sian написа:както казаха ,много отдавна се предлагат фракции,които отговарят на условията.За пернишките не знам но за бобовдол сум сигурен.Котела ,който посочи си заслужава,поне на пръв поглед и разговор.Дано да си върна самочувствието за произведено в българия.Ако се окаже вярно, комплекта ,може да излезе по евтин от най евтиния турски котел.На поносимо ,дори много по добро качество.относно замозапалването на въглища наистина ,и аз крия резерви.fbr написа:Харесва ми това, че горивото се подава в долната част на горивната камера, и горивния процес не спира, както е при обикновения котел, при добавяне на нова порция гориво пада температурата в камерата и почва да пуши като локомотив. Но ме притеснява факта че въглищата от Топливо, които са от всякакъв калибър и ще задръстват шнека. Ще се налага търсене на калибрирано гориво, или да се троши и пресява, което ще ни удари по реномето на европейци.колега какво ще кажеш за този котел http://prodavalnik.com/photos/ad/30795973/1/
Но това нее предимството на универсалните котли.Извинявайте ,но ако мога да горя фракции от гълъбово на цена 30-50 лв на тон и чипс,който изхвърлят на сметишето в ботунец или не знам си къде по точно и са готови да ти го подарят.Или хаиде предлагат го 4 тона за 100 лв,знаете ли пука ми дали ще мога да го самозапаля.Или като запаля котела на 1 ноември 'ще го загася на 30 април.
Истината е в изгарянето на евтини отпадъчни продукти.Оказва се ,че само отпадъците от дърво преработването е около 800 000 тона,отделно отпадъците от селското стопанство са около 400000 тона.Това са огромни резерви ,които са съжаление не с еизползват ефективно.А иначе сигурно е супер да си купиш 7-8 тона пелети и да превърнеш отоплението, по точно да забравиш за отоплението.Съжалявам ,ако съм ви отекчил с рассъжденията си.