ценят кадрите - лежи се на изпитаният метод - няма незаменими хора и често специалисти изградени с години се пропиляват от разни частни фирми заради 50 лева или нещо глупаво :vom:
kuger - майстор
Здравейте майстори!
Заварките си ги правя с една пернишка антика Кракра 160А. Доволен съм, дори ми намериха "бели" електроди за променлив ток. Нямам намерение да го махам, добър е.
Но! Ще ми се инверторче, лекичко, практично, за фини заварки. Спрял съм се на АРК 140 от тези на Г-н Драгозов, от 409 лв. С него бих работил с най-много 2,5 мм електрод. За по-тежки заварки ще е стария Кракра.
Голям увод, а забравих, любител-заварчик съм, за домашна употреба :)
Г-н Драгозов, този АРК 140 в сайта Ви, размерите това ли са? Много голям ми се вижда :?
Да видим Дядо Коледа ще докара ли парички, че да се видя и аз с нещо ново :-D
dragozow - майстор
290 х 200 х 130 мм са размерите на машината, мерих го с рулетката. На сайта вероятно е размера на куфара.
pansim - майстор
Абе...за тока 140А си е голям и тежък...Ама...всеки си знае...
juvesan - специалист
С него бих работил с най-много 2,5 мм електрод.
ами... като един от "пресните" притежатели на споменатия от тебе инвертор, 3.2 рутилови си ги "джаска" ( на тестовете за възможности , проведени преди 2 дена) без грижа... а ако е задомашна употреба 4 и нагоре...кога ще ти се наложи? По добре пусни стария да си ходи и си визмай само инвертора или пък не го сменяй... 2 та се препокриват в широк диапазон. Но ...аз откакто разнасях кемпито...вече не могат да ме хванат с големите сандъци, ама може би защото вече съм и дърт.. :cool:
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: