• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
http://profesional.bg/img/objects/produ ... 105736.jpg

А тези бързовари защитени ли са и как са изолирани нагревателите от металната повърхност?
shadow__01 - майстор
bridge написа:
А тези бързовари защитени ли са и как са изолирани нагревателите от металната повърхност?
По-принцип са защитени, но не са заземени/занулени корпусите на тези модели. Има и такива с трети проводник, но са по-скъпи и ги няма навсякъде.
Ако е направен качествено и е нов има изолация вътре в тръбичката му(но пак не трябва да се пипа). С времето изолацията старее и почва да се рони. Това вече е много опасно и крие скрити рискове.
Не случайно казват да не се бърка във водата докато е включен бързовар в нея.
hidrazin - майстор
Имам такъв котлон с открити нагреватели. С две плочи е. Правил съм го преди 5-6 години и плочите ги купих от магазина. Понякога го ползвам, но не и за готвене. Трябва ми за по-специални нужди. Периодично му сменям нагревателите.
За бързоварите с макара. Преди много години се ползваха основно такива и то не само по селата. Тези със закритите нагреватели бяха дефицит. Не съм чул някой да се е тръшнал от тях. Все пак водата има сравнително голямо електрическо съпротивление, пък и тока си търси най-краткия път. Този път не е основно през ръката пипнала водата. Да не забравяме че е загрявания съд имаме и НУЛА. :-D
Много пъти съм виждал и бойлери с разцепен реотан. И си работят докато някой не забележи, че започват да капят през самия нагревател. Миналия месец сменях точно такъв - сцепен ама мъжката. Това беше и често явление при бойлерчетата "Юнга".
За нагревателите от типа "бръснарско ножче". Ами че те и в момента си се произвеждат и продават, само дето са за голяма мощност. Това са всичките видове електродни котли. Ето един представител:
http://cdmsystems.eu/Page/Caldrons.html
Или още по-нашумялия преди време Галан :
http://www.galanbulgaria.com/index.php? ... 3&Itemid=6
Ето още един заводски представител на електродните бързовари сделан в братския СССР.

Изображение

:partyman:
lov - майстор
С бойлерите нещата отдавна са отработени ама отдавна спрях да се интересувам и не знаех че все още се предлагат.
А относно бързоварчетата и котлоните от този вид мисълта ми беше че все още могат да се намерят по селата. Там хората на времето са били страшно прибрани и рядко мятат техниката на бунището ей така нищо че не работи. Това е било най модерната техника за времето си. Пък да намериш майстор по онова време е било страшно чудо. Все още си спомням какво стълпотворение падаше кога идваха някакви техници. Народа на опашка кой за котлон кой за радио и те така щото един два пъти в годината си е наистина събитие.
И моите старци не са били по различни. Имам един сайвант дето всичко се е трупало по причина че един ден някой може да го оправи. :lol:
kozl - майстор
Майка ми още си го ползва като вари буркани. Лесно намества макаричката м-у бурканите. Техниката на безопасност е много важна. Не че не съм купувал защитен нагревател, но първо е с по-малка мощност и второ с по-голям обем. И така се наложи аз да и възстановявам макаричките, защото тези дето все още се намират на пазарите са много малотрайни. Когато избирам реотан гледам да е с по-голямо сечение, другото (състава на метала) е късмет. Избирам кабел 2,5 мм2 и калайдисвам краищата за лустер клемата. Е ако случа на реотан макарата издържа поне два сезона стерилизация на компоти. И все пак е опасно - особено ако се прекъсне нагревателя включен във водвта.
Бракониерите така трепАт рибата в гьоловете.
alsted - майстор
hidrazin написа:
За бързоварите с макара. Все пак водата има сравнително голямо електрическо съпротивление, пък и тока си търси най-краткия път. Този път не е основно през ръката пипнала водата. :-D
Да ти кажа фраскал ме е много страшно като дете! Много ясно си спомням, че бръкнах с пръст да проверя дали се е загряля.
hidrazin написа:
Да не забравяме че е загрявания съд имаме и НУЛА.
Напротив, знам, че слагаха кофата на един стол, да не се появило крачно напрежение ...
MIRO_073 - майстор
kozl написа:
О какви други изобретения на военния мозък съм виждал. Примерно две лъжички скрепени на изолаторна подложка. За всяка лъжичка снаден проводник и другия край в щепсела. Кавето, е по бързо еспресо нема - става за секунди. Е това е офицерски нагревател. В инструкцията пише да се употребЛява от старши опитни офицери - тип канцеларски плъх. Оти при грешна употреба във войнишко канче (старото куче гепило на офицера и от кафенцето му да сръбне) се получи следниЙОт ефект. Голема светлина, кафето на пара излетя, от канчето само обръч остана, а от лъжиците само дръжка една оцеля. Да има нагреватели, ала има и Изобретатели.
fikata написа:
Керамична макара,порцеланова лустърклема, двойка гумиран кабел, потапяш в поцинкованата кофа с вода, ръгаш в контакта и ....пей сърце.2000-2500W водата почва да шуми и след минути вече бълбука
Бързовар направи си сам /реотан и макара купуваш отделно/ иначе готов - само за левче на Женския пазар.
От за левче не срещал, но за две съм купувал. Само че, проводника тънък, реотана също и трайноста им, нервите ми къса. Та некакъв друг по-скъп и по-дебел реотан с киловати 2 купих, на макарата го навих и с лустро-клема с як кабел го снадих. И се надявам :roll: време повече да издеяни.
Иначе какви са тея реотани дето са заляли магазините. Ми навивах на керамични пръчки за отоплителна печка и като нагрее и почне да рони звездички (да блещука) - значи скоро ке купуАм друг. А едновремеШните караха с години. Ама ся по-важни са оборотите. Колко по е малотрайно, толкова са по-големи оборотите и в тАрговската мрежа и в намотването на нагревателите.
И аз се питам какви са сегашните реотани и какви бЕха преди и защо в днешно време трайността им се снижи?

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

:finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
:supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz:
PCL82 - майстор
Тези макари вероятно са се произвеждали със съвсем друго предназначение. Вероятно като предсъпротивления или товарни съпротивления за промишленоста, но народният гений е почнал да ги топи по казаните, за да си вари компотите.

Такива макари съм виждал в главното табло на хижа Вихрен в Пирин. Вероятно са товарни съпротивления за ВЕЦ-а, в случай, че товарът отпадне. В това табло имаше и реостат-или за регулиране на възбуждането на генератора или за ограничаване на консумацията, защото ВЕЦ-ът беше 4кВт, а в хижата има над 100 крушки, които светят на около 120-150 волта с намалена мощност.
Последна промяна от PCL82 на вт дек 03, 2013 9:55 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Едно време бай Тошо правеше реотаните с http://www.kanthal.com/en/products/ , а сега с китайско подобие. :wink:
gogo7777 - майстор
Бай Тошо беще цар на полупроводниците...... :-D .
Не знам какво толкова опасно виждате в бързовара. Почти съм сигурен, че го има във всяка къща и се ползва масово. Закритите бързовари са по-слаби и калпави. Аз си ги навивам сам и нямам грижи. Пускам го (ги) между две фази и грея 100 кила вода за минути.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Какви са тези нагреватели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: